Σελίδες

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

ΑΦΓΑΝΟΣ ΒΙΑΣΕ 13 ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΧΙΟ ...



του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Για βιασμό 13χρονου Αφγανού μέσα στο στο hot spot της ΒΙΑΛ κατηγορείται  ένας 29χρονος ομοεθνής του, ο οποίο πλέον κρατείται στη Διεύθυνση Αστυνομία της Χίου. 
Να σημειωθεί ότι το περιστατικό έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από καταγγελία των γονέων του ανήλικου παιδιού ενώ η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου προς το παρόν κρατάει χαμηλούς τόνους κάνοντας λόγο για μεμονωμένο περιστατικό.
 
Στο κέντρο μεταναστών της ΒΙΑΛ κρατούνται από τις 20 Μαρτίου περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ καταγγελίες που είχαν δει το «φως» της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα έκαναν λόγο για τραγικές συνθήκες κράτησης,περιστατικά συγκρούσεων μεταξύ μεταναστών και συνωστισμό.
 
Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Politischios.gr, ο συλληφθείς δεν έχει απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές όσο χρονικό διάστημα βρίσκεται στη Χίο.
 
«Είναι ένα περιστατικό που αντιμετωπίσαμε άμεσα και πράξαμε όσα ορίζει ο νόμος. Αυτή τη στιγμή προέχει να προχωρήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου προκειμένου το κέντρο να αποσυμφορηθεί και η κατάσταση να ομαλοποιηθεί», ανέφερε στέλεχος της αστυνομίας.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά στο νησί βρίσκονται σήμερα 2.017 πρόσφυγες και μετανάστες.
 
Σημειώνεται ότι προ μηνός σύμφωνα με την βρετανική Daily Mail, που επικαλέστηκε μαρτυρία φωτογράφου, στην Ειδομένη οι πρόσφυγες «είχαν πάρει τον νόμο στα χέρια τους» και λίντσαραν έναν άντρα που κατηγορήθηκε ότι βίασε 7χρονη στον προσφυγικό καταυλισμό.
 
Αργότερα ο πατέρας της μικρής το αρνήθηκε αλλά οι καταυλισμοί έχουν τους δικούς τους νόμους.
 
Το λιντσάρισμα ήταν δείγμα της κατάστασης που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες.
 
Όλα αυτά ενώ η ατμόσφαιρα στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων είναι ηλεκτρισμένη έπειτα και από τα χθεσινά επεισόδια με τον τραυματισμό ενός πρόσφυγα ο οποίος έπεσε μπροστά σε αυτοκίνητο της αστυνομίας. 
 
Οι αστυνομικοί διαβεβαιώνουν ότι το βανάκι ΔΕΝ χτύπησε τον πρόσφυγα αλλά η αφορμή βρέθηκε για επιτεθούν οι πρόσφυγες κατά των αστυνομικών προκαλώντας φθορές στο βαν και αναποδογυρίζοντας κάδους απορριμάτων.  
 
Στο μεταξύ από τη Δευτέρα ξεκίνησε η διαδικασία του απλού «διοικητικού περιορισμού», η οποία προβλέπει να αφήνονται ελεύθεροι σταδιακά οι πρόσφυγες και οι λαθρομετανάστες που κρατούνταν σε hotspot της Λέσβου και της Χίου.
 
Ο λόγος είναι πως οι περισσότεροι έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο των 25 ημερών κράτησης, ωστόσο οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου που έχουν καταθέσει δεν έχουν ακόμα εξεταστεί και όπως όλα δείχνουν θα καθυστερήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα.  
 
Αφήνονται όλοι ελεύθεροι και εφοδιάζονται με ένα συγκεκριμένο έγγραφο. Πρόκειται για το έγγραφο «διοικητικού περιορισμού», το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα εκτός των δομών.
 
Ωστόσο, όσοι έχουν στα χέρια τους το συγκεκριμένο έγγραφο απαγορεύεται να φύγουν από τα νησιά στα οποία βρίσκονται, μέχρι να εξεταστεί η η αίτησή τους για τη χορήγηση ασύλου.
 
Στη Λέσβο, οι πρόσφυγες που έχουν φύγει ή θα φύγουν από την κλειστή δομή θα μπορούν να διαμείνουν στην ανοιχτή δομή του δήμου Λέσβου στο Καρά Τεπέ. Σημαντικό πρόβλημα όμως υπάρχει στη Χίο, καθώς οι ανοιχτές δομές έχουν περιορισμένες δυνατότητες και είναι ήδη γεμάτες κόσμο. Από χθες έως σήμερα το πρωί αποβιβάσθηκαν 106 πρόσφυγες στα νησιά του βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα: κανένας στη Λέσβο, 40 στη Χίο και 66 στη Σάμο. 
 
Υπενθυμίζεται πως στα hotspots των τριών νησιών έχουν καταγραφεί συνολικά 6.323 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Λέσβο 3.771, στη Χίο 1.957 και στη Σάμο 595.
Στα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο στη Λέρο, αλλά και περίπου 1.500 που διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη, επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
 
- See more at: http://www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.