Σελίδες

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ Η ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ !!!



Ένα από τα βασικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμος Λαγκαδά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , αλλά και το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης , είναι και το θέμα με τη Λίμνη Κορώνεια. Η Λίμνη Κορώνεια μπορεί με ένα άμεσο πρόγραμμα να ξαναγίνει λίμνη κανονικά όμως δεν θα έχει την ίδια έκταση και ποσότητα νερού που είχε άλλοτε το 1980. 

Ο μοναδικός τρόπος για να ξαναγίνει λίμνη είναι να γίνει σκάψιμο στον υπάρχοντα πυθμένα σε μια έκταση όπου θα είναι ένα μεγάλο κομμάτι της λίμνης μέσα και με τα χώματα που θα βγούνε από την εκσκαφή του πυθμένα να δημιουργηθεί ένα  πάρκο σαν τάφρος γύρο από το σκάψιμο. 

Σε συνάρτηση με την προσθήκη ειδικών καναλιών που θα τροφοδοτούν