Σελίδες

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΑΛΛΑΤΙΝΗ ... ΕΔΩ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ Η 15 ΧΡΟΝΗ...

 
 
Το ΡΘ στο παλιό Αλλατίνη - Παγίδα θανάτου το κτήριο. Κίνδυνος να θρηνήσουμε και άλλα θύματα

Στέκι των εφήβων το εγκαταλελλειμένο κτήριο του εργοστασίου Αλλατίνη στη συμβολή των οδών Ανθέων και Σοφούλη στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Παγίδα θανάτου ο χώρος για εκατοντάδες παιδιά. Ετοιμόρροπο το κτήριο, δεκάδες οι τρύπες στους ορόφους, καμία φύλαξη του οικοπέδου που ανήκει σε ιδιώτες.

Αυξάνονται στο κατακόρυφο οι κίνδυνοι για τα παιδιά που δοκιμάζουν να κάνουν παρκούρ στο κτήριο. Στη Θεσσαλονίκη είναι το δεύτερο παιδί που θρηνούμε κάνοντας παρκούρ. 

Η οικογένεια του Απόλλων Καλαμαριάς πενθεί καθώς ο πατέρας είναι
γνωστός φίλαθλος του Απόλλωνα. 


ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ






ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ


ΥΠΟΘΕΣΗ 15ΧΡΟΝΗΣ

Υπέκυψε στα τραύματά της η 15χρονη που έπεσε από ύψος 3 μέτρων το μεσημέρι του Σαββάτου στο εγκαταλελλειμένο κτήριο του εργοστασίου Αλλατίνι στη συμβολή των οδών Ανθέων και Σοφούλη στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένη στο νοσοκομείο Παπανικολάου με βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα αλλά δεν άντεξε κατά την μεταφορά.

Η 15χρονη φέρεται να βρέθηκε μαζί με την παρέα της το μεσημέρι του Σαββάτου στο ετοιμόρροπο και παλιό εργοστάσιο Αλλατίνι. Κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες η 15χρονη έπεσε από τον 4ο όροφο του κτηρίου στον 3ο, σχεδόν από ύψος τριών μέτρων. Άμεσα κλήθηκαν ΕΚΑΒ και αστυνομία με την 15χρονη να μεταφέρεται άμεσα στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με την αστυνομία στο σημείο βρέθηκε μόνο η 15χρονη και κανένας άλλος μάρτυρας.

Πριν από περίπου 6 μήνες υπήρξε άλλο ένα ατύχημα με ένα 13χρονο αγόρι καθώς η μη φύλαξη του έχει ως αποτέλεσμα να είναι στέκι της νεολαίας πάρα την επικινδυνότητα του καθώς το κτήριο σε πολλά σημεία είναι ετοιμόρροπο κρύβοντας πολλές παγίδες για τα παιδιά.

ΥΠΟΘΕΣΗ 13ΧΡΟΝΟΥ

Τραγικό τέλος είχε το παιχνίδι για ένα 13χρονο παιδί στη Θεσσαλονίκη. Έχασε τη ζωή του όταν έπεσε στον φωταγωγό από ταράτσα επταόροφης πολυκατοικίας στην Αγ.Σοφίας.

Ήταν 30 Οκτωβρίου του 2014. Ο άτυχος μαθητής της 2ης τάξης του 15ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων έπαιζε μαζί με πέντε ακόμη φίλους του, κάνοντας αυτοσχέδιο παρκούρ.

Τα παιδιά πέρασαν πέντε πολυκατοικίες, ξεκινώντας από την Μητροπόλεως 48 και φτάνοντας στην Αγ.Σοφίας 5, πηδώντας από ταράτσα σε ταράτσα.

Στην τελευταία πολυκατοικία το παιδί πάτησε σε γυάλινο προστατευτικό, όπου έσπασε και το παιδί βρέθηκε στο κενό.

Σύμφωνα με την κατάθεση των παιδιών, σήμερα τελείωσαν νωρίτερα από το σχολείο, γιατί είχαν εκλογές για την ανάδειξη του 15μελούς.

Τα παιδιά αρνούνται ότι έκαναν παρκούρ και υποστηρίζουν ότι ανέβηκαν στην ταράτσα προκειμένου να βγάλουν φωτογραφίες.

Το 13χρονο αγόρι δεν ήταν δεινός φίλος του νέου παράτολμου σπορ, ένας όμως από τους φίλους του συνήθιζε συχνά να εξασκείται στο επικίνδυνο νέο άθλημα.

Μία ηλικιωμένη κάτοικος δήλωσε ότι νωρίτερα είδε τα παιδιά να κάνουν τα επικίνδυνα άλματα και τους έκανε παρατήρηση.


Το Ιστορικό του Αλλατίνη

Οι Μύλοι Αλλατίνη κατασκευάστηκαν στο οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή της Ανθέων με τη Λασκαράτου το 1854. Το 1898 ο αλευρόμυλος κάηκε ολοσχερώς και ξαναχτίστηκε στην ίδια θέση σε σχέδια του ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Το Σεπτέμβριο του 1900 εγκαινιάστηκαν οι νέοι μύλοι, που παρέμειναν σε λειτουργία μέχρι τη δεκαετία του 80.

Η προσπάθεια για ανοικοδόμηση του συγκεκριμένου οικοπέδου άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Δύο δεκαετίες νωρίτερα, το 1971, το οικόπεδο των Μύλων Αλλατίνη είχε χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, αλλά το ελληνικό δημόσιο δεν προχώρησε στην απαλλοτρίωσή του.

Το 1991 η τότε υπουργός Πολιτισμού Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη προχώρησε στο χαρακτηρισμό ολόκληρου του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος -τόσο των κτιρίων όσο και του συνόλου του οικοπέδου- ως ιστορικά διατηρητέου μνημείου. Η απόφαση αυτή ωστόσο δεν στάθηκε αρκετή, ώστε να ανακοπούν τα σχέδια ανοικοδόμησης, καθώς μόλις έναν χρόνο μετά άρχισε ένα ντόμινο αποχαρακτηρισμών, που είχε ως αποτέλεσμα η ιδιοκτήτρια εταιρεία του οικοπέδου να καταστεί δικαιούχος ανοικοδόμησης κτισμάτων, εμβαδού περίπου 110.000 τ.μ.

Σήμερα τα διατηρητέα κτίρια αναπτύσσονται σε περίπου 12.500 τ.μ. Ανάμεσά τους είναι ο κεντρικός μύλος του συγκροτήματος, το κτίριο διοίκησης (το παλαιότερο κτίσμα στο συγκρότημα, που χρονολογείται από το 1890), η κατοικία του διευθυντή του εργοστασίου, το παλιό μηχανουργείο αλλά και οι φούρνοι που προμήθευαν ψωμί τον ελληνικό στρατό μέχρι και πριν από λίγες δεκαετίες.

Το 2003 εκπονείται ένα σχέδιο οικιστικής ανάπτυξης με συν-εταίρους την Αλλατίνη Α.Ε., τη Θεμελιοδομή Α.Ε., τις Αστικές Αναπτύξεις Θεσσαλονίκης Α.Ε. και την Ωμέγα Τράπεζα. Πρόκειται για την «Πολιτεία Αλλατίνη», που πρόκειται να αναπτυχθεί στις παλιές εγκαταστάσεις της ομώνυμης εταιρείας, στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης και υπολογίζεται να λειτουργήσει το 2007, με προβλεπόμενο κόστος επένδυσης 40 εκατ. ευρώ.

Εναντίον της απόφασης προσέφυγε η Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης. Το ΣτΕ έκρινε ότι οι ιδιοκτήτες είχαν χρησιμοποιήσει μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης από εκείνον που εδικαιούντο και εκεί η υπόθεση έληξε με το κτήριο να μένει έρημο και μόνο.

Το 2012 ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσω του Ανδ. Κουράκη επιθυμεί να περάσει στα χέρια του το 25% του ακινήτου, που ανήκε στη Θεμελιοδομή.

«Η εταιρεία της Θεμελιοδομής πτώχευσε και βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης με εκκαθαριστή την Alpha Αστικά Ακίνητα. Το τμήμα των Μύλων Αλλατίνη, που ανήκε στην ιδιοκτησία της εταιρείας, πλειστηριάστηκε με τιμή 3,5 εκατ. ευρώ, αλλά δεν προσήλθε κανείς ενδιαφερόμενος. Ακολούθησε δεύτερη προσπάθεια, με την τιμή να πέφτει στα 2,8 εκατ. ευρώ, αλλά και πάλι δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Πλέον η υπόθεση έχει περάσει στο στάδιο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποκτήσουμε το συγκεκριμένο κομμάτι του ιστορικού ακινήτου με ένα ποσό της τάξης των περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ», εξηγούσε τότε ο κ. Κουράκης όμως η υπόθεση δεν προχώρησε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.