Σελίδες

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Θεσσαλονίκη: Μοιράστηκαν χιλιάδες μερίδες φαγητού στο άγαλμα Βενιζέλου (ΦΩΤΟ)







Από τις 11 το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Λαϊκών Αγορών, στο πλαίσιο της δράσης «Save the food» μοιράζει μερίδες φαγητού σε όσους το έχουν ανάγκη.

Το μοίρασμα θα συνεχιστεί μέχρι τις 16:00 και μέχρι στιγμής έχουν δοθεί οι 3.500 χιλιάδες μερίδες από τις 5000 χιλιάδες.

Ο Σύνδεσμος Λαϊκών Αγορών διέθεσε 3 τόνους μανταρίνια ενώ η ΚΑΘ μοιράζει μερίδες σπανακόρυζου και πρασόρυζου.


Αξίζει να σημειωθεί πως από τους τελευταίους 7 μήνες έχουν διασωθεί και έχουν διανεμηθεί 90 τόνοι φρούτων και λαχανικών. 



Η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης έχει σε πρωταρχικό αναπτυξιακό στόχο να αναχθεί το πρόβλημα της μείωσης των απωλειών τροφίμων.
Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η σπατάλη τροφίμων είναι μείζον παγκόσμιο πρόβλημα με κοινωνικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις. 


Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο απορρίπτονται 1,3 δισ. τόνοι τρόφιμα, τη στιγμή που περισσότερο από 1 δισ. άνθρωποι υποσιτίζονται και άλλο 1 δισ. δεν καλύπτουν τις βασικές διατροφικές τους ανάγκες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας εκτιμά ότι το κόστος αυτής της σπατάλης ανέρχεται σε 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια

Η μείωση της σπατάλης, επιπλέον, αποτέλεσε το βασικό θέμα του συνεδρίου της παγκόσμιας ένωσης χονδρεμπορικών αγορών (WUWM) στην Ρώμη τον Μάιο του 2017 και όλα τα μέλη της ένωσης έχουν δεσμευτεί για την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την επίτευξη αυτού του στόχου.

H Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης από τον Απρίλιο του 2018 παραμένει πιστή στη δέσμευσή της καθώς λειτουργεί πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμάτων, με διαλογή, ανάκτηση και αξιοποίηση τροφίμων από αναξιοποίητα αγροδιατροφικά προϊόντα των εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά.

Τέλος, όπως σημειώνεται μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να συντονίσει δίκτυο εθελοντών από 50 φορείς και συλλογικότητες της πόλης, μέσω της δράσης των οποίων έχουν προσφερθεί πάνω από 90 τόνοι σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. 


Οι ποσότητες των προϊόντων που διαχειρίστηκαν ξεπερνούν τους 150 τόνους  σε διάστημα 7 μηνών, αλλά αυτοί αφορούν ένα ποσοστό της τάξης του 20% της διαθέσιμης ποσότητας.

Στόχος πλέον της διοίκησης της Κεντρικής Αγοράς είναι η πλήρης ανάπτυξη του προγράμματος στο σύνολο των επιχειρήσεων της αγοράς και η ετήσια ανάκτηση των 500 τόνων τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.