Σελίδες

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΣΚΕΨΕΙΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ « ΛΑΓΚΑΔΑΣ, ΑΓΓΕΛΩΝ ΠΟΛΙΣ» Ο «ενεργός δημότης» προτείνει



Σχετικά με την οργάνωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων με τον καθιερωμένο τίτλο «Λαγκαδάς αγγέλων πόλις», θα θέλαμε να καταθέσουμε τις σκέψεις και τις προτάσεις μας. Κατ΄αρχήν θεωρούμε ότι οι εκδηλώσεις αυτές πρέπει να έχουν έναν χαρακτήρα που να μην αντιβαίνει ,αλλά και να μη διαστρέφει το πνεύμα της γιορτής των Χριστουγέννων. Έτσι προτείνουμε οι όποιες εκδηλώσεις αποφασιστούν να βρουν το πνεύμα και το χρώμα των Χριστουγέννων που συνοψίζεται στις λέξεις : Γιορτή των παιδιών, της κοινωνικότητας, της φιλανθρωπίας, της συμμετοχής,  της παράδοσης, της λαογραφίας, της χαράς και του πολιτισμού. Πρέπει να αποκλειστεί οτιδήποτε προσβάλλει την αισθητική και το κοινό αίσθημα. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κοινή προσπάθεια και συνεργασία όλων των φορέων της πόλης μας και βέβαια με το ελάχιστο δυνατό κόστος που να μη προκαλεί. Σε εποχές κρίσης, πρέπει η αυτοδιοίκηση να δείχνει αυτοσυγκράτηση στην διανομή του δημοσίου χρήματος.
Προτείνουμε λοιπόν:
 Οι εκδηλώσεις να αρχίσουν στις 14/12/14 και να τελειώσουν στις 6/1/15
1.Το άναμμα του φυσικού δέντρου και όχι του γνωστού αντιαισθητικού μεταλλικού, να γίνει την Κυριακή 14/12/14 με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής μπάντας του Δήμου μας, η οποία θα παρουσιάσει και το μουσικό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμά της. Μπορεί να συνδυαστεί και με ένα ακόμη μουσικό συγκρότημα, που να μην επιβαρύνει οικονομικά και να μη κραυγάζει  καλλιτεχνικά.
2. Οι χώροι που ήδη συζητήθηκαν, δηλ. η κεντρική πλατεία, το πάρκο της λαϊκής αγοράς και η αυλή του πρώην Επαρχείου μπορούν να χωριστούν σε ενότητες.

α. Το πάρκο της λαϊκής αγοράς να διαμορφωθεί ως χώρος δράσεων για τα παιδιά.

β. Ο χώρος του Επαρχείου ως χώρος δράσεων των πολιτιστικών συλλόγων και άλλων φορέων.
γ. Η κεντρική πλατεία ως χώρος των κεντρικών εκδηλώσεων και χώρος που θα μπορεί να φιλοξενεί περίπτερα κοινωνικών φορέων π.χ Χαμόγελο του Παιδιού, Παιδικό χωριό Βορείου Ελλάδος, περίπτερο παιδιών ΑΜΕΑ, σχολείων κλπ.

3. Τα ήδη υπάρχοντα ξύλινα σπιτάκια μπορούν να μοιραστούν ανάλογα με τις δράσεις που θα προταθούν.
α) π.χ Το σπίτι του Αϊβασίλη, το σπίτι των ζαχαρωτών, το σπίτι των κατασκευών, του παραμυθιού, της μουσικής κλπ. μπορούν να τοποθετηθούν στην πλατεία λαϊκής αγοράς για να απασχολούν τα παιδιά κάθε απόγευμα και τα πρωινά των αργιών. Ίσως μια μεγάλη τέντα-σκηνή ,θα βοηθούσε στη παρουσίαση των εκδηλώσεων ακόμη και μια μέρα βροχερή ή στο στήσιμο μιας παράστασης καραγκιόζη ή ενός κουκλοθεάτρου. Παιδικά παιχνίδια, καρουζέλ κλπ, μπορεί να παραχωρηθεί  κάποιος χώρος σε ιδιώτες που θα ήθελαν να δουλέψουν, έναντι λογικού μισθώματος.
β) Άλλα σπιτάκια μπορούν να τοποθετηθούν στην κεντρική πλατεία που θα φιλοξενήσουν δράσεις κοινωνικών φορέων και περίπτερα με μπαζάρ των σχολείων της πόλης που θα πωλούν κατασκευές των μαθητών για φιλανθρωπικούς λόγους.Ακόμα μπορούν να υπάρχουν εκθεσιακοί χώροι για χριστουγεννιάτικα βιβλία και δώρα. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί το ήδη υφιστάμενο περίπτερο στην πλατεία με την κατάλληλη διακόσμιση ως χώρος για ένα κέρασμα των επισκεπτών.

