Σελίδες

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού κυβέρνησης – τραπεζών για τον νέο νόμο Κατσέλη





Σήμερα στις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου το κρίσιμο ραντεβού κυβέρνησης – τραπεζών για τον νέο νόμο Κατσέλη, ενώ δεν αποκλείεται να παραβρεθεί και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σκληρή αναμένεται να είναι η διαπραγμάτευση στη σκιά και των απαιτήσεων των θεσμών που θέτουν τον πήχη προστασίας της πρώτης κατοικίας κάτω από τις 100.000 ευρώ ενώ δεν επιθυμούν την παράταση του νόμου Κατσέλη.

Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει στους τραπεζίτες το σχέδιό της, το οποίο κατά πληροφορίες, βασίζεται στο κυπριακό μοντέλο. Έτσι προβλέπεται «κούρεμα» της οφειλής, αποπληρωμή από το δανειολήπτη του μέρους του δανείου στο μπορεί να  ανταπεξέλθει οικονομικά και το υπόλοιπο θα το καταβάλλει με μηνιαίες δόσεις το δημόσιο με τη μορφή της επιδότησης.

Σε ότι αφορά το νόμο Κατσέλη αναμένεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου να λάβει παράταση ισχύος δύο μηνών, δηλαδή έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σήμερα ο νόμος Κατσέλη προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμό εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο (το ποσό προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα παιδί, 260.000 για οικογένεια με δύο παιδιά και 280.000 για οικογένεια με τρία παιδιά) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.


www.rthess.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.