Σελίδες

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Shop TV / Vid Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 19 Φεβρουαρίου στον Δήμο Λαγκαδά για τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 19 Φεβρουαρίου στον Δήμο Λαγκαδά για τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Νωρίς το πρωί, κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου προειδοποιητικού αποκλεισμού του ΧΥΤΑ, ζητήθηκε από τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κ.Μ. Μιχάλη Γεράνη με την συμμετοχή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του Προέδρου της ΠΕΔΚΜ Λάζαρου Κυρίζογλου, η παρέμβαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, για την διακοπή κινητοποιήσεων του Δήμου Λαγκαδά, κατοίκων και φορέων της περιοχής μας στην Μαυροράχη. Κάτι το οποίο έγινε, καθώς από το πρωί βρισκόταν στο σημείο ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του Δημάρχου Λαγκαδά με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη για το θέμα, αποφασίστηκε η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά, ώστε να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, με νέα τηλεφωνική του τοποθέτηση κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, δήλωσε πλήρως ενημερωμένος για την σημερινή κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Εξέφρασε αρχικά την συμπαράσταση του Υπουργείου στις δίκαιες διαμαρτυρίες του Δήμου Λαγκαδά, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε για μια σειρά από άμεσες ενέργειες, οι οποίες όπως επεσήμανε θα δρομολογηθούν σε συνεννόηση με τον Δήμο Λαγκαδά.

Σε αυτό το πλαίσιο δεσμεύτηκε για την επίσπευση των διαδικασιών επιδιόρθωσης της κυψέλης 3 και των συνοδών έργων που έπρεπε ήδη να λειτουργούν εντός του ΧΥΤΑ, την συλλογή του βιοαερίου και την επεξεργασία στραγγισμάτων μέσω βιολογικού καθαρισμού.
Σε αίτημα του Δήμου Λαγκαδά για την άμεση πιστοποίηση του έργου από ανεξάρτητη του ΦΟΔΣΑ αρχή, ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την αυτοψία στο χώρο από επιθεωρητές περιβάλλοντος του Υπουργείου, εντός των επόμενων ημερών. Μάλιστα όπως δήλωσε, τον χώρο θα επισκεφθεί και ο ίδιος ο κ. Τσιρώνης το προσεχές διάστημα, ώστε να αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα για την λειτουργία του.

Τέλος, συμφωνήθηκε ο προγραμματισμός ευρείας συνάντησης στην Αθήνα από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα, με την συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών Νικόλαου Βούτση, του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ Μιχάλη Γεράνη, Δημάρχων της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και εκπροσώπων του Δήμου Λαγκαδά, κατά την οποία θα ζητηθούν σαφή χρονοδιαγράμματα από τον Σύνδεσμο, για τα ζητήματα άμεσης προτεραιότητας που θέτει ο Δήμος Λαγκαδά.

Όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά, η διαμαρτυρία για την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης συνεχίζεται και η στάση του σώματος θα οριστικοποιηθεί αμέσως μετά την συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά με ομόφωνη απόφασή του καταδικάζει την παρέμβαση Δημάρχων και της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, για την διαδικασία προειδοποιητικής διαμαρτυρίας του Δήμου Λαγκαδά. Ζητούμενο είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και όχι η ποινικοποίηση της προσπάθειας των πολιτών, φορέων και του Δήμου Λαγκαδά να αναδείξουν το τεράστιο πρόβλημα που προκύπτει από την κακή διαχρονικά λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Ο Δήμος Λαγκαδά έχει ήδη προσφύγει στην δικαιοσύνη για το θέμα της κακής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και την προστασία του περιβάλλοντος. Προτίθεται δε άμεσα να καταθέσει Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων για την κακή του λειτουργία.

Ο Δήμος Λαγκαδά τέλος, εμμένει στην πρόσφατη απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας από την εκτελεστική επιτροπή του ΦΟΔΣΑ να λάβει αποφάσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα παρακάτω ζητήματα άμεσης προτεραιότητας:

1. Να ξεκινήσει άμεσα η λιμνοδεξαμενή για τα διασταλάζοντα υγρά του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

2. Να ξεκινήσει η συλλογή του βιοαερίου, με όποιο πρόσφορο τεχνικό τρόπο.

3. Να δίδονται στον Δήμο Λαγκαδά παραστατικά με τις ποσότητες των υγρών που εισέρχονται και εξέρχονται του βιολογικού καθαρισμού, σε ημερήσια βάση.

4. Να μην συνεχιστεί η απόθεση απορριμμάτων στην κυψέλη Α3, μέχρις ότου αποκατασταθεί και ελεγχθεί η σωστή λειτουργία της από ανεξάρτητη αρχή. Ζητήθηκε δε στο παραπάνω θέμα η συνδρομή του αρμόδιου Υπουργείου και η ανάθεση σχετικής πραγματογνωμοσύνης για την Κυψέλη Α3 από την Περιφέρεια σε ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα.

5. Να μην προχωρήσει η υλοποίηση κανενός έργου του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, την στιγμή μάλιστα που κανένα έργο αποσυμφόρησης του ΧΥΤΑ δεν έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα (π.χ. ΧΥΤΑ Αγίου Αντωνίου).

6. Να επιτρέπεται η είσοδος στον ΧΥΤΑ των υπευθύνων του Δήμου Λαγκαδά και της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου, χωρίς ειδική άδεια και προειδοποίηση.
Παράλληλα ζητείται από την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, να αναγνωρισθεί η υποβάθμιση και η μόλυνση που έχει υποστεί η περιοχής μας από την απαράδεκτη λειτουργία του ΧΥΤΑ με παράλληλη ρητή δέσμευση για την μη υλοποίηση κανενός έργου διαχείρισης απορριμμάτων στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ενόψει και του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ζητείται και η συνδρομή της Πολιτείας για την άμεση αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, με βάση τις παραπάνω αδιαπραγμάτευτες αρχές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.