4. Τα δέντρα της πλατείας προτείνουμε να στολιστούν με φωτοσωλήνες και φωτάκια για να προσδίδουν την γιορτινή ατμόσφαιρα στην πόλη. Εννοείται ότι και η υπόλοιπη πλατεία και ο κεντρικός δρόμος θα είναι φωταγωγημένος. Ακόμη μπορούν να στηριχθούν τεχνικά οι επαγγελματίες της πόλης που θα εκφράσουν την επιθυμία να στολίζουν τον πεζόδρομό τους ή τον χώρο μπρος στο κατάστημά  τους.

5.Οι βασικές εκδηλώσεις προτείνουμε να γίνουν στην πλατεία κατά τις ημέρες Παρασκευή-Σάββατο και Κυριακή, ενώ τις καθημερινές μπορούν να λειτουργούν τα περίπτερα και να κάνουν τις δικές τους δράσεις.

6. Για την παρουσίαση εκδηλώσεων προτείνουμε να χρησιμοποιηθούν πρώτα οι φιλαρμονικές του Δήμου μας, οι χορωδίες των ΚΑΠΗ και των Δημοτικών διαμερισμάτων καθώς και οι χορωδίες και τα χορευτικά των τοπικών συλλόγων.
Όσοι Σύλλογοι από τα γύρω χωριά επιθυμούν να συμμετέχουν παρουσιάζοντας κάποια τοπικά δρώμενα, εντάσσονται στο όλο πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

7.Προτείνουμε να χρησιμοποιηθούν μουσικά σχήματα που κατ’ αρχήν θα συμβάλουν στη διαμόρφωση χριστουγεννιάτικου εορταστικού κλίματος και θα έχουν το λιγότερο δυνατό κόστος.
α.) Πχ. Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης .(έχει ανάλογο πρόγραμμα και το κόστος του είναι μόνο η μεταφορά και ένα κέρασμα, δηλ. περίπου 300 ε).
β). Οι «Δομέστιχοι της Δράμας» καταξιωμένο παραδοσιακό συγκρότημα με πλούσια ρεπερτόριο. (κόστος συμμετοχής, η μεταφορά τους και ένα κέρασμα ,δηλ περίπου 500ε)
γ.) Η ορχήστρα του Τμήματος Μουσικολογίας του ΑΠΘ με τον καθηγητή Γιάννη Καϊμάκη. Παρουσιάζουν πρόγραμμα με τραγούδια και δρώμενα των Χριστουγέννων. (κόστος περίπου 1500 ε)
δ). Οι βυζαντινές χορωδίες του Λαγκαδά μπορούν να παρουσιάζουν με μηδενικό κόστος, το δικό τους Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα.
ε).  Οι θεατρικές ομάδες του Δήμου μας μπορούν να συμμετέχουν με μικρές παραστάσεις ή αναγνώσεις χριστουγεννιάτικων παραμυθιών.
στ).Το παγοδρόμιο που προτάθηκε από τον Σύλλογο επαγγελματιών είναι μια πολύ πρωτότυπη ιδέα για την πόλη μας, αλλά πανάκριβο για τα δεδομένα μιας μικρής πόλης.
ζ). Το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης μας μπορεί να μετέχει με μια εκδήλωση αφιερωμένη στη λαογραφία των Χριστουγέννων στο Λαγκαδά, καθώς και το Βυζαντινό Μουσείο με μια εκδήλωση που θα αφορά «Τα Χριστούγεννα στην τέχνη».
η).Οι σύλλογοι του Λαγκαδά μπορούν να οργανώσουν μόνοι τους ή από κοινού εκδηλώσεις γευσιγνωσίας ή παραδοσιακών δρωμένων και καλάντων.
θ). Δύο- τρία ακόμη μουσικά συγκροτήματα του Γιάννη Τσάμη  ή και του Χρυσόστομου Σταμούλη ,έχουν τη δυνατότητα με κόστος μόνο τη μεταφορά τους και μια δεξίωση, να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μας. Επίσης το μουσικό σχήμα ΚΡΟΥΣΤΟΦΩΝΟ είναι ένα πολύ καλό και δοκιμασμένο σχήμα με αξιόλογη δουλειά.

