Σελίδες

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Τσίπρας: Σημαντική πόλη κόμβος η Θεσσαλονίκη



Με τα εγκαίνια του αγωγού ΤAP σηματοδοτούμε την νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα και η Ευρώπη, τόνισε από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός. 

Χαρακτήρισε τον αγωγό ως μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ύψους άνω του 1,5 δις με τη δυνατότητα δημιουργίας 8.000 θέσεων εργασίας.
Στην ομιλία του για τα εγκαίνια των εργασιών κατασκευής του αγωγού, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πετυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 


Εκτίμησε ότι η χώρα μας μπαίνει σε διατηρήσιμη τροχιά αυτοδύναμης ανάπτυξης. 
Τόνισε πως η Ελλάδα περιμένει στο Eurogroup της Δευτέρας επικύρωση της συμφωνίας για την διευθέτηση του χρέους.

Αναλυτικότερα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού TAP πραγματοποιείται σε μια κομβική χρονική στιγμή για την ελληνική οικονομία και την περιοχή ευρύτερα και συμπίπτει χρονικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. 

Όπως σημείωσε, η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αίρει την αβεβαιότητα γύρω από την οποία βρισκόταν η οικονομία το προηγούμενο διάστημα και οδηγεί σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.


Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ επισήμανε πως η συμφωνία διευθέτησης του χρέους θα ελευθερώνει πόρους για επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης.


Aπό τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις ο TAP 

O πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα εγκαίνια του TAP σηματοδοτoυν τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα.


Συγκεκριμένα, μίλησε για εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία. 


Αναφερόμενος στην οικονομική σημασία, επισήμανε ότι η εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης συνιστά θεμέλιο λίθο της ενεργειακής στρατηγικής της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ σε ό,τι αφορά τη γεωστρατηγική σημασία σημείωσε ότι η ενέργεια να γίνει μπορεί γέφυρα συνεργασίας και ευημερίας για όλους στην περιοχή μας.


Ο TAP είναι μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.


Αναγνώρισε ως δίκαιο τον χαρακτηρισμό ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα παγκοσμίως και ανέφερε ότι «κατά μήκος της διαδρομής του μπορεί να συνδεθεί με υφιστάμενους ή μελλοντικούς αγωγούς ώστε να προσεγγίζει το δυνατόν περισσότερες αγορές».


Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο βουλγαρικός αγωγός IGB που θα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα για τη μεταφορά αερίου προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.


Ανέφερε ότι η Ελλάδα προχωρά στην οικοδόμηση πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής μέσω συνεργασιών και έργων. «Ο ενεργειακός χάρτης της νοτιοανατολικής Ευρώπης μεταμορφώνεται και η Ελλάδα καθίσταται σε κόμβο» υπογράμμισε.


«Ο IGB και ο πλωτός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη και η αναβάθμιση του σταθμού της Ρεβυθούσας είναι στοιχεία παραγωγικής ανασυγκρότησης» είπε ο Πρωθυπουργός.
Τονίζοντας τα οφέλη της επένδυσης που υπερβαίνει το 1,5 δισ. και καθίσταται από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη στάθηκε στην απασχόληση καθώς οι θέσεις εργασίας για τον TAP θα ξεπεράσουν τις 8.000, ενώ ιδιαίτερα σημαντική η εμπλοκή των ελληνικών εταιρειών τόσο στην κατασκευή όσο και στα υλικά.


«Ήδη έχουν συμβολαιοποιηθεί 270.000 τόνοι σωληναγωγών» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Επιπλέον θα υπάρχει μείωση του ενεργειακού κόστους για τις περιοχές που διέρχεται ο αγωγός, ενώ θα ενισχυθεί πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων. 


Σημαντικά αναμένονται τα οφέλη για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό.


Τέλος, θα υπάρξει εκτακτεταμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ύψους 32 εκατ. ευρώ για τις τοπικές οικονομίες από 11 εκατ. που προβλέπονταν αρχικά.


www.rthess.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.