Σελίδες

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΑΛΛΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΠΟΣΗ



Φθηνότερα κατά 20% θα πληρώνουν τα τιμολόγια του νερού οι κάτοικοι οικισμών του δήμου Ωραιοκάστρου, καθώς έπειτα από αναλύσεις διαπιστώθηκε ότι είναι ακατάλληλο για πόση.

Της Φανής Σοβιτσλή

fanisovi@gmail.com

Πρόκειται για 5.000 και πλέον νοικοκυριά, τα οποία εδώ και δύο εβδομάδες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό για τις καθημερινές ανάγκες τους, γεγονός που τους επιβαρύνει οικονομικά.
Οι περιοχές της Λητής, του Μελισσοχωρίου, τουΔρυμού, του πρώην δήμου Μυγδονίας και Πενταλόφου, της Νέας Φιλαδέλφειας και του Μεσσαίου του πρώην δήμου Καλλιθέας εξυπηρετούνται από δίκτυο γεωτρήσεων, ωστόσο στις τελευταίες μετρήσεις που έγιναν από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης διαπιστώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις σε νιτρικά και άλλα στοιχεία, που το καθιστούν ακατάλληλο για πόση. Επιπλέον διενεργούνται ποσοτικές και ποιοτικές αναλύσεις στο νερό ανενεργών γεωτρήσεων του Ωραιοκάστρου, προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία. Δεδομένου ότι τα προβλήματα στην ποιότητα του πόσιμου νερού δεν αναμένεται να αντιμετωπιστούν άμεσα, η διοίκηση του δήμου σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης αποφάσισαν να μειώσουν κατά 20% τα τιμολόγια.
«Η έκπτωση αυτή αναμένεται να δώσει μικρή ανάσα στα νοικοκυριά, τα οποία αναγκάζονται να προμηθεύονται σε καθημερινή βάση εμφιαλωμένο νερό. Ευελπιστούμε ότι έως το τέλος Μαΐου, το αργότερο αρχές Ιουνίου, το πρόβλημα θα λυθεί και οι κάτοικοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το δίκτυο ύδρευσης», τόνισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης.

Χρειάζονται 2.000 κ.μ. νερού
Σύμφωνα με το δήμαρχο Ωραιοκάστρου τα προβλήματα στο νερό είναι συχνό φαινόμενο σε διάφορες περιοχές του δήμου και κυρίως σε οικισμούς του πρώην δήμου Μυγδονίας, ωστόσο δεν υπάρχει τρόπος άμεσης επίλυσής τους. «Στην περίπτωση αυτή οι αναλύσεις στο δίκτυο των γεωτρήσεων της περιοχής έδειξαν οριακά υψηλές συγκεντρώσεις σε νιτρικά. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να απαγορευτεί άμεσα η χρήση του νερού για πόση, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία», σημείωσε ο κ. Γαβότσης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι, για να καλυφθούν οι ανάγκες των παραπάνω νοικοκυριών, απαιτούνται καθημερινά 2.000 κ.μ. νερού, για τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια να εξασφαλιστούν από άλλες πηγές. «Είναι απολύτως κατανοητό ότι οι κάτοικοι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν καθημερινά εμφιαλωμένο νερό, για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Γι’ αυτό και προσπαθούμε να δώσουμε λύση, είτε καθαρίζοντας τις υφιστάμενες γεωτρήσεις στους πρώην δήμους Μυγδονίας και Καλλιθέας είτε αξιοποιώντας, εφόσον κριθεί ότι είναι κατάλληλο, το νερό των ανενεργών γεωτρήσεων», υπογράμμισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.
Σε περίπτωση πάντως που οι συγκεντρώσεις σε νιτρικά και άλλα ακατάλληλα στοιχεία δεν υποχωρήσουν, ο δήμος ήδη έχει αποφασίσει να κλείσει τις συγκεκριμένες γεωτρήσεις και να υδροδοτήσει τις περιοχές με νερό που θα αγοράσει από την ΕΥΑΘ. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε από το δήμο στην Εταιρεία, η οποία όμως σε αυτή τη φάση δεν την έκανε δεκτή, υποστηρίζοντας ότι οι ποσότητες που διαχειρίζεται δεν επαρκούν, για να καλυφθούν και περιοχές εκτός του δικτύου της.

Έκλεισαν παιδικοί σταθμοί λόγω έλλειψης νερού
Κλειστοί μέχρι και σήμερα θα παραμείνουν παιδικοί σταθμοί της Παιδόπολης του δήμου Ωραιοκάστρου λόγω των εργασιών απολύμανσης του νερού που πρέπει να γίνουν στο δίκτυο. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης, πρόκειται για εργασίες καθαρισμού και απολύμανσης της δεξαμενής, η οποία υδροδοτεί μεταξύ άλλων και την περιοχή Αγίου Δημητρίου-Παιδόπολης, στην οποία λειτουργούν ο β’ παιδικός σταθμός (κεντρικό, παραρτήματα 1 και 2), το 1ο νηπιαγωγείο και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Ωραιοκάστρου. «Από την ΕΥΑΘ μάς ενημέρωσαν ότι οι διαδικασίες και οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν αύριο Σάββατο, οπότε αναμένεται ότι θα δοθεί το νερό της δεξαμενής στην κατανάλωση. Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της ΕΥΑΘ Α.Ε. καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή», τόνισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.