Σελίδες

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ενημέρωση για τον καταρροϊκό πυρετό που πλήττει την περιοχή

Καταρροϊκός πυρετός
Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδης νόσος των μηρυκαστικών (βοοειδή, αιγοπρόβατα) η οποία οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με έντομα του γένους Culicoides (κουνούπια).
Τα πρόβατα νοσούν βαρύτερα από ότι τα βοοειδή και τα γίδια.
Στις τυπικές περιπτώσεις παρατηρείται υψηλός πυρετός, κατάπτωση, ανορεξία, σιαλόρροια, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, φλεγμονή του στοματικού βλεννογόνου και οίδημα στα χείλη, τη γλώσσα, το πρόσωπο και την υπογνάθια χώρα. Επίσης παρατηρείται έντονη χωλότητα.
Οι θάνατοι μεταξύ των ασθενών κυμαίνονται από 1% μέχρι και 90% και κυρίως οφείλονται στην αδυναμία πρόσληψης της τροφής, την απίσχνανση και τις παρατηρούμενες επιπλοκές.
Θεραπεία κατά της νόσου δεν υπάρχει και η αντιμετώπισή της συνίσταται στη λήψη αυστηρών υγειονομικών μέτρων (θανάτωση της προσβλημένης εκτροφής, περιορισμός των μετακινήσεων των ζώων και καταπολέμηση των εντόμων).
Σήμερα ο καταρροϊκός πυρετός πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας προξενώντας μεγάλες απώλειες στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο, καθώς επίσης και μεγάλα προβλήματα στην ελεύθερη διακίνηση των ζώντων ζώων.
Επειδή με την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ενεργοποιούνται τα έντομα που μεταδίδουν τη νόσο και δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες μετάδοσης και διασποράς της νόσου, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους ζωέμπορους και τους κρεοπώλες που μεταφέρουν ζώντα ζώα στην εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνουν οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες για τον έλεγχο και την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού, ώστε να μη μεταδοθεί η αρρώστια αυτή και στο Νομό μας με όλα τα δυσμενή για την κτηνοτροφία επακόλουθα. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ απο το ΔΗΜΟ ΛΑΓΚΑΔΑ !!!


Με αφορμή το φαινόμενο του καταρροϊκού πυρετού που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα σε αρκετές περιοχές του Δήμου μας, η Διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά έχει δρομολογήσει σειρά επαφών με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την άμεση λήψη δραστικών μέτρων και την καταπολέμηση των κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού που πλήττουν το ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων του Δήμου μας.
Επιπλέον, η νέα Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε για την παρέμβασή της στο αρμόδιο Υπουργείο σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ώστε να αποδοθούν εγκαίρως οι αποζημιώσεις στους συμπολίτες μας που έχουν ήδη πληγεί.
Παράλληλα, σε χθεσινή συνάντηση κτηνοτρόφων με εκπροσώπους της Δημοτικής αρχής και υπηρεσιακούς παράγοντες, συμφωνήθηκε η διοργάνωση περιφερειακών ενημερωτικών ημερίδων, προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να αποκτήσουν πλήρη εικόνα των συμπτωμάτων της ασθένειας και των άμεσων ενεργειών που μπορούν να γίνουν για την αντιμετώπισή της.   
Η πρώτη ημερίδα ενημέρωσης του Δήμου Λαγκαδά σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προγραμματίστηκε για το απόγευμα της Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014.

Ημερίδα με θέμα «Αντιμετώπιση καταρροϊκού πυρετού»

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014, 20:00 μ.μ.
Αίθουσα Δ.Σ. Δημαρχείου Λαγκαδά
(Ν. Παπαγεωργίου 2, 2ος όροφος)
Ομιλητές:
1. Αρσένος Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ.
2. Γιαδίνης Νεκτάριος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.