Σελίδες

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΟ ΔΗΜΟΤΗ .

Ανακοίνωση εξέδωσε η Διοίκηση των Λουτρών στο δημοσίευμα του Ενεργού Δημότη . 




Με λύπη μας διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι θέματα που κατ΄επανάληψη έχουν απαντηθεί εντός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταφέρονται δημόσια, διαστρεβλωμένα και παραπλανητικά.

Αν και σας έχει εξηγηθεί πολλές φορές, επανέρχεστε στη διαδικασία αναγνώρισης του Ιαματικού Φυσικού Πόρου του Λαγκαδά, παρατηρώντας μας μάλιστα ότι δεν το έχουμε θέσει σε προτεραιότητα. Θα επιχειρήσουμε λοιπόν να σας εξηγήσουμε, και δημοσίως αυτή τη φορά, τη διαδικασία. 

Η νέα Διοίκηση ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2014. Όπως μας ενημέρωσαν τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης τότε, είχαν καταθέσει φάκελο αναγνώρισης αλλά δεν ήξεραν ούτε το πρωτόκολλο ούτε την υπηρεσία στην οποία τον κατέθεσαν. Μετά από έρευνα κάποιων μηνών βρήκαμε ότι ο φάκελος είχε κατατεθεί στις 22/8/2013 στον ΕΟΤ αλλά όχι στο αρμόδιο τμήμα. 

Όταν βρήκαμε το φάκελο φροντίσαμε να μεταβιβαστεί στο αρμόδιο τμήμα και στις 31/3/2015 συμπληρώσαμε τις ραδιολογικές αναλύσεις που έλλειπαν. Το πρόβλημα από εκεί και πέρα ήταν ότι όλο το 2015 δεν συνεδρίασε ποτέ, ούτε μια φορά, η αρμόδια Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων η οποία θα έβλεπε τον φάκελο και θα μας έδινε θετική γνωμοδότηση για να προχωρήσουμε σε ΦΕΚ. ’ρα όπως καταλαβαίνετε, εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατον όχι μόνο ο Λαγκαδάς αλλά και οποιαδήποτε άλλη Ιαματική Πηγή ανά την Ελλάδα να μπορέσει να προχωρήσει τις διαδικασίες.

Μέχρι σήμερα πήραν ΦΕΚ 14 Ιαματικές πηγές. Από αυτές 3 Δημοτικές και 11 Ιδιωτικές. Όλες αυτές οι πηγές πήραν θετική γνωμοδότηση τους τελευταίους μήνες του 2014, όσο δηλαδή συνεδρίαζε η Επιτροπή. 

Σας πληροφορούμε λοιπόν πως σήμερα, μετά από μια σειρά ενεργειών ο φάκελος του Λαγκαδά είναι στο αρμόδιο τμήμα των Ειδικών Μορφών Τουρισμού του Υπ. Τουρισμού και θα συζητηθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης κατά την 30η συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων στις 29/1/2016.

Περιμένετε, όπως αναφέρετε χαρακτηριστικά, μια συζήτηση για την κατάσταση της Επιχείρησης και για το πού δαπανήθηκαν χρήματα τα προηγούμενα χρόνια. 

Μα αυτή η συζήτηση ήταν από τις πρώτες που έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο, με εκτενή ενημέρωση από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Λουτρών. Δόθηκε μάλιστα τότε σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, οκτασέλιδη ενημέρωση με την ανάλυση των χρεών της επιχείρησης, των δαπανών που έγιναν, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας όλων των υποδομών και εγκαταστάσεων των Λουτρών.

Σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, κατά  τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, σας δόθηκε επίσης οικονομοτεχνική μελέτη στην οποία γίνεται ανάλυση για το πού και πώς θα χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η τραγική κατάσταση και οι οφειλές με τις οποίες παραλάβαμε την επιχείρηση, δεν μας άφηναν πολλά περιθώρια ενεργειών. Σύμφωνα με το Ν. 2190/1920 άρθρο 47, αλλά και σύμφωνα με το καταστατικό της Επιχείρησης, λόγω της μείωσης των ιδίων κεφαλαίων της σε ποσοστό κατώτερο του ½ του Μετοχικού Κεφαλαίου της, θα έπρεπε ή να αποφασιστεί η λύση της εταιρίας ή να υιοθετηθεί άλλο μέτρο. Το δίλημμα λοιπόν ήταν ξεκάθαρο: τα Λουτρά ή θα έπρεπε να κλείσουν ή να λάβουν άλλο μέτρο όπως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Σας ακούμε να μιλάτε συνεχώς για ανάπτυξη. Ποια ανάπτυξη θα μπορούσε να έρθει σε μια επιχείρηση με χρέος 1.100.000€ και μόλις 3 υπαλλήλους στο δυναμικό της, όπως ήταν τα Λουτρά όταν αναλάβαμε;

