Σελίδες

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΤΕΤΑΡΤΗ 'Η ΠΕΜΠΤΗ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΡΤΑ ΑΝΑΛΗΨΗΣ


Την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη θα ανοίξουν 250 καταστήματα της Εθνικής, 250 της Πειραιώς, 200 της Alpha Bank και 150 Eurobank τα οποία θα εξυπηρετούν αποκλειστικά συνταξιούχους χωρίς κάρτα ανάληψης. 
Αυτό αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, καθώς, όπως τονίζουν, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα ισχύουν και για τους συνταξιούχους με μόνη εξαίρεση ότι το όριο των 60 ευρώ θα ισχύει σωρρευτικά για τους συνταξιούχους. Δηλαδή αν οι τράπεζες ανοίξουν την Τετάρτη οι συνταξιούχοι θα μπορούν να κάνουν ανάληψη 180 ευρώ δηλαδή 60 ευρώ επί τρεις ημέρες. Η σωρευτική αυτή δυνατότητα ισχύει μόνο για τους συνταξιούχους.
Πάντως, στελέχη τραπεζών πάντως εκφράζουν ανησυχία για το εάν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλο όγκο συνταξιούχων πελατών και το πώς θα αντιμετωπίσουν άλλους πελάτες που θα ζητήσουν επίσης εξυπηρέτηση.  Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η καταβολή και η ανάληψη του συνόλου των συντάξεων από τους δικαιούχους σύμφωνα με τραπεζικές πηγές είναι αδύνατη, απλούστατα γιατί δεν υπάρχουν τόσα χρήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η τρέχουσα ρευστότητα, σε χαρτονομίσματα, των τραπεζών διαμορφώνεται στα 1,7 δις. ευρώ ενώ οι συντάξεις που θα πληρωθούν μέχρι την 1η Ιουλίου ξεπερνούν τα 2 δις. ευρώ. Με λίγα λόγια τα λεφτά σε φυσική μορφή για να πάρει ο κόσμος τις συντάξεις του δεν υπάρχει. Άλλωστε η πολύ περιορισμένη ρευστότητα ήταν αυτή που επέβαλε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς και τον καθορισμό ενός τόσο χαμηλού ορίου 60 ευρώ την ημέρα. Με τον περιορισμό αυτό, οι εκροές καταθέσεων μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 300 ευρώ την ημέρα και έτσι η τρέχουσα ρευστότητα επαρκή για περίπου 6 ημέρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.