Σελίδες

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟ ΚΟΛΧΙΚΟ.


Στη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού από βιοαέριο, με δυναμικότητα 1 MW και συνολικό προϋπολογισμό δαπάνης της τάξης των 3,9 εκατ. ευρώ, προχωρούν γνωστές οικογένειες αγελαδοτρόφων από Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του κοινοτικού προγράμματος «Jessica», για την υλοποίηση μιας επένδυσης με οικονομικό και έντονα φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα.


Οι νομικές πτυχές, για την υπαγωγή του προωθούμενου έργου στη λίστα με τα project, που χρηματοδοτεί το Jessica, σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισαν το απόγευμα της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου, με την εταιρεία «Βιοαέριο Λαγκαδά ΑΕ», που είναι ο φορέας υλοποίησης, να κερδίζει στο νήμα τη μάχη με το χρόνο, αφού οι συμβασιοποιήσεις, βάσει της προκήρυξης, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου.

Για την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη της δαπάνης της επένδυσης, εκτός από τους πόρους του Jessica, θα υπάρξει, κατά ένα μέρος, δανεισμός από την Πειραιώς και το υπόλοιπο από τα ίδια κεφάλαια των μετόχων της «Βιοαέριο Λαγκαδά ΑΕ», στην οποία κατέχουν από 20% οι οικογένειες Δαργινάκη,ΜουρατίδηΚαρβουνίδηΚεφαλά και οι κ.κ. Βασίλης καιΣπύρος Τζιάκας και Τάσος Μητσόπουλος, ιδιοκτήτες της εταιρείας συμβούλων ErgoPlanning.

Η χωροθέτηση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής θα γίνει σε ακίνητο στο Κολχικό Λαγκαδά και εκτός σοβαρού απροόπτου θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει μέσα στο 2016. Ως πρώτη ύλη η μονάδα θα χρησιμοποιεί κυρίως τα λύματα που παράγουν οι εκτροφές των μετόχων της «Βιοαέριο Λαγκαδά ΑΕ», συν κάποιους όγκους από παρακείμενες εκμεταλλεύσεις με τις οποίες έχουν γίνει σχετικές συμφωνίες.

www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.