Σελίδες

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ : 104 χρόνια από την ιστορική Μάχη του Λαχανά: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον Δήμο Λαγκαδά






Στην ιστορική έδρα του Δήμου μας, τον Λαχανά, κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 104η Επέτειο της Μάχης του Λαχανά.

Το πρωί της 21ης Ιουνίου στο ηρώο πεσόντων Λαχανά, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των θυμάτων της μάχης. Η ομιλία για την ιστορική επέτειο έγινε από τον Διοικητή του 10ου Συντάγματος Πεζικού, Συνταγματάρχη Αλέξανδρο Παπαδόπουλο.
Ακολούθησε επίσκεψη στο Στρατιωτικό Μουσείο Λαχανά, όπου εκτίθενται δείγματα του ατομικού και ομαδικού οπλισμού των δύο αντιπάλων, πίνακες του Κενάν Μεσαρέ με εικόνες της μάχης και η διάτρητη στολή του Συνταγματάρχη Ιωάννη Παπακυριαζή.

Την Κυριακή 18 Ιουνίου είχαν προηγηθεί εκδηλώσεις μνήμης στο Βερτίσκο, για τα 104 χρόνια από το κάψιμο του χωριού κατά την πρώτη ημέρα της πολύνεκρης και καθοριστικής σημασίας μάχης του 1913.

Η Διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά θέλοντας να τιμήσει την ιστορική έδρα του Δήμου μας και να αναδείξει την εξαιρετικής σημασίας μάχη του Λαχανά, προχώρησε στις απαραίτητες διαδικασίες για την καθιέρωση της 21ης Ιουνίου ως ημέρας τοπικής επετείου για τον Δήμο Λαγκαδά.

Με διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 108, τ.Α΄, 8 Ιουνίου 2016), καθιερώθηκε η 21η Ιουνίου, επέτειος της ιστορικής Μάχης του Λαχανά και της απελευθέρωσής του το έτος 1913, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Λαγκαδά.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.