Σελίδες

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Πρωτοβουλία Τσιρώνη για τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ συγκαλεί συσκέψεις Δευτέρα και Τρίτη για να δοθεί λύση στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών του νομού Θεσσαλονίκης
28 Φεβ 2015 - 05:23
Picture 0 for Πρωτοβουλία Τσιρώνη για τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης
του Τάσου Τασιούλα

Συνεπής στη δέσμευση που ανέλαβε τηλεφωνικώς για τα προβλήματα στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά αποδεικνύεται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Τσιρώνης, καθώς ανέλαβε την πρωτοβουλία να δώσει λύση στο μείζον θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη.

Την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Τσιρώνης θα συναντηθεί στο υπουργείο με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Μιχαλη Γεράνη και την Τρίτη θα γίνει ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η σύσκεψη επρόκειτο να γίνει παρουσία όλων την Τρίτη, πλην όμως, ο κ. Γεράνης δεν μπορούσε, ωστόσο επειδή ο ΦΟΔΣΑ είναι ο κρίσιμος και άμεσα αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων αποφασίστηκε να συναντηθεί ο κ. Τσιρώνης μαζί του την προηγουμένη.

Στην ευρεία συνάντηση της Τρίτης θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του ΦΟΔΣΑ, της ΠΕΔΚΜ, των δήμων Λαγκαδά και Θεσσαλονίκης, αλλά και όλων των υπολοίπων συναρμόδιων φορέων. Από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμμετάσχει εκτός του κ. Τσιρώνη και το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί όλο το πλαίσιο των προβλημάτων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, που προκάλεσαν και τον ξεσηκωμό της τοπικής κοινωνίας το τελευταίο διάστημα, όπως και την κόντρα ανάμεσα στο ΦΟΔΣΑ και στον ανάδοχο του έργου, που έφτασε μέχρι τη Δικαιοσύνη.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξετάσει τα περιθώρια παρέμβασής της για την επίλυση όλων των ζητημάτων που δημιουργούνται λόγω ευθύνης των υπουργείων, αλλά και να μεσολαβήσει ώστε να συνεννοηθούν οι εμπλεκόμενοι για να αναλάβει ο καθένας το μερίδιο που του αναλογεί σε καθένα από τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ. Κυρίως όμως να διασφαλιστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επίλυσης των προβλημάτων, ώστε να σταματήσει να απειλείται η δημόσια υγεία και το περιβάλλον, όπως και να μην απειλείται στο εξής η απρόσκοπτη διάθεση των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ.

Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στα διασταλλάζοντα, στις κυψέλες 3 και 4 και στην ορθή λειτουργία και το χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ. Στόχος της πρωτοβουλίας του αναπληρωτή υπουργού είναι να επιταχθυνθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα το ταχύτερο ο ΧΥΤΑ, αλλά και να αποσπάσει δεσμεύσεις των εμπλεκομένων, πολλοί από τους οποίους επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο ευθύνες για την προβληματική κατάσταση στο μοναδικό χώρο διάθεσης των σκουπιδιών στο νομό.

Στις ίδιες συσκέψεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπει και το μείζον ζήτημα της προκήρυξης -επιτέλους ύστερα από περισσότερα από δυο χρόνια- του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, με τη νέα φιλοσοφία διαχείρισης που θέλει να περάσει η κυβέρνηση και στην οποία υπάρχει προγραμματική συμφωνία ανάμεσα σε Οικολόγους Πράσινους (από τους οποίους προέρχεται ο κ. Τσιρώνης) και ΣΥΡΙΖΑ.

www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.