Σελίδες

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ: Λαγκαδάς Από «μαγαζί γωνία» ... κομπάρσος εκτός Θεσσαλονίκης






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λαγκαδάς 13.11.18
Λαγκαδάς: Από «μαγαζί γωνία»… κομπάρσος εκτός Θεσσαλονίκης
Μόλις 20 χιλιόμετρα χωρίζουν το Λαγκαδά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, κάτι που σημαίνει ότι με ένα ΙΧ ο οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει με μισή ώρα περίπου οδήγηση.
Η πόλη διαθέτει το προνόμιο να είναι Λουτρόπολη, ενώ παράλληλα διαθέτει έναν πλήρη ανεπτυγμένο αστικό ιστό. Ταυτόχρονα, ως δήμος της υπαίθρου, περικλείει στην επικράτεια του αξιόλογη παραγωγή και πρωτογενή τομέα, διαθέτει μοναδικά μνημεία της φύσης, λίμνες, βιότοπους, τουριστικά αξιοθέατα και αρχαία ευρήματα.
Σε μια οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ένας τέτοιος δήμος, με τόσο σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα θα μπορούσε να είναι ένα χρυσορυχείο για τους ανθρώπους του. Ο Λαγκαδάς ωστόσο μόνο έναν ανεπτυγμένο και κυρίως ευρωπαϊκό δήμο δεν θυμίζει.
Με δήμαρχο σε… αποδρομή, που αποσκοπεί στο «νέκταρ» της κεντρικής εξουσίας, διοίκηση σε αυτόματο πιλότο και μείζονα αντιπολίτευση σε… μόνιμες διακοπές, ο Λαγκαδάς μέρα με τη μέρα, λεπτό με το λεπτό απαξιώνεται όλο και περισσότερο.
Οι μνηστήρες του δημαρχιακού θώκου, μιας και ο νυν δήμαρχος δεν θα τον διεκδικήσει εκ νέου, πληθαίνουν.
Δήμος ωστόσο δεν είναι μόνο οι εκλογές και οι κάλπες, είναι και μια σκληρή και επίπονη καθημερινότητα που απαιτεί δουλειά.
Δουλειά που μάλλον δεν γίνεται και δεν έγινε σχεδόν καθόλου τα τελευταία χρόνια στο δήμο Λαγκαδά.
Εύκολα αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από τον παράγοντα «καθρέφτη» ενός δήμου που αντικρίζουν καθημερινά δημότες και επισκέπτες, την καθαριότητα. Η αποκομιδή και η διαχείριση των απορριμμάτων στον δήμο ίσα που ξεπερνά τα επίπεδα του ερασιτεχνισμού, παραπέμπει σε άλλες δεκαετίες και δεν σέβεται τον μέσο δημότη του Λαγκαδά που πληρώνει δημοτικά τέλη, αλλά βλέπει καθημερινά  βρώμικη πόλη και χωριά.
Οι αγροτικοί δρόμοι απαγορευτικοί για τους αγρότες μας ενώ δυστυχώς χάθηκαν χρήματα από δωρεάν χρηματοδοτήσεις γιατί δεν υπήρχαν μελέτες!!!
Ο Λαγκαδάς είναι συνώνυμο των Λουτρών του. Μια λουτρόπολη που θα μπορούσε να φέρει επισκέπτες, τουρίστες, εισόδημα στην αγορά του Λαγκαδά, ανάπτυξη και δουλειές. Κι όμως, μέχρι και σήμερα είναι «μνημείο» προεκλογικών υποσχέσεων, μια υποδομή αφημένη στην τύχη της, που είναι ταυτόχρονα ζημιογόνα για τους πολίτες του Λαγκαδά.
