Σελίδες

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Φ.Δ.ΛΙΜΝΩΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΛΒΗΣ : ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΧΥΤΑ , ΜΟΛΥΝΕΙ ΜΠΟΓΔΑΝΑ , ΛΙΜΝΗ ΚΑΙ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ...






Προς ενημέρωση σας.
Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 υπάλληλοι του Φ.Δ. διενήργησαν αυτοψία στο ρέμα Μπογδάνα και συγκεκριμένα στη γέφυρα προς Άσσηρο, όπου διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η παρουσία έντονου αφρού.
Όπως διαπιστώθηκε τα νερά του χειμάρρου από το ΧΥΤΑ ανέδιδαν έντονη δυσοσμία και είχαν μαύρο χρώμα (Εικ. 3). Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν επιτόπου έδειξαν υψηλές τιμές αγωγιμότητας (3860 μs/cm) και pH (8,24), ενώ στο ανάντη τμήμα του Μπογδάνα οι αντίστοιχες τιμές ήταν 475 μs/cm και 7,99.
Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο στο ίδιο τμήμα αυτό του ρέματος παρατηρήθηκε μαζική θανή ψαριών. Από τις τοξικολογικές αναλύσεις που έγιναν στη σάρκα νεκρών ψαριών και στο νερό δεν προέκυψε η ύπαρξη οργανικών δηλητηρίων ή/και φαρμάκων. Ωστόσο οι τιμές ΒΟD και COD που μετρήθηκαν στα δείγματα νερού από τον Μπογδάνα ήταν οριακές ή και υπερέβαιναν κατά 3 τάξεις μεγέθους τα ανώτερα επιτρεπτά όρια για διάθεση αποβλήτων σε επιφανειακούς αποδέκτες.
Αντίθετα, κατά πολύ υψηλότερες υπερβάσεις των ίδιων παραμέτρων καθώς και της αγωγιμότητας και των συγκεντρώσεων ολικού αζώτου έως και 70 φορές του ανώτερου επιτρεπτού, καταγράφηκαν στα δείγματα αποβλήτων που πάρθηκαν από το ρέμα που δέχεται τα απόβλητα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Τα παραπάνω συνηγορούν στην εκτίμηση ότι το περιστατικό της μαζικής θανής των ψαριών που καταγράφηκε κατά μήκος του ποταμού Μπογδάνα οφείλεται στο υψηλό οργανικό ρυπαντικό φορτίο που εκρέει από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν τη συγκεκριμένη περίοδο και τη σχετικά μικρή ροή και ποσότητα των υδάτων του ποταμού, επέτειναν τις δυσμενείς, για τη διαβίωση των ψαριών, συνθήκες. Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι η θανή των ψαριών ήταν σχεδόν ολοκληρωτική στις περιοχές κατάντη της συμβολής του ρέματος που δέχεται τα απόβλητα του ΧΥΤΑ με τον Μπογδάνα και αφορούσε όλα τα είδη ιχθυοπανίδας που απαντούν στο σύστημα, ανεξαρτήτως μεγέθους και είδους.
Δεδομένου όλων των παραπάνω και λόγω του γεγονότος ότι το φαινόμενα ρύπανσης των νερών του Μπογδάνα σημειώνονται τακτικά, επισημαίνεται ο κίνδυνος συνεχούς επιβάρυνσης όχι μόνο της λίμνης Κορώνειας, η οποία βρίσκεται σε πρόγραμμα αποκατάστασης, αλλά και του ίδιου του υδροφόρου ορίζοντα στη λεκάνη που διαρρέεται από τον Μπογδάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.