8. Έχουμε τη γνώμη και την καταθέτουμε σε συζήτηση, ότι λόγω οικονομική κρίσης και για να μη προκαλείται το δημόσιο αίσθημα θα πρέπει να αποφευχθούν μουσικές εκδηλώσεις με γνωστούς καλλιτέχνες που κοστίζουν ακριβά αλλά και γιατί δεν συμβάλλουν απόλυτα στο χριστουγεννιάτικο κλίμα και το πνεύμα των γιορτών.
Γνωστά Λαγκαδιανά γκρουπάκια  και τα Ωδεία της πόλης μας, που θα ήθελαν να μετέχουν μπορούν να ενταχθούν στις εκδηλώσεις.

9. Ο χώρος των Λουτρών που ως τώρα χρησιμοποιούνταν για τις εκδηλώσεις αυτές, βεβαίως δεν θα ερημωθεί, αλλά θα στολιστεί κατάλληλα όπως τις προηγούμενες χρονιές, 2-3 σπιτάκια και η αίθουσα ΦΙΛΙΠΠΟΣ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για δράσεις συλλόγων ή φορέων, ακόμα και να διαμορφωθεί ένα  καφε-ζαχαροπλαστείο με αποκλειστικά χριστουγεννιάτικα εδέσματα. (Θα μπορούσε ένας χώρος να ενοικιαστεί ακόμα και σε επαγγελματία ζαχαροπλάστη για να αναλάβει το έργο.)

Επίσης προτείνουμε στο χώρο που βρίσκονται οι καλύβες των Σαρακατσαναίων , μια καλύβα να διαμορφωθεί σε φάτνη επισκέψιμη από τα παιδιά, όπου θα μπορούσαν να φωτογραφηθούν με τον Αϊβασίλη και να ακούσουν χριστουγεννιάτικη μουσική.

10. Στην κεντρική πλατεία επίσης οι επαγγελματίες της πόλης μας θα μπορούσαν να προβάλλουν τα προϊόντα τους σε ειδικά διαμορφωμένα σταντ.

11. Εάν ήταν εφικτό να στηθεί μια τέντα που να καλύπτει ένα μέρος της πλατείας, ώστε σε περίπτωση κακοκαιρίας να μην αναβάλλονται εκδηλώσεις, καθώς επίσης και εξωτερικές θερμάστρες υγραερίου, κυρίως στο υπάρχον μεταλλικό περίπτερο που υπάρχει στην πλατεία.

*Το κόστος αυτών των προτεινομένων εκδηλώσεων δεν ξεπερνά τις 10.000-12.000 ευρώ μαζί με τα ηχητικά.
*Η διαφήμιση και οι αφίσες δεν θα ξεπεράσουν τα 1000-1200 ευρώ
Επομένως το γνωστό… κόστος του παρελθόντος μειώνεται στο 1/4.

Κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις θα μπορούσαν να μεταφερθούν και στις έδρες των πρώην Δήμων. Οι ανταλλαγές εκδηλώσεων μεταξύ συλλόγων είναι μια καλή ευκαιρία για δημιουργία εκδηλώσεων και σε άλλα χωριά, αρκεί ο Δήμος να διαθέτει δωρεάν το λεωφορείο για τη μεταφορά των Συλλόγων.

Η πρόταση μας για τη ονομασία της γιορτής :
-         «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ»
-        «ΛΑΓΚΑΔΑΣ-  ΧΡΙΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ  ΠΟΛΗ»

-        «ΛΑΓΚΑΔΑΣ –ΟΛΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ  ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.