Σελίδες

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε ερώτηση βουλευτών του Ποταμιού για την προβληματική λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης



Διαβάστε εδώ την ερώτηση που έκαναν οι βουλευτές του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου και Γιώργος Αμυράς για την προβληματική λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης
Αναγνωρίζει την ύπαρξη προβλημάτων στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ συγχρόνως αποδίδονται ευθύνες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για καθυστερήσεις στην ανανέωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών σε απάντηση ερώτησης που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Γιώργος Αμυράς (Β΄Αθηνών), η Μονάδα Επεξεργασίας Στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ δεν επαρκεί για τη διαχείριση των εγκλωβισμένων ποσοτήτων στραγγισμάτων και περιγράφονται οι ενέργειες που έχουν γίνει για την επίλυση του προβλήματος.

Όσον αφορά την υπέρβαση του ύψους στις κυψέλες 1 και 2, αυτή χαρακτηρίζεται ως «τυπικό πρόβλημα» που θα λυθεί με την ανανέωση της ΑΕΠΟ του έργου, η οποία έχει καθυστερήσει. Ο ΦΟΔΣΑ αποδίδει την καθυστέρηση στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ η οποία«δεν έχει εκδώσει απόφαση τροποποίησης της ΑΕΠΟ κατά παράβαση των προθεσμιών και διαδικασιών που προβλέπονται στο άρθρο 6 του ν. 4014/2011». Υπενθυμίζεται πως, όπως ανέφεραν στην ερώτηση οι δύο βουλευτές, η ΑΕΠΟ με την οποία λειτουργεί το έργο δεν έχει ανανεωθεί από το 2008.

Ο ΦΟΔΣΑ μιλά, επίσης, για «εικαζόμενες» διαρροές βιοαερίου και «ελάχιστη» δυσοσμία, υποτιμώντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ασσήρου, αν και αργότερα αναφέρει πως «είναι γνωστό ότι τα οριζόντια δίκτυα συλλογής βιοαερίου δεν λειτουργούν αποτελεσματικά».

Σχετικά με τις κυψέλες 3 και 4, ο ΦΟΔΣΑ κατηγορεί για τις ζημιές που έχουν παρατηρηθεί τις ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνοντας όμως πως η αποκατάστασή τους δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που προβλεπόταν από την οριστική μελέτη του έργου δεδομένου ότι τίθεται θέμα αναπροσαρμογής της μελέτης ή εφαρμογής διαφορετικής λύσης όσον αφορά το υλικό επικάλυψης, κάτι που δεν μπορεί να υλοποιηθεί στα πλαίσια της τρέχουσας εργολαβίας.
Τέλος, όσον αφορά την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, που ισχύει από το 2005, έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός προϋπολογισμού 169.985,31 ευρώ συν ΦΠΑ με ημερομηνία διεξαγωγής 31 Μαρτίου και χρόνο υλοποίησης 9 μήνες.

Σημειώνεται πως το συνερωτώμενο Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει αποστείλει ακόμα απάντηση.

www.lagadas.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.