Παρόλα τα ασφυκτικά δεδομένα, καταφέραμε να προχωρήσουμε σε μια σειρά βασικών ενεργειών, που όμως είχαν μείνει σε εκκρεμότητα τα προηγούμενα χρόνια:
·         Έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας για τις υπαίθριες πισίνες και το υπαίθριο αναψυκτήριο των Λουτρών. Παράλληλα ολοκληρώθηκε και η διαδικασία αδειοδότησης από τον ΕΟΤ.
·         Επανέναρξη της διαδικασίας εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
·         Έχουμε προχωρήσει στη διαδικασία κατάρτισης φακέλου αδειοδότησης γεωτρήσεων και χρήσεων ύδατος. Η επιχείρηση μέχρι πρότινος λειτουργούσε χωρίς αδειοδοτημένες γεωτρήσεις και χρήσεις ύδατος.
·         Προχωρούμε στην διαδικασία πιστοποίησης της παιδικής χαράς των Λουτρών, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
·         Έγινε αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στον 1ο όροφο του ξενοδοχείου, όπου εξετάστηκαν σημεία που έχουν περατωθεί και άλλα που εκκρεμεί η περάτωσή τους, ώστε να δημιουργηθεί ένα συνολικό ακριβές προφίλ για τη μελλοντική αποπεράτωση του ορόφου.
·         Η επιχείρηση προχώρησε μέχρι σήμερα στην ανανέωση πιστοποιητικών πυρασφάλειας και αδειών λειτουργίας των εγκαταστάσεών της.
Αναφέρεστε στη συνέχεια στις “μύχιες σκέψεις” της Διοίκησης για το μέλλον των Λουτρών και την αναζήτηση επενδυτή. Μα η συνεργασία με ιδιώτη συμπεριλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξής μας και έχει πολλές φορές συζητηθεί τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στη Γενική Συνέλευση των Λουτρών. Πόσο πιο ξεκάθαροι θα μπορούσαμε να είμαστε; ’λλωστε εσείς δεν είστε που συμφωνήσατε με τη διαδικασία του         Διεθνούς Διαγωνισμού που εμείς προτείναμε; Για ποιες μύχιες σκέψεις μιλάτε λοιπόν, όταν εσείς ενώ συμφωνείτε εντός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου, καταθέτετε εκ των υστέρων, δημοσίως, ενστάσεις και ερωτήματα;

Είναι προφανές ότι τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία νέα πρόκληση που μας επιβλήθηκε από τις καταστάσεις. Τα Λουτρά Λαγκαδά πρέπει να περάσουν σε μια άλλη εποχή, θέλουμε να πιστεύουμε με τη σύμφωνη γνώμη των περισσοτέρων. Το Διοικητικό Συμβούλιο των Λουτρών αλλά και ο πρόεδρος της επιχείρησης, είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να συζητήσουμε, να εξηγήσουμε και να δεχθούμε απόψεις για να οδηγηθούμε στο σωστό για τον τόπο αποτέλεσμα.
Αναφέρεστε στην μελέτη ανάπτυξης και βιωσιμότητας της Επιχείρησης, την οποία η παράταξή σας κατέθεσε ώστε να μελετηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο των Λουτρών. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι χαιρετίζουμε κάθε πρωτοβουλία και διάθεση για συνεργασία, κάτι που έτσι και αλλιώς και εμείς επιδιώκουμε προς όφελος του τόπου και των συνδημοτών μας.
Η συγκεκριμένη μελέτη όμως, όπως διαπιστώσαμε, αποτελεί φοιτητική εργασία του 2008, στην οποία παρουσιάζεται πλάνο βιωσιμότητας της επιχείρησης με ορίζοντα έως το 2012! Βασίζεται δε, όπως είναι φυσικό, σε δεδομένα – οικονομικά, δημογραφικά, περιβαλλοντικά, υποδομών, στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητας των Λουτρών – του έτους 2008, που φανταζόμαστε θα συμφωνήσετε και εσείς μαζί μας, ότι σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται με τα σημερινά δεδομένα, εν έτει 2016.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε, ότι κατά την εκπόνηση της συγκεκριμένης εργασίας που εσείς σήμερα μας καταθέτετε ως πρόταση βιωσιμότητας, η λειτουργία της Επιχείρησης των Λουτρών διέπονταν από ένα τελείως διαφορετικό νομικό καθεστώς, αφού αποτελούσε μια αμιγώς Δημοτική Επιχείρηση. Από το 2010 δεν μπορούμε να μιλάμε για Δημοτική Επιχείρηση Εκμετάλλευσης Ιαματικών Πηγών (όπως και εσείς την αναφέρετε στο δημοσιευμένο έγγραφό σας), αλλά για Επιχείρηση Εκμετάλλευσης Ιαματικών Πηγών Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρία με διακριτικό τίτλο ΛΟΥΤΡΑ ΛΑΓΚΑΔΑ. Ανώνυμες μονοπρόσωπες εταιρίες έγιναν τότε και όλες οι Δημοτικές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών με επιταγή του Ελληνικού κράτους.

