Σελίδες

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ O ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ , Ο ΠΑΠΑΣ , Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ



 
Ιστορική συνάντηση θρησκευτικών ηγετών στη Λέσβο. Στη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος. 

Κοινή Διακήρυξη για το προσφυγικό υπέγραψαν οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες κατά την παρουσία τους στο Κέντρο Υποδοχής στην Μόρια

Καθοριστικής σημασίας η παρουσία του Πάπα στον τόπο μας. Ενώνουμε τις φωνές μας για να καταδικάσουμε τον ξεριζωμό των προσφύγων, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουμε τα μάτια και τις καρδιές του κόσμου, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Δεν είστε μόνοι. Περάσατε πολλά δεινά σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής. Ήρθαμε για να επιστήσουμε κ πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση, υπογράμμισε ο Πάπας Φραγκίσκος

Σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Πάπα, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ιστορική επίσκεψη, που αποτελεί, όπως είπε, «σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος».

Με 10 πρόσφυγες, 8 Σύρους και 2 Αφγανούς, από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως μητέρες με παιδιά, θα επιστρέψει στο Βατικανό ο Πάπας. 

Πιο αναλυτικά, μήνυμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τον ελληνικό λαό, αλλά και ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινότητας έστειλαν από τη Μόρια της Λέσβου ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ο ελληνικός λαός ανταποκρίνεται με μεγάλη γενναιοδωρία στις ανάγκες των προσφύγων, παρόλο που διανύει μία δύσκολη περίοδο, τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος στον χαιρετισμό του, μετά από την επίσκεψή των τριών ιεραρχών στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια.
«Ήρθαμε εδώ για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση. Ήρθαμε για να απευθύνουμε έκκληση να βρεθεί λύση», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος προς τους πρόσφυγες είπε ότι «δεν είναι μόνοι» και τους ζήτησε να μη χάνουν την ελπίδα τους. «Περάσατε πολλά δεινά σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής. Κάνατε πολλές θυσίες» ανέφερε, προσθέτοντας: «Ήρθα εδώ για να σταθώ δίπλα σας και να ακούσω τις ιστορίες σας (…). Ήρθαμε για να ενώσουμε τις φωνές μας με τις φωνές σας».

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον κόσμο.
«Ταξιδέψαμε ως εδώ για να σας πούμε ότι σας νοιαζόμαστε. 

Για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στους Έλληνες που σας καλωσόρισαν», είπε κατά τον χαιρετισμό του.

«Θρηνήσαμε καθώς είδαμε την σκληρότητα των αδελφών μας να κλείνουν τα σύνορα», σημείωσε για να προσθέσει: «Όσοι σας φοβούνται δεν σας κοίταξαν στα μάτια. Όσοι σας φοβούνται δεν βλέπουν τα πρόσωπά σας. Ξεχνούν ότι η αξιοπρέπεια και η ελευθερία υπερβαίνουν της διακρίσεις.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε παράλληλα ότι η Μεσόγειος «δεν θα πρέπει να γίνει ένας τάφος», αλλά «θάλασσα ειρήνης».

«Υποσχόμαστε ότι ποτέ δεν θα σας ξεχάσουμε», κατέληξε απευθυνόμενος στους πρόσφυγες, και διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουμε τα μάτια και τις καρδιές του κόσμου».

«Παγκόσμιο κίνημα ευαισθητοποίησης ώστε να αλλάξουν ρότα όσοι κρατούν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους και να επιστρέψει η ειρήνη» χαρακτήρισε τη σημερινή πρωτοβουλία στη Λέσβο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμος.

«Ενώνουμε τις φωνές μας για να καταδικάσουμε τον ξεριζωμό των προσφύγων», τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η σύγχρονη τραγωδία που βιώνουν οι πρόσφυγες αντανακλά τη «χρεοκοπία της ανθρωπιάς που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη».

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι καμαρώνει για τους Έλληνες «που παρά τις δυσκολίες βοηθούν τους πρόσφυγες ώστε να γίνει ο Γολγοθάς τους ελαφρύτερος», ενώ παράλληλα, όπως είπε, θρηνεί για τις χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν στο Αιγαίο.

Απηύθυνε τέλος έκκληση «να αναλάβει επιτέλους ο ΟΗΕ να πράξει τα δέοντα ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η τραγική κατάσταση» και «να μην ξαναδούμε ποτέ ξανά παιδάκια να ξεβράζονται στις ακτές του Αιγαίου».

Νωρίτερα

Ιστορική συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών στη Λέσβο για τη διεθνοποίηση του προσφυγικού. 

Την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες θα εκφράσουν με την παρουσία τους στο νησί ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
Οι τρεις ιεράρχες θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη κατά την παρουσία τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια,όπου θα συνομιλήσουν με πρόσφυγες και θα έχουν γεύμα μαζί τους

Παρόν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με 10 πρόσφυγες από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα από διάφορες εθνικότητες θα επιστρέψει στο Βατικανό ο Πάπας. 

Το πρόγραμμα των επισήμων

09:00 Άφιξη του Πρωθυπουργού στον Αερολιμένα Μυτιλήνης
09:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β? στον Αερολιμένα Μυτιλήνης.
10:20 Άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου στον Αερολιμένα Μυτιλήνης.
Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό. Αμέσως μετά τον καλωσορίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β?. Έπειτα ο Σεβ. Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης.
Τελετή υποδοχής. Ανάκρουση εθνικών ύμνων. Παρουσίαση συνοδειών.
10:35 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με την τον Πάπα Φραγκίσκο στον Αερολιμένα Μυτιλήνης.
10:50 Αναχώρηση του Πρωθυπουργού για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια.
10:55 Αναχώρηση του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β? για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια.
11:15 Άφιξη στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόρια.
Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό.
Χαιρετισμοί του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β? με πρόσφυγες.
12.25 Ομιλίες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β?, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, και του Πάπα Φραγκίσκου.
12.40 Υπογραφή Κοινής Διακήρυξης από τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β?.
12.45 Γεύμα του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β? με πρόσφυγες.
Αναχώρηση Πρωθυπουργού για τον Λιμένα Μυτιλήνης.
13.30 Αναχώρηση του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β? για τον Λιμένα Μυτιλήνης
13.45 Άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β? στον Λιμένα Μυτιλήνης.
Ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου.
Δέηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β?, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου, για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών.
Ρίψη στεφάνων στην θάλασσα, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β?, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πάπα Φραγκίσκο, από τη αποβάθρα του Λιμένα Μυτιλήνης.
14:15 Αναχώρηση του Πρωθυπουργού, του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β? τους για τον Αερολιμένα Μυτιλήνης.
14:30 Άφιξη στον Αερολιμένα Μυτιλήνης.
Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β? με την Α.Α. τον Πάπα Φραγκίσκο.
Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο.
Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πάπα Φραγκίσκο.
15:00 Χαιρετισμός του Πάπα Φραγκίσκου από τα μέλη των συνοδειών και εν συνεχεία από τον Σεβ. Πρόεδρο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκο Παπαμανώλη. Έπειτα, τον αποχαιρετούν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β? και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Ο Πρωθυπουργός προπέμπει τον Πάπα Φραγκίσκο στο αεροσκάφος.
15:15 Αναχώρηση του Πάπα Φραγκίσκου.

www.rthess.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.