Σελίδες

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Εισαγγελική έρευνα για περιβαλλοντική ρύπανση λόγω ΧΥΤΑ Μαυροράχης ( VIDEO )



Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσε έκθεση αυτοψίας που κάνει λόγο για δυσοσμία και διαρροές στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης 

του Βασίλη Παπαναστασούλη
Προκαταρκτική εξέταση για ενδεχόμενη ρύπανση του περιβάλλοντος από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης στον δήμο Λαγκαδά διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. 

Προηγήθηκε έκθεση αυτοψίας που κάνει λόγο για δυσοσμία και διαρροές στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων η λειτουργία του οποίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Όλα τα σχετικά έγγραφα κοινοποιούνται στην Εισαγγελία αλλά είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται πρόβλημα χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία του ΧΥΤΑ που εξακολουθεί να είναι νόμιμη, σύμφωνα δικαστικές πηγές. Η συγκεκριμένη έκθεση που φέρει την υπογραφή του τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης χαρακτηρίστηκε ως μήνυση από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρμω Κακάλη.

Στη συνέχεια διαβιβάστηκε στην εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Ιωάννα Ζωγράφου η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πού θα ανατεθεί η έρευνα και ποιοι θα κληθούν να καταθέσουν σχετικά με τις διαρροές και τη δυσοσμία που παρατηρήθηκε.

Η λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κατοίκων της Ασσήρου και των περιβαλλοντικών συλλόγων του Λαγκαδά. Διαμαρτύρονται για την καθημερινή δυσοσμία από τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που  είναι ανεπεξέργαστοι, χαρακτηρίζοντας τον  ΧΥΤΑ ως μια κοινή χωματερή, ενώ επισημαίνουν ότι ο βιολογικός καθαρισμός δε λειτουργεί και τα διασταλλάζοντα έχουν μολύνει τα χωράφια της περιοχής.

www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.