Ίσως θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε ποια είναι εκείνα τα στοιχεία της συγκεκριμένης πρότασής σας (ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις και αναπτυξιακοί νόμοι του 2008, δεδομένα όπως ότι ο τριτογενής τομέας αποτελεί την κύρια πηγή απασχόλησης στην περιοχή μας, έρευνα για τις συνήθειες του Έλληνα καταναλωτή έτους 2007 και πολλά άλλα) που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σήμερα την επιχείρηση των Λουτρών ένα βήμα μπροστά, προς την ανάπτυξη.

Τέλος, μια πολύ σύντομη αναφορά στην παύση λειτουργίας του ξενοδοχείου των Λουτρών, για την οποία πολύς λόγος γίνεται. Από τον Οκτώβριο του 2014 που ανέλαβε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο των Λουτρών, το ρεύμα τόσο στο εστιατόριο του ξενοδοχείου όσο και στην αίθουσα εκδηλώσεων ήταν κομμένο από τη ΔΕΗ, στην οποία το χρέος άγγιζε περίπου τις 42.000€. Η δε αίθουσα εκδηλώσεων λειτουργούσε μέχρι τότε χωρίς άδεια. Ο πρώτος όροφος του ξενοδοχείου ήταν ημιτελής παρουσιάζοντας πολλά προβλήματα, ενώ οι άλλοι δύο όροφοι ήταν σε πολύ κακή κατάσταση.

Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφο του ΕΟΤ, το οποίο εστάλη στην επιχείρηση τον Ιούνιο του 2014 και εμείς ανακαλύψαμε πολύ αργότερα, έπειτα από έλεγχο επιθεωρητών διαπιστώθηκε μια σειρά από ελλείψεις στη λειτουργία του ξενοδοχείου και διατυπώθηκαν υποδείξεις που θα έπρεπε να προχωρήσουν μέχρι και τις 20 Αυγούστου 2014, για να μπορέσει να λειτουργήσει το κατάλυμα. Όπως διαπιστώθηκε καμία ενέργεια δεν είχε γίνει από την προηγούμενη διοίκηση, ενώ μέχρι σήμερα η νέα διοίκηση έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των υποδείξεων.

Αναλάβαμε μια επιχείρηση χωρίς προσωπικό, χωρίς προμήθειες για το εστιατόριο και με τεράστια χρέη. Η επιχείρηση επίσης δεν ήταν ενταγμένη σε κανένα πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ΙΚΑ, ΟΓΑ, ενώ δεν είχε καν κρατήσεις.

Τη στιγμή λοιπόν που ακόμα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των Λουτρών περίμεναν ότι η επιχείρηση θα έκλεινε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, καταφέραμε να κρατήσουμε τα περισσότερα τμήματά της σε λειτουργία (υπαίθριες πισίνες, αναψυκτήριο, υδροθεραπευτήριο).
Για τον έναν χρόνο της Διοίκησής μας δεν χρωστάμε σε κανέναν, ούτε σε προσωπικό ούτε σε προμηθευτές. Παράλληλα έχουμε καταφέρει να εξοφλήσουμε περίπου 250.000€ από τα χρέη των προηγούμενων χρόνων.

Όπως γίνεται λοιπόν φανερό, οι θεωρητικές εκ του ασφαλούς προσεγγίσεις απέχουν πολύ από την καθημερινή προσπάθεια και την υλοποίηση.

Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο των Λουτρών παραμένουν θετικοί στον ειλικρινή διάλογο, στην κατάθεση εποικοδομητικών προτάσεων, από όπου και αν αυτές προέρχονται, και σε κάθε καλή διάθεση για συνεργασία.
Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
του Διοικητικού Συμβουλίου
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Η. ΜΑΡΚΟΥ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.