Σελίδες

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Διέξοδος στο χρόνιο πρόβλημα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης Δελτίο Τύπου ΥΠΕΚΑ




Ευρεία σύσκεψη για τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη

Λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης δρομολογήθηκαν μετά από άμεση αντίδραση και συντονισμένες ενέργειες του Υπουργού Αναπληρωτή Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννη Τσιρώνη.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, υπο τον Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ, με στόχο την αποκατάσταση λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ο οποίος είναι καθοριστικής σημασίας για ολόκληρη την Θεσσαλονίκη.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι η μοναδική εγκατάσταση διάθεσης αστικών στερεών αποβλήτων του νομού και η υπολειπόμενη διάρκεια ζωής του εκτιμάται στα έξι χρόνια.
Συνεπής στη δέσμευση που ανέλαβε για τα προβλήματα στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, με τηλεφωνική παρέμβασή του στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά, ο Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ κ. Γ. Τσιρώνης, επίσπευσε τις διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπισθεί ολοκληρωμένα και με σύγχρονο και περιβαλλοντικά ορθό τρόπο, το μείζον θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων της Θεσσαλονίκης.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι πρόεδροι του περιφερειακού ΦοΔΣΑ Μ. Γεράνης και της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου, οι δήμαρχοι των Δήμων Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης και Λαγκαδά Γ. Καραγιάννης, συνοδευόμενοι από αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και υπηρεσιακά στελέχη.

Υπήρξε εκπροσώπηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τον Αντιπεριφερειάρχη Φ. Παπά, την περιφερειακή σύμβουλο Β. Πατουλίδου, και κλιμάκιο στελεχών, ενώ παρόντες ήταν οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης, Λ. Αμανατίδου, Σ. Φάμελος και Σ. Ξουλίδου. Σημαντική ήταν εξάλλου, η συμμετοχή στην σύσκεψη εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών. Επι του θέματος τοποθετήθηκαν ο κ. Χ. Χατζηπαραδείσης και ο κ. Κ. Κυνηγός εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής.

Επι τάπητος τέθηκε όλο το πλαίσιο προβλημάτων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, που έχουν προκαλέσει την οξεία αντίδραση της τοπικής κοινωνίας το τελευταίο διάστημα, όπως ο κορεσμός των υφισταμένων κυττάρων, το πρόβλημα των στραγγισμάτων και η ανάγκη επεξεργασίας τους, η συλλογή του βιοαερίου, η εξέλιξη των εργασιών των δύο νέων κυττάρων.
Ιδιαίτερα τονίσθηκε η αναγκαιότητα επίσπευσης της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων εμπρόθεσμα και αποτελεσματικά.

Ο Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ κ. Γιάννης Τσιρώνης αναφέρθηκε στην ανάγκη ανατροπής του υφιστάμενου τρόπου διαχείρισης, τάχθηκε κατά της επεξεργασίας συμμείκτων και ειδικά της καύσης συμμείκτων αποβλήτων, και επέμεινε σε ένα σύγχρονο τρόπο ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων, με σημαντικά οφέλη στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία.

Η προώθηση άλλωστε ανώτερων ιεραρχικά μεθόδων διαχείρισης αποβλήτων σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, με πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή, προδιαλογή και επεξεργασία βιοαποβλήτων, αποτελεί θεμελιώδη στρατηγικό στόχο του Υπουργείου και προϋποθέτει την ενεργητική συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών.

Ο Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ δεσμεύτηκε για ολοκλήρωση σύντομα του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, με αλλαγές που πρέπει να γίνουν και θα άρουν την αναξιοπιστία και ανυποληψία του Κράτους, ενώ παράλληλα θα ενισχύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. «Η διαιώνιση των προβλημάτων ενισχύει πάντα συγκεκριμένα συμφέροντα», τόνισε.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξετάσει τα περιθώρια παρέμβασής της για την επίλυση όλων των ζητημάτων που άπτονται της ευθύνης των υπουργείων, να μεσολαβήσει ώστε να δράσουν οι υπεύθυνοι φορείς ανάλογα, με διασφάλιση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος επίλυσης των προβλημάτων του ΧΥΤΑ, ώστε να μην απειλείται η δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Ο κ. Τσιρώνης απάντησε σε όλα τα αιτήματα που τέθηκαν από τους φορείς, ανήγγειλε την άμεση έγκριση της χρονίζουσας τροποποίησης της ΑΕΠΟ του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, επισήμανε την άμεση αποδέσμευση απο την ηλεκτρονική δημοπράτηση και δεσμεύθηκε για επιτόπια επίσκεψή του σύντομα στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, πρότεινε δέσμη άμεσων μέτρων για τα προβλήματα στη Μαυροράχη, που έγιναν αποδεκτά από τον περιφερειακό ΦοΔΣΑ.

Προτάσεις του Αν. Υπουργού στη Σύσκεψη για ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Άμεσα μέτρα για την ασφαλή ταφή των απορριμμάτων και την προσωρινή λειτουργία της Κυψέλης Α3 με τήρηση των όρων που προβλέπονται από το πόρισμα της Περιφέρειας (Έκθεση πραγματογνώμονα για την διαπερατότητα της Κ3, κατάθεση στην Περιφέρεια ΚΜ όλων των εγγράφων και τεχνικών στοιχείων που ζητήθηκαν, κλπ.).
  • Να οριοθετηθεί ο χώρος τμηματικής ταφής και να δοθεί νέο χρονοδιάγραμμα με συνεχή έλεγχο των συνθηκών λειτουργίας σε συνεργασία ΦΟΔΣΑ ΚΜ και Περιφέρειας ΚΜ.
  • Υλοποίηση από τον ΦΟΔΣΑ ΚΜ νέου έργου άντλησης βιοαερίου και παραγωγής Ηλεκτρισμού με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα από ΦΟΔΣΑ ΚΜ για την ολοκλήρωση του έργου.
  • Κατασκευή από τον ΦΟΔΣΑ ΚΜ λιμνοδεξαμενής στραγγισμάτων και ασφαλής λειτουργία της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας των στραγγισμάτων. Το έργο περιλαμβάνεται στην τροποποίηση ΑΕΠΟ που θα εκδώσει άμεσα το Υπουργείο (ΔΙΠΑ). Ο ΦΟΔΣΑ θα καταθέσει χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του έργου.
  • Ολοκλήρωση του έργου των κυψελών ταφής Α3 και Α4, με βάση και την τροποποίηση ΑΕΠΟ που θα εγκριθεί. Ο ΦΟΔΣΑ ΚΜ θα καταθέσει χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης νέου αναδόχου από τον ΦοΔΣΑ και ταχείας ολοκλήρωσης του έργου.
  • Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ΚΜ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων), που προκηρύχθηκε από τον ΦΟΔΣΑ ΚΜ και θα ολοκληρωθεί σύντομα με βάση τη νέα στρατηγική διαχείρισης απορριμμάτων και με απαραίτητη προϋπόθεση την ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.