Σελίδες

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΘΕΜΑ: «Επικίνδυνες εφημερίες στην Παιδοχειρουργική του «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη»



Ερώτηση του Βουλευτού κ. Καράογλου.

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν η Παιδιατρική και η Παιδοχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς», λόγω των σημαντικών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό.
Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη που η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) αναγκάστηκε να καταφύγει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά.
Τόσο η Παιδιατρική όσο και η Παιδοχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς», δέχονται μικρούς ασθενείς όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη, αλλά από όλη τη Βόρειο Ελλάδα γεγονός που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη δύσκολη κατάσταση.

Η Παιδοχειρουργική Κλινική διαθέτει μόλις τρεις ειδικούς γιατρούς και μία ειδικευόμενη, με αποτέλεσμα στη γενική εφημερία, δηλαδή 10 φορές τον μήνα, όλα τα επείγοντα περιστατικά που καταφτάνουν στο νοσοκομείο να καλούνται να τα αντιμετωπίσουν μόλις δύο εφημερεύοντες γιατροί. Το γεγονός αυτό σημαίνει στην πράξη ότι εάν γίνει εισαγωγή ενός περιστατικού που χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης, τότε οι γιατροί θα μπουν στο χειρουργείο και ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει γιατρός να εξετάσει το επόμενο παιδί που θα εισαχθεί στο νοσοκομείο μέχρι να ολοκληρωθεί το χειρουργείο. Πρόκειται για μία κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους, καθώς υπάρχει περίπτωση να χαθεί πολύτιμος χρόνος που είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της υγείας του παιδιού που ασθενεί.

Πέρα, όμως, από το πρόβλημα στελέχωσης που είναι επιτακτικής ανάγκης, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται εύρυθμα οι εφημερίες, τα χειρουργεία και τα τακτικά ιατρεία, τίθεται και ζήτημα εξαντλητικού προγράμματος εφημεριών της Παιδιατρικής και της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γεννηματάς», που υπερβαίνει τις οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας της ελληνικής νομοθεσίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να καλύψει τα κενά σε ιατρικό προσωπικό στην Παιδιατρική και στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου «Γεννηματάς», ώστε να αντιμετωπίζονται με ασφάλεια τα περιστατικά;
-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει τον προγραμματισμό των εφημεριών των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια τόσο για τους ασθενείς όσο και για το ιατρικό προσωπικό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.