Σελίδες

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Πάτησαν γκάζι τα Σκόπια: «Κλείνει» σήμερα η «Βόρεια Μακεδονία» στο Κοινοβούλιο τους – Προ των πυλών δεσμευτικό δημοψήφισμα με απειλές…




Σήμερα στις 12 το μεσημέρι μπαίνει στην ολομέλεια της σκοπιανής Βουλής η συμφωνία για το Σκοπιανό και η ώρα της κρίσης για ότι έχει απομείνει από τους ΑΝ.ΕΛ, πλησιάζει πιο γρήγορα απ ότι αναμενόταν! Τα Σκόπια ξεπερνούν τα εμπόδια και κινούνται ολοταχώς προς δημοψήφισμα.

Με διαδικασίες εξπρές προχωρά ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τη συμφωνία για το Σκοπιανό παρά το »αντάρτικο» του πρόεδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ και της αντιπολίτευσης.
Ηδη χτες τον απείλησε λέγοντας πως «αν θεωρηθεί απαραίτητηο θα παραιτηθεί ο Γ.Ιβανόφ».
«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αυξηθεί και θα φθάσει στην πλειοψηφία των δύο τρίτων, εάν θεωρηθεί απαραίτητο για την παραίτηση του αρχηγού του κράτους, Γκιόργκι Ιβάνοφ».

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ είχε ανακοινώσει την εναντίωσή του με την επικύρωση της συμφωνίας και αυτή είναι η πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού, ότι ο Ιβάνοφ θα αντιμετωπίσει την αμφισβήτηση, με μομφή εναντίον του.
Στη συνέντευξη, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία με την Ελλάδα θα είναι υποχρεωτικό είτε αυτό είναι συμβουλευτικό είτε δεσμευτικό. (Τακτική Τσίπρα πριν το δημοψήφισμα του 2015).

Επεσήμανε ότι εάν οι πολίτες εγκρίνουν τη συμφωνία στο δημοψήφισμα, τότε θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του συντάγματος, αλλιώς, όπως είπε, εάν οι πολίτες απορρίψουν τη συμφωνία, τότε θα παύσει να ισχύει…
Είναι πάρα πολύ γρήγορες οι διαδικασίες που ακολουθεί ο Ζ.Ζάεφ καθώς την Τρίτη μέσα σε έξι ώρες έγιναν τα δύο βασικά στάδια.
Εισηγήθηκε το σχέδιο της συμφωνίας στη Βουλή ο Ντιμιτρόφ, πήρε το »ναι» για γρήγορες διαδικασίες και το πέρασε από την επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων.
Ήταν γρήγορες οι διαδικασίες γιατί το VMRO (το κόμμα της αντιπολίτευσης) αποχώρησε. Υπάρχει το ερώτημα αν θα παραβρεθεί την Τετάρτη στην ολομέλεια.
Προεξοφλείται ότι θα πάρει την πλειοψηφία, δεν πρόκειται να κολλήσει και επομένως ο αστάθμητος παράγοντας παραμένει ο Ιβάνοφ.
Το ζητούμενο είναι να ασκήσει γρήγορα το βέτο του ώστε πριν τη Δευτέρα που είναι το συμβούλιο γενικών υποθέσεων να ψηφίσει ξανά η Βουλή και να μην μπλοκαριστεί η συμφωνία.
Θεωρείται ότι και με την πρώτη ψηφοφορία που θέλουν να έχει υψηλή συγκέντρωση Βουλευτών, θα δοθεί το σήμα και δεν θα υπάρξει κάποιο μπλόκο.
Το επόμενο πολιτικό στοίχημα για τον κ. Ζάεφ είναι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος τέλη Αυγούστου.

Στην τελική ευθεία η επικύρωση της συμφωνίας από την Βουλή των Σκοπίων – Όλο το χρονοδιάγραμμα

Σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ. τοπική ώρα συνέρχεται το Κοινοβούλιο με στόχο να επικυρώσει την συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO που αντιτίθεται στην συμφωνία έχει συγκαλέσει συγκέντρωση οπαδών του μπροστά στο Κοινοβούλιο την ώρα που θα συζητείται εντός της αίθουσας η κύρωσή της.
Μόλις χθες το κοινοβούλιο επικύρωσε με 69 ψήφους υπέρ έναντι 40 κατά, την ανάγκη για υιοθέτηση της συμφωνίας των Πρεσπών για τη μετονομασία της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO καταψήφισε και προανήγγειλε πως θα απέχει από την συνεδρίαση.
Παράλληλα, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοβούλιο πολίτες, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και το τραγούδι «ένα όνομα έχουμε», ενώ έκαιγαν και έσκιζαν το κείμενο της συμφωνίας.

Ο κ. Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε την υπογραφή της ως “πράξη ευθύνης και πατριωτισμού” , έκανε λόγο για «ιστορικές μέρες» για την χώρα του, υπογραμμίζοντας πως η νέα πολιτική, της ευθύνης και της διαφάνειας, οδηγεί την χώρα σε ευημερία, μεγαλύτερη σταθερότητα, και ασφάλεια .
Η επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα ανέφερε ότι είναι ένας συμβιβασμός, «στον οποίο εμείς και οι Έλληνες φίλοι προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ό, τι είναι σημαντικό για όλους εμάς».
Πρόσθεσε, δε, ότι η απόφαση για την επίλυση του θέματος ελήφθη χωρίς πίεση από τις χώρες της Δύσης και τόνισε πως αυτό που κάνουμε σήμερα, είναι η θυσία της μυθολογίας προς όφελος της πραγματικότητας.
Στις λεκτικές επιθέσεις που δέχτηκε αυτός και ο Ζάεφ από μέλη της αντιπολίτευσης που τους χαρακτήρισαν προδότες, απάντησαν πως οι διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή.
Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζει την επόμενη Δευτέρα.
Εξάλλου, από τη στιγμή που απαιτείται απλή πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας, η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή.
Στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα αποσταλεί στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος έχει διορία επτά ημερών για να το υπογράψει. Το πιθανότερο είναι να εξαντλήσει την προθεσμία και να μην υπογράψει, καθώς έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία θα επαναληφθεί.
Αποστέλλεται και πάλι στον Ιβάνοφ, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει δεύτερο βέτο.
Τέλος, η επόμενη μεγάλη πρόκληση της κυβέρνησης Ζάεφ είναι το δημοψήφισμα, η τέλεση του οποίοι λέγεται ότι θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, ακόμα και τέλη Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.