Σελίδες

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

102 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΛΑΧΑΝΑ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με σειρά εκδηλώσεων τίμησε ο Δήμος Λαγκαδά την επέτειο των 102 ετών από τη ιστορική μάχη του Λαχανά.
Στις 19 Ιουνίου η έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στο Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο Λαγκαδά με την παρουσίαση των γεγονότων της περιόδου μέσα από αφηγήσεις μαθητών του Δήμου μας.
Παράλληλα, στο φουαγιέ του θεάτρου, φιλοξενήθηκε η έκθεση του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα με τίτλο «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας, Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913».
Στις 20 Ιουνίου ημέρα απελευθέρωσης της Λιγκοβάνης, η παρουσίαση σε κείμενα και επιμέλεια του εκπαιδευτικού Σταμάτη Μπεκιάρη, μεταφέρθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Ξυλόπολης.
Το πρωί της Κυριακής 21 Ιουνίου στο ηρώο πεσόντων Λαχανά, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην μνήμη των ηρώων πρωταγωνιστών της καθοριστικής μάχης στην ιστορική έδρα του Δήμου μας.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Λαγκαδά κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη των εκδηλώσεων, η φετινή τριήμερη διοργάνωση ήταν μια πρώτη προσπάθεια ανάδειξης της σημαντικής ιστορίας της περιοχής μας. 
«Η αδιαμφισβήτητη ιστορική αξία της μάχης του Λαχανά, το ανεξίτηλο σημάδι της θυσίας που άφησαν οι ήρωές της για την ελευθερία του τόπου μας, μας ώθησαν φέτος με την συμπλήρωση των 102 χρόνων, να προχωρήσουμε στην διεύρυνση των επετειακών εκδηλώσεων. Σκοπός μας, να ξεπεράσουν τον εθιμοτυπικό τους χαρακτήρα και να καταστήσουν γνωστές στο ευρύ κοινό τις σημαντικές σελίδες ιστορίας που έχουν καταγραφεί στην περιοχή μας και έχρισαν μοιραία τους ανθρώπους της λαμπρούς πρωταγωνιστές. Παράλληλα, ως ελάχιστη αναγνώριση, έχουμε ήδη ξεκινήσει την διαδικασία για τον ορισμό της 21ης Ιουνίου ως Ημέρας Τοπικής Εθνικής Επετείου». 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.