Σελίδες

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

NTOMINO ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ . & ΕΝΑ ΤΡΑΓΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ




του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ξεκίνησε το "ντόμινο" πτωχεύσεων που ενεργοποιεί την μεγαλύτερη "ωρολογιακή" βόμβα, αυτή των Δήμων, που μπροστά της ακόμα και το Δημόσιο Χρεός φαντάζει... ελαφρύ, με τους Δήμους Σαλαμίνας και Γόρτυνας να έχουν τεθεί σε πλήρη έλεγχο και επιτήρηση  καθώς δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν της υποχρεώσεις τους.
Υπάρχουν άλλοι πενήντα δήμοι αλλά και δύο περιφέρειες που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση ενώ για τα δάνειά τους σε περίπτωση μη εξυπηρέτησής τους εγγυητής είναι το Δημόσιο, δηλαδή οι Έλληνες πολίτες, αυτό που όμως λίγοι γνωρίζουν είναι οτι δήμοι των νομών Ροδόπης και Ξάνθης έχουν δάνεια σε τουρκικές και καταριανές τράπεζες κάτι που έυκολα γίνεται κατανοητό ότι αποτελεί εθνικό ζήτημα ασφάλειας.
 Πριν ένα μήνα σε καθεστώς πτώχευσης βρέθηκε ο Δήμος Σαλαμίνας, που τέθηκε σε πλήρη έλεγχο και επιτήρηση για να εξυγιανθεί. Πλέον, στο ίδιο καθεστώς βρίσκεται και ο Δήμος Γόρτυνας στο νομό Ηρακλείου, καθώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του.
Με ΦΕΚ που υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, ο εν λόγω δήμος εντάσσεται σε πρόγραμμα εξυγίανσης, βάσει του N. 4270/2015.
Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, καθώς εδώ και αρκετούς μήνες ο Δήμος παρουσίαζε αδυναμία σύνταξης ισοσκελισμένου ισολογισμού.
Ο καλλικρατικός δήμος Γόρτυνας βρίσκεται στα νότια του νομού Ηρακλείου, αποτελείται από τις δημοτικές ενότητες Κόφινα, Αγίας Βαρβάρας, Γόρτυνας και Ρούβα και με βάση την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 19.148 κατοίκους.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η υπαγωγή σε πρόγραμμα εξυγίανσης προβλέπει την υποχρέωση εφαρμογής σειράς παρεμβάσεων, όπως μέτρα είσπραξης των οφειλών προς τους ΟΤΑ, αναστολή προσλήψεων, επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό μέχρι και 3‰ (τρία τοις χιλίοις), αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2% και περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.
Είναι σαφές ότι οι Δημότες θα την πληρώσουν και μάλιστα πολύ άσχημα. Ο ΤΑΠ είναι ένας φόρος που μπορεί να "ξεπατώσει" οποιονδήποτε και να κάνει κόσμο σε συνδυασμό με τον ΕΝΦΙΑ να χάσει το σπίτι του. Δυστυχώς οι πολίτες δεν θα πληρώνουν πλεόν μόνο τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών τους αλλά και τα πεπραγμένα των Δημάρχων τους και τώρα και των Περιφερειαρχών τους. Εν τέλει όλες οι εκλογές πλέον αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, μόνο που το κακό έχει γίνει πια.
Όμως στο ζήτημα της Θράκης τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς η Τουρκία θα εκμεταλευτεί την ανέχεια του ελληνικού κράτους και θα επιδιώξει να κατευθύνει όπως θέλει τους δήμους με μουσουλμανική πλειοψηφία.
Ήδη είχαμε ένα απαράδεκτο περιστατικό εν μέσω Χριστουγέννων όπου Μουσουλμάνος δήμαρχος διαμαρτύρεται γιατί σε νηπιαγωγεία του Δήμου Μύκης έγιναν εορτές για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με Αη Βασίληδες
Ο δήμαρχος ονομάζεται Τζεμήλ Κάπζα και έστειλε έγγραφο διαμαρτυρίας επειδή στα νηπιαγωγεία του δήμου του διοργανώθηκαν γιορτές εν όψει Χριστουγέννων με “εμφάνιση Αϊ Βασίλη”.
"ο Δήμος Μύκης αποτελείται από πολίτες αμιγώς μουσουλμάνους στο θρήσκευμα και οι επίσημες θρησκευτικές μας γιορτές είναι τα δύο Μπαϊράμια και τα πέντε καντήλια”.
Μας διαβεβαιώνει ότι σέβεται τις γιορτές των χριστιανών αλλά "η θρησκεία μας απαγορεύει τη παρουσία και την επαφή μας με τον “Αϊ Βασίλη"
"εκφράζουμε με έντονο τρόπο τη δυσαρέσκεια και την αντίθεσή μας σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες διότι θίγουν την θρησκευτική μας ελευθερία".
Η θρησκευτική ελευθερία είναι αποδεκτή και σεβαστή, όμως η χώρα ήταν και θα είναι Ορθόδοξη, παντού, σε όλη της επικράτεια, που σημαίνει ότι οι εορτές της Ορθοδοξίας θα εμφανίζονται σε κάθε σημείο της, με απόλυτο σεβασμό στις θρησκευτικές πεποιθήσεις όλων.

www.pronews.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.