Σελίδες

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΧΥΤΑ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗΣ Παρέμβαση εισαγγελέα για τα σκουπίδια



ΤΗΣ ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να μην μπορέσει να αποθέσει σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης βρίσκεται η Θεσσαλονίκη εξαιτίας των σοβαρών τεχνικών προβλημάτων στη νέα κυψέλη, όπου θα γίνεται στο εξής η ταφή των απορριμμάτων. Μάλιστα ο εργολάβος του έργου σήμερα το πρωί καταθέτει στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης ζητώντας την παρέμβασή του, για να αποφευχθεί περιβαλλοντική καταστροφή.

Το πρόβλημα στον υπό κατασκευή χώρο ταφής απορριμμάτων, στην τρίτη από τις συνολικά τέσσερις κυψέλες, προέκυψε, όταν κατά τη διάρκεια των εργασιών εκσκαφής άρχισαν να υποχωρούν τα πρανή και να σχίζονται οι μεμβράνες και τα γεωυφάσματα. 

Τα υλικά αυτά συντελούν στη μόνωση του χώρου, προκειμένου τα διασταλλάζοντα υγρά από τα απορρίμματα να μη διοχετεύονται στον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά να συγκρατιούνται και να οδηγούνται στο βιολογικό σταθμό για επεξεργασία. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) η νέα κυψέλη πρόκειται να λειτουργήσει στις προσεχείς δέκα ημέρες, καθώς η δεύτερη ήδη έχει κορεστεί και δεν μπορεί να δεχτεί σκουπίδια παρά μόνον για ακόμη λίγες ημέρες.

Ωστόσο ο ανάδοχος εργολάβος Μιλτιάδης Νουφριάδης δήλωσε στη “Μ” ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς το έργο είναι ημιτελές και, στην περίπτωση που πέσουν σκουπίδια, η ταφή τους δεν θα μπορεί να γίνει με υγειονομικό τρόπο. 

“Θα πρόκειται για περιβαλλοντικό έγκλημα, αν αρχίσει η απόθεση σκουπιδιών στην τρίτη κυψέλη, καθώς τα διασταλλάζοντα υγρά από τα σκουπίδια δεν θα μπορέσουν να συγκρατηθούν και μοιραία θα περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα και τα γειτονικά ρέματα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο εργολάβος.

Ο ίδιος απέδωσε το πρόβλημα κυρίως στη μελέτη του έργου, την οποία χαρακτήρισε ακατάλληλη, λέγοντας ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα, για να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
Μπροστά στον κίνδυνο η Θεσσαλονίκη να μην έχει πού να αποθέσει τα σκουπίδια της το επόμενο διάστημα, αλλά και να προκληθεί περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή πέριξ της Μαυροράχης, ο ανάδοχος του έργου των κυψελών του ΧΥΤΑ ενημέρωσε εγγράφως τον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, στον οποίο σήμερα το πρωί θα δώσει σχετική κατάθεση.

“Κοινοποίησα σειρά εγγράφων στον εισαγγελέα, στα οποία καταγράφονται τα προβλήματα στην κυψέλη 3 και σήμερα το πρωί παρουσία των δικηγόρων της εταιρείας κληθήκαμε να δώσουμε κατάθεση”, υπογράμμισε ο κ. Νουφριάδης και πρόσθεσε ότι τα ίδια έγγραφα κοινοποίησε και στην υπηρεσία Περιβάλλοντος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στους δήμους Λαγκαδά και Θεσσαλονίκης, καθώς και στην αρμόδια υπηρεσία του ΦΟΔΣΑ.

Ανέφερε ακόμη ότι το πρόβλημα στην κυψέλη διαπιστώθηκε το καλοκαίρι, και παρότι ζήτησε επανειλημμένα από τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ να αλλάξει τη μελέτη και να αποκατασταθούν το συντομότερο οι ζημιές, δεν υπήρξε ανταπόκριση. “Κωφεύουν εδώ και μήνες. Επιχειρούν να κουκουλώσουν το πρόβλημα, για να μην απενταχθεί το έργο από το ΕΣΠΑ και χαθούν τα κονδύλια, αλλά η εταιρεία δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή της σε ένα έργο που θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στο περιβάλλον”, επισήμανε ο κ. Νουφριάδης.

Τους ισχυρισμούς του εργολάβου επιβεβαιώνει και ο δήμος Λαγκαδά διά του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Ηλία Στόιου, ο οποίος είπε ότι κλιμάκια του δήμου που έχουν επισκεφθεί το χώρο διαπίστωσαν πως τα διασταλλάζοντα βγαίνουν από το χώρο του ΧΥΤΑ και οδηγούνται προς το ρέμα Μπογδάνα και από εκεί στη λίμνη Κορώνεια. Σκοπεύουν μάλιστα να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα, για να μην τεθεί σε λειτουργία η κυψέλη, αλλά και μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου.

Μ. ΓΕΡΑΝΗΣ “Δεν θα δεχτούμε κανέναν εκβιασμό”
Κληθείς να απαντήσει στις καταγγελίες του εργολάβου ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης (φωτ.) τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως τα πρανή κατέρρευσαν λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Διαβεβαίωσε ότι σε δέκα έως δεκαπέντε ημέρες θα μπορεί να γίνεται κανονικά η ταφή των απορριμμάτων στην κυψέλη 3 και πως ο εργολάβος κάνει πόλεμο εντυπώσεων. “Υποστηρίζει ότι η μελέτη είναι ακατάλληλη, αλλά δεν παραδέχεται ότι μπορεί να υπάρχει και κατασκευαστικό πρόβλημα”, σημείωσε ο κ. Γεράνης και πρόσθεσε ότι επί της ουσίας ο εργολάβος εκβιάζει την κατάσταση, για να αποζημιωθεί για τη δήθεν ακατάλληλη μελέτη, όπως είχε κάνει και κατά το παρελθόν. “Η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ δεν πρόκειται να υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό. Το έργο είναι διασφαλισμένο και όποιος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί μία κατάσταση κάνει λάθος”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του φορέα.

www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.