Αντίθετα ο δήμος Λαγκαδά, κατάφερε να αποσπάσει μερίδιο δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, αλλά αρνητικής δημοσιότητας, με τη υπόθεση της «αμαρτωλής» ΔΕΥΑΛ. Τα χρήματα που πληρώνουν σε καιρό κρίσης οι δημότες για να έχουν ελλιπείς παροχές ύδρευσης και αποχέτευσης, έκαναν φτερά μέσα σε μια οκταετία και σήμερα όλοι σφυρίζουν αδιάφορα σα να μη συνέβη τίποτα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Λαγκαδά (ΔΗΚΕΛ), με ρόλο που μάλλον… κοινωφελής δεν είναι, εκτός εάν στον παραπάνω όρο συμπεριλαμβάνεται το ρουσφέτι.Έχουμε επανειλημμένα προτείνει την κατάργησή της και την απορρόφηση των υπαλλήλων στο Δήμο (γραφείο πολιτισμού).
Όσο για την περίφημη Υπηρεσία Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Αθλητισμού και Παιδείας ΥΚΠΑΑΠ) του δήμου; Μάλλον ιδρύθηκε από υποχρέωση ελέω Καλλικράτη, καθώς τίποτε από τα παραπάνω δεν «τρέχει» σωστά στον δήμο πέραν των προεκλογικών εξυπηρετήσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι υποδομές, με ανενεργά κολυμβητήρια, βιολογικούς σταθμούς  σε πλήρη διάλυση και εγκατάλειψη, κατασκηνωτικά κέντρακλειστά και νεκρωμένα, πολιτιστικά κέντρα που χρόνια τώρα «αγωνίζονται» να πάρουν άδεια λειτουργίας, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσηςπου περιμένει ανθρώπους να ενδιαφερθούν και να το ξαναζωντανέψουν, παιδικές χαρές σε μαρασμό, δημοτικές τουαλέτες σφραγισμένες μόνιμη εστία μολύνσεως, αδιαφορία για την προώθηση της παραγωγής και των προϊόντων του Λαγκαδά, φαιδρή πολιτιστική δραστηριότητα και ένα άλυτο  πρόβλημαμε τα αδέσποτα.
Επιπλέον μια βόλτα στα 47 χωριά του Δήμου, όπου βασιλεύει η εγκατάλειψη και η μιζέρια, θα πείσει και τον τελευταίο δύσπιστο για το χάλι του Δήμου. Ούτε μια πρόταση από τα Τοπικά Συμβούλια, την Αντιπολίτευση, την Επιτροπή Διαβούλευσης και τα άλλα συμμετοχικά όργανα δεν εισακούστηκε. Λες και όλοι αυτοί λειτουργούσαν για το κακό της Διοίκησης. Συμμετοχικοί θεσμοί, που προβλέπονται από το Νόμο, όπως Λαϊκές Συνελεύσεις, Συμπαραστάτης του Δημότη κ.λ.π δεν λειτούργησαν ποτέ, αφού τους έβλεπαν σαν εχθρούς τους.
Η παρακμή του δήμου Λαγκαδά, που τον απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τη Θεσσαλονίκη, καθιστώντας τον έναν επαρχιακό δήμο «χωριουδάκι» έχει και ονόματα και επώνυμα. Είναι όλοι αυτοί που δεν τίμησαν ποτέ την ψήφο των δημοτών και αποτελούν τους κύριους υπεύθυνους για τη θλιβερή εικόνα των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, με το 50% στην καλύτερη περίπτωση να δίνει το παρών.

Εάν κάποιοι θέλουν το δήμο Λαγκαδά κομπάρσο και λίγο, μάλλον πρέπει να γυρίσουν σπίτι τους.

Η διοίκηση απαιτεί όραμα, όρεξη για δουλειά και αποφασιστικότητα.

Ο δήμος δεν είναι όχημα, εξυπηρέτησης φιλοδοξιών, είναι το σπίτι των δημοτών και για αυτό θα πρέπει να είναι περήφανοι.

Για τον Ενεργό Δημότη
 ΜΑΡΙΑ-ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΤΑΥΡΙΔΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.