Σελίδες

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Προβλήματα και ελλείψεις στη νοσηλεία και περίθαλψη νεογνών και παιδιών στη Θεσσαλονίκη και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα

 


Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα και τις ελλείψεις στη νοσηλεία και περίθαλψη νεογνών και παιδιών στη Θεσσαλονίκη και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι Κατερίνα Μάρκου προς τον Υπουργό Υγείας.

Οι δημόσιες υποδομές για την περίθαλψη παιδιών και νεογνών είναι σημαντικά περιορισμένες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία των παιδιών, να υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία τα ίδια και οι οικογένειές τους αλλά και να απαιτείται μια τεράστια κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών για κάθε περιστατικό, με σημαντικό κόστος.

Η βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τη διασφάλιση πρόσβασης σε νοσηλεία και περίθαλψη για νεογνά και παιδιά στη Βόρεια Ελλάδα, την αύξηση των διαθέσιμων κλινών και τη στελέχωση των παιδιατρικών τμημάτων των νοσοκομείων με το απαραίτητο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αν προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει στη δημιουργία έστω μίας ακόμα μονάδας εντατικής θεραπείας παίδων καθώς και αν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας δημόσιου παιδιατρικού νοσοκομείου και μαιευτηρίου στη Θεσσαλονίκη, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
ΘΕΜΑ: Προβλήματα και ελλείψεις στη νοσηλεία νεογνών και παιδιών στη Θεσσαλονίκη
Οι υποδομές για την περίθαλψη παιδιών και νεογνών στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία είναι σημαντικά περιορισμένες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία των παιδιών, να υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία τα ίδια και οι οικογένειές τους αλλά και να απαιτείται μια τεράστια κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών για κάθε περιστατικό, με σημαντικό κόστος.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Βορείου Ελλάδος κ. Τζίνα Λεπτοκαρίδου - Λακασά σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», σε όλη τη Θεσσαλονίκη υπάρχουν μόνο 104 κρεβάτια για τη νοσηλεία νεογνών (από 80 στις δυο κλινικές του Ιπποκράτειου και άλλα 24 στο Παπαγεωργίου, που αυξάνονται σε 28 όταν υπάρχει ανάγκη), τα οποία δέχονται παιδιά από ολόκληρη τη Μακεδονία, τη Θράκη αλλά και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την Ήπειρο, καθώς και παιδιά με σοβαρά προβλήματα που διακομίζονται από ιδιωτικές κλινικές, πολλές φορές γιατί οι γονείς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στο αυξημένο κόστος.
Επιπλέον, υπάρχει μόνο μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στη Θεσσαλονίκη για ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, με 10 κρεβάτια, εκ των οποίων τα δύο χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια από παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας. Διαπιστώνεται, λοιπόν, άμεση ανάγκη για τη λειτουργία και άλλης μίας ΜΕΘ παίδων στην πόλη για την κάλυψη περισσότερων περιστατικών, η οποία να στελεχωθεί και με παιδοεντατικολόγους.
Όπως αναφέρει η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος «το κόστος λειτουργίας μιας ακόμη ΜΕΘ θα είναι μικρότερο από όσο στοιχίζει σήμερα όλη η διαδικασία για να βρεθεί κρεβάτι, από τα δεκάδες τηλεφωνήματα που κάνουμε για κάθε περιστατικό, μέχρι την αεροδιακομιδή που κοστίζει 35.000- 50.000 ευρώ και μπορεί να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες».
Στην περίπτωση καρδιοχειρουργικών περιστατικών, η διακομιδή στην Αθήνα είναι η μόνη λύση, αφού δεν υπάρχει παιδοκαρδιοχειρουργός ή παιδοκαρδιολόγος, πράγμα που σημαίνει ταλαιπωρία και έξοδα, ενώ η διακομιδή μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη σε ορισμένες περιπτώσεις.
Όσον αφορά τα εγκαύματα, τα παιδιά παραπέμπονται σε μονάδες ενηλίκων στα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και «Παπανικολάου», αφού δεν υπάρχει αντίστοιχη μονάδα για παιδιά.
Δυστυχώς, στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει παιδιατρικό νοσοκομείο, με τις απαραίτητες ειδικότητες και υποδομές για την εξυπηρέτηση των αναγκών περίθαλψης και νοσηλείας για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, όπως άλλωστε δεν υπάρχει και δημόσιο μαιευτήριο.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1.      Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για να διασφαλίσετε την πρόσβαση σε νοσηλεία και περίθαλψη για νεογνά και παιδιά στη Βόρεια Ελλάδα, την αύξηση των διαθέσιμων κλινών και τη στελέχωση των παιδιατρικών τμημάτων των νοσοκομείων με το απαραίτητο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;
2.      Σκοπεύετε να προχωρήσετε στη δημιουργία έστω μίας ακόμα μονάδας εντατικής θεραπείας παίδων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών;

3.      Έχετε εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας δημόσιου παιδιατρικού νοσοκομείου και μαιευτηρίου στη Θεσσαλονίκη, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.