Σελίδες

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΓΚΑΔΑ ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΤΑ 20 %


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή πρόσφατα σχόλια συνδημοτών μας στο διαδίκτυο σχετικά με το ζήτημα της ανακύκλωσης, η Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του Δήμου Λαγκαδά αισθάνεται την ανάγκη να  προχωρήσει σε ορισμένες διευκρινίσεις.
Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, ιεραρχήσαμε το θέμα της ανακύκλωσης ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το ποσοστό ανακύκλωσης στον Δήμο Λαγκαδά έχει αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και με προοπτική να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Επίσης, μέχρι πρότινος η αναλογία μπλε κάδων ανά κάτοικο στον Δήμο Λαγκαδά ήταν 1/74. Με την προμήθεια περισσότερων κάδων ανακύκλωσης, η αναλογία έχει βελτιωθεί σε 1/64 κατοίκους.

Έπειτα από αίτημα της Διοίκησης και λόγω του αυξημένου ποσοστού ανακύκλωσης στον Δήμο μας, την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει προμήθεια επιπλέον 50 μπλε κάδων.
Παράλληλα, σε κυκλοφορία βρίσκεται ειδικό όχημα του Δήμου το οποίο περισυλλέγει αποκλειστικά ανακυκλώσιμα υλικά (ηλεκτρικές συσκευές, πλαστικά κλπ).

Σε όλο τον Δήμο Λαγκαδά έχουν ήδη τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία όλων των Δημοτικών Ενοτήτων, ειδικοί κώδωνες περισυλλογής γυαλιού και η μέχρι στιγμής ανταπόκριση κατοίκων και καταστηματαρχών είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, η Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Περιβάλλοντος έφερε στο χώρο των Λουτρών Λαγκαδά Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης. Σε αυτό συμμετείχαν περισσότεροι από 500 μαθητές από τα δημοτικά σχολεία του Δήμου μας, μαθαίνοντας για την αξία της ανακύκλωσης μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις.
Επίσης για πρώτη φορά έχει επιλεγεί ειδικός χώρος στον Δήμο Λαγκαδά, για την εναπόθεση ανακυκλώσιμων υλικών, με παράλληλη δυνατότητα κατάλληλου διαχωρισμού τους.

Σχετικά όμως με τα σχόλια συνδημοτών μας που αναρτήθηκαν σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζονται τα εξής:

Είναι αλήθεια ότι ορισμένοι δημότες απορρίπτουν λανθασμένα αστικά απορρίμματα στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.  Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα απορρίμματα των συγκεκριμένων κάδων δεν μπορούν να μεταφερθούν από το ειδικό όχημα στην Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Οι κάδοι αυτοί επισημαίνονται από την υπηρεσία και η αποκομιδή τους γίνεται από το κανονικό απορριμματοφόρο όχημα.

Το πρόβλημα έχει ήδη εντοπιστεί από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας, η οποία προχώρησε αρχικά σε ευγενικές συστάσεις για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις στο κέντρο του Λαγκαδά και με κάθε επιφύλαξη για την τήρηση των προβλεπόμενων προστίμων στο μέλλον, με αποτέλεσμα τον περιορισμό του φαινομένου.

Σημειώνεται δε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης πανελλαδικά, το 25% των απορριμμάτων επιστρέφεται στους Δήμους, λόγω ανάμειξής τους με αστικά απορρίμματα.  Ο Δήμος Λαγκαδά φροντίζει λοιπόν για την σωστή αποκομιδή τους πριν καταλήξουν στην Εταιρεία.

Ευχαριστούμε τους συνδημότες μας για την ευαισθησία τους στο μεγάλο ζήτημα της ανακύκλωσης, τους οποίους και παροτρύνουμε να ενημερώνουν για τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους την αρμόδια υπηρεσία της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας στο τηλέφωνο: 23940 25243 

(Στους νέους πράσινους κάδους του Δήμου Λαγκαδά υπάρχει ειδική αυτοκόλλητη ετικέτα με τα στοιχεία επικοινωνίας).

         Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
           & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ
         ΣΤΟΪΟΣ ΗΛΙΑΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.