Σελίδες

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Προχωρά στην δημιουργία αποτεφρωτηρίου ο δήμος Θεσσαλονίκης



Εγκρίθηκε η αγορά οικοπέδου/γηπέδου για εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) από τον δήμο Θεσσαλονίκης. 
Σύμφωνα με την εισήγηση που πέρασε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, στον προϋπολογισμό του δήμου για το 2015 έχει προβλεφθεί για το σκοπό αυτό το ποσό των 400.000 ?. Η απόσβεση του κόστους της αγοράς θα λάβει χώρα από τα αναμενόμενα έσοδα που θα προκύψουν από τα αποτεφρωτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο η εγκατάσταση και λειτουργία ΚΑΝ επιτρέπεται σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου βαθμού σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους, εντός ή εκτός των διοικητικών τους ορίων, οι σχετικές άδειες χορηγούνται από την Περιφέρεια εντός των διοικητικών ορίων της οποίας πρόκειται να εγκατασταθεί το ΚΑΝ ενώ σε περίπτωση εγκατάστασης ΚΑΝ από ΟΤΑ σε χώρο ιδιοκτησίας του ο οποίος βρίσκεται εντός των ορίων άλλου ΟΤΑ, για την αδειοδότηση απαιτείται η λήψη γνώμης από τον τελευταίο.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η εισήγηση του δήμου, η εγκατάσταση και λειτουργία αποτεφρωτηρίων ως δραστηριότητα χαμηλής όχλησης δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με θορύβους ή ρύπους, συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των κοιμητηρίων και συντελεί στην προστασία του υδροφόρου ορίζοντα.

«Χαίρομαι που ομόφωνα θέλουμε να γίνει το αποτεφρωτήριο. Τα λεφτά τα έχουμε. Να δούμε αν υπάρχει χώρος στα όρια του δήμου. Δεν είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος. 

Να αναβληθεί η συζήτηση ζήτησε νωρίτερα ο Στ. Καλαφάτης επειδή απουσίαζε από το δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης (έπρεπε να αναχωρήσει για Αθήνα για συναντήσεις για τον δήμο) και ήθελε απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων. 
Εκανε λόγο ξανά για επικοινωνιακή χρήση του ζητήματος από τον Γ. Μπουτάρη κάνοντας λόγο για δήμαρχο των viral. Ζήτησε να πάρει στα χέρια του τις μελέτες ενώ έθεσε και το ζήτημα των 400.000 ευρώ και το που θα αγοραστεί το οικόπεδο. 

Φανατικά υπέρ της αποτέφρωσης τάχθηκε η Ρία Καλφακάκου από την «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη». Χαρακτήρισε παράλογη την διαφωνία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ενώ εξέφρασε την προτίμηση το οικόπεδο να αγοραστεί στη Θέρμη. 
«Θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό» επεσήμανε η Ελεάννα Ιωαννίδου από τις «Γειτονιές σε Δράση». Υπέρ αλλά με επιφυλάξεις από τον Μιχάλη Κωνσταντινίδη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στηρίζει την απόφαση αλλά εξέφρασε την δυσπιστία του πως θα το διαχειριστεί ο δήμος ο Γιώργος Ρακκάς από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη». 

Το θέμα πέρασε ομόφωνα από τις παρούσες παρατάξεις. Απουσίαζαν ο Μ. Στεργίου από την «Συμμαχία Πολιτών» και ο Αρτ. Ματθαιόπουλος από την «Ελληνική Αυγή». 


www.rthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.