Σελίδες

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΕ ΧΥΤΑ... ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΟΓΔΑΝΑ ??









Να χυθεί άπλετο φως στην κατάσταση που επικρατεί με τα ραδιενεργά απόβλητα σε ΧΥΤΑ και να παρθούν μέτρα, ζητά ο Περιφερειακός Σύμβουλος της κίνησης «Οικολογία –Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος, με αφορμή το νέο κρούσμα απορριμματοφόρου με ραδιενέργεια που εντοπίστηκε στις 10 Οκτωβρίου στον ΧΥΤΑ Φυλής, στην Αττική .
Παρόμοια αλλεπάλληλα κρούσματα στον ίδιο ΧΥΤΑ είχαν διαπιστωθεί και πριν 2 χρόνια . Στη Θεσσαλονίκη, επίσης, έχουν υπάρξει παρόμοια κρούσματα ενώ η παρουσία ραδιενεργών αντικειμένων εντοπίζεται και στη ΣΙΔΕΝΟΡ. Μετά το 2011 τοποθετήθηκε ανιχνευτής ραδιενέργειας, αλλά τα ερωτήματα παρέμειναν:
  • Που πήγαιναν τα ραδιενεργά, ιατρικά ή μη, απόβλητα μέχρι τότε;
  • Αληθεύει ότιυπάρχουν πρακτικές θρυμματίσματος και μοιράσματος σε περισσότερα φορτία ώστε να μην ανιχνεύονται και να θάβονται τελικά στο ΧΥΤΑ;
  • Υπάρχουν ανιχνευτές ραδιενέργειας σε όλους τους ΧΥΤΑ της επικράτειας;
Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελία του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασσήρου «Φίλοι της Γης», την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, παρατηρήθηκε και πάλι ροή από ανεπεξέργαστα υγρά του ΧΥΤΑ Μαυροράχης σε ρυάκι που καταλήγει στον χείμαρρο Μπογδάνα, με τελικό αποδέκτη τη λίμνη Κορώνεια.
Ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Το ζήτημα των ραδιενεργών αποβλήτων, ιατρικών ή μη, και της διάθεσής τους εξακολουθεί να έχει σοβαρά κενά και κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ζητάμε να επιληφθεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος καθώς και να υπάρξει πλήρης ενημέρωση από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Και βέβαια, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτέλους το πρόβλημα με την υπερχείλιση των υγρών του ΧΥΤΑ Μαυροράχης στη λεκάνη απορροής της λίμνης Κορώνειας».

http://eco-solidarity.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.