Σελίδες

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ


Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σήμερα Κυριακή 24 Μαΐου, ο Δήμος Λαγκαδά απέδωσε με σειρά εκδηλώσεων, έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη τους.

Το πρωί με το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στη συνέχεια, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο πεσόντων της πόλης, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής και με την συμμετοχή των ποντιακών σωματείων του Δήμου μας.
Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση της ημέρας, στο Μπίλλειο Πολιτιστικό Κέντρο Λαγκαδά.

Κεντρικός ομιλητής ο εκπαιδευτικός και δημοσιογράφος Στάθης Ταξίδης, ο οποίος με την παραστατική και μεστή του ομιλία μετέφερε το κοινό από τους χρόνους της ανάπτυξης και της δόξας των Ελλήνων του Πόντου έως την σκληρή περίοδο των διωγμών και της προσφυγιάς που ακολούθησε.

Η θεατρική ομάδα του Ποντιακού Συλλόγου Κολχικού «Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντας» παρουσίασε την παράσταση – αφιέρωμα στον ξεριζωμό των Ποντίων «Ένα σπυρίν θυμίαμα». Καθόλη την διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν αφιερωματικά τραγούδια του Πόντου, ενώ την παράσταση έκλεισε ο ποντιακός χορός Σέρρα.

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον ομιλητή και τους ποντιακούς συλλόγους του Δήμου μας για την συνεργασία και την συμβολή τους στην οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Ο κ. Καραγιάννης επανέφερε επίσης σήμερα, το ζήτημα ανέγερσης μνημείου προς τιμήν των θυμάτων της Γενοκτονίας, καλώντας δημοσίως τους ποντιακούς συλλόγους του Δήμου μας σε ανοιχτό διάλογο, για το σημείο και τον τρόπο σωστής ανάδειξής του. 

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει από τον ίδιο κατά την διάρκεια της προηγούμενης θητείας του, όταν τα Δημοτικό Συμβούλιο του καποδιστριακού Δήμου Λαγκαδά είχε ψηφίσει την παραχώρηση χώρου για την ανέγερση του μνημείου. «Σήμερα είναι η στιγμή, στο πλαίσιο του διευρυμένου πλέον Δήμου Λαγκαδά, να επικαιροποιήσουμε αυτήν την πρόταση και να προχωρήσουμε στην υλοποίησή της. Σκοπός μας είναι η ανέγερση ενός συμβόλου τιμής, μνήμης και ιστορίας στον Δήμο Λαγκαδά».












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.