Σελίδες

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

«Εκτεθειμένος στο κίνδυνο πυρκαγιάς ο Νομός Θεσσαλονίκης»



Ερώτηση του κ. Καράογλου , βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης προς τον υπουργό. 

Μπροστά σε μία πολύ δύσκολη χρονιά σε ό,τι αφορά στην αντιπυρική προστασία βρίσκονται σχεδόν στο σύνολό τους οι Δήμοι του Νομού Θεσσαλονίκης. Η φετινή περίοδος πυροπροστασίας που ξεκίνησε 1 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και ελλοχεύει πολλούς κινδύνους σύμφωνα τόσο με τις τοπικές αρχές όσο και την πυροσβεστική υπηρεσία.

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα που πέρασε είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό το οδικό, αγροτικό και δασικό δίκτυο σε πολλά σημεία του Νομού Θεσσαλονίκης. Συνεπώς η πρόσβαση στις δασικές εκτάσεις καταγράφεται δύσκολη και χρονοβόρα, γεγονός που ελλοχεύει πολλούς κινδύνους και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες σε μία πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε πολλές περιοχές του νομού είχαν ως αποτέλεσμα κάποιοι δήμοι να κηρυχθούν ακόμα και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Οι καταστροφές που σημειώθηκαν κυρίως στους δασόδρομους καθιστούν την πρόσβαση σχεδόν αδύνατη, ενώ χρήζουν άμεσης συντήρησης και επισκευής προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των αρμοδίων σε μία πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς.
Στους παράγοντες κινδύνου προστίθεται και η έντονη βλάστηση ως απόρροια των συνεχών βροχοπτώσεων, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού καθιστούν δύσκολο το έργο των τοπικών αρχών ως προς την αντιμετώπιση των χόρτων και της βλάστησης για την αντιπυρική θωράκιση των Δήμων του Νομού Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να ενισχύσει τις δράσεις πυροπροστασίας των Δήμων του Νομού Θεσσαλονίκης;

- Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να δώσει προτεραιότητα και να στηρίξει τα έργα αποκατάστασης του οδικού, αγροτικού και δασικού δικτύου του Nομού Θεσσαλονίκης, όπου έχουν σημειωθεί ζημιές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων, ώστε να ενισχυθεί η αντιπυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.