Σελίδες

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΛ ΚΑΙ Η ΧΩΡΟΥΔΑ ΤΟΥ ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ...



“Τρύπα” 3,1 εκατομμυρίων ευρώ βρέθηκε στα ταμεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λαγκαδά μετά την έρευνα που διενήργησε λογιστής με εντολή της σημερινής διοίκησης της επιχείρησης. Χθες ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος παρήγγειλε κατεπείγουσα έρευνα, ζητώντας να εξεταστεί εάν έχουν τελεστεί μία σειρά από οικονομικά αδικήματα.

Του Κώστα Καντούρη

Η αναφορά-βόμβα στάλθηκε στον εισαγγελέα από τον σημερινό πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑ Λαγκαδά Ηλία Τζαγγάνα, ο οποίος παρέλαβε το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε ιδιώτης λογιστής που έχει σύμβαση με την επιχείρηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο έγγραφο τονίζεται πως από τον έλεγχο στο ταμείο για το διάστημα 2011 έως τον περασμένο καλοκαίρι, οπότε ανέλαβε καθήκοντα η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΛ, βρέθηκε έλλειμμα στο ταμείο ύψους 3,1 εκατομμυρίων ευρώ.
Το αποτέλεσμα του ελέγχου θορύβησε τη δημοτική αρχή και τη διοίκηση της επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης, από την πλευρά της οποίας κινήθηκαν άμεσα οι διαδικασίες. “Το θέμα βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης, εμείς διαβιβάσαμε όπως έπρεπε στους αρμόδιους τα στοιχεία που βρέθηκαν από τον λογιστή”, τόνισε μιλώντας στη “Μ” ο κ. Τζαγγάνας. Εκτός αυτών, πληροφορίες αναφέρουν πως τα οικονομικά προβλήματα που παρατηρούνταν στη ΔΕΥΑ Λαγκαδά είχαν επισημάνει ακόμη και οι ταμίες της επιχείρησης με αναφορές που είχαν στείλει στις δημοτικές αρχές.
Με αφορμή την αναφορά, χθες ο εισαγγελέας διαφθοράς αντεισαγγελέας Εφετών ΘεσσαλονίκηςΑργύρης Δημόπουλος παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στη διεύθυνση εκτάκτων και ειδικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, για να ερευνηθεί εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης και της πλαστογραφίας στις κακουργηματικές τους μορφές και με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου. Ζήτησε να ληφθούν καταθέσεις από τον σημερινό πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και τους ταμίες που υπηρέτησαν το επίμαχο χρονικό διάστημα. Ακόμη αναμένεται να κληθεί να καταθέσει ανωμοτί (ως ύποπτος) ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ και να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβαινε. Πάντως, ο ίδιος σε εξώδικο που έστειλε στη σημερινή διοίκηση κάνει λόγο για κατάσταση που ο ίδιος παρέλαβε από τις προηγούμενες διοικήσεις. Εκτός των καταθέσεων, ο εισαγγελέας ζήτησε από τους ελεγκτές να διενεργήσουν διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος δεκαετίας και όχι μόνο για το διάστημα που καταγγέλθηκε.

ΟΙ ΚΑΡΤΕΛΕΣ
Εκτός του συνολικού ελλείμματος, που θεωρείται δυσθεώρητο για τα μεγέθη του συγκεκριμένου δήμου αλλά κυρίως της ΔΕΥΑΛ, στο λογιστικό πόρισμα υπάρχουν στοιχεία που υπονοούν ότι στα ταμεία της επιχείρησης έγινε “πάρτι”. Συγκεκριμένα, στην αναφορά προς τον εισαγγελέα διαφθοράς σημειώνεται πως μεταξύ των καρτελών καταναλωτών υπήρχε μία που ανήκε σε πρόσωπο χωρίς να έχει καταχωρημένο ΦΠΑ και είχε επώνυμο από τα πλέον συνήθη της χώρας.
Το αξιοσημείωτο είναι πως στη συγκεκριμένη καρτέλα υπήρχε χρέωση ύψους 1.025.000 ευρώ για το διάστημα από τις αρχές του 2011 και στην ίδια καρτέλα εμφανίζεται το χρέος να μειώνεται σε 789.000 ευρώ για μικρότερο διάστημα πάλι του ίδιου χρόνου. Οι καρτέλες καταναλωτή αφορούν κάθε πελάτη της ΔΕΥΑΛ και ασφαλώς τα συγκεκριμένα ποσά θεωρούνται πολύ μεγάλα, καθώς καταγράφηκε ότι προέρχονται από έναν μικρό οικισμό που έχει 20 σπίτια, της Χωρούδας Βερτίσκου. Επιπλέον, το 2011 οπότε εμφανίζεται η συγκεκριμένα καρτέλα, η κοινότητα Βερτίσκου δεν υπαγόταν στη ΔΕΥΑΛ και γι’ αυτό η υπόθεση με την καρτέλα καταναλωτή περιπλέκεται περισσότερο. “Δεν υπάρχουν στοιχεία πότε και ποιος εξέδωσε τη συγκεκριμένη καρτέλα, πώς καταχωρήθηκαν τέτοιες χρεώσεις και εάν εξοφλήθηκαν”, έλεγε στη “Μ” καλά πληροφορημένη πηγή.
Στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να εξεταστούν αναφορές που δείχνουν τον πρώην πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης, σύμφωνα με τις οποίες αφαιρούνταν χρήματα από τα ταμεία χωρίς στη συνέχεια να αποδίδεται κανένας λογαριασμός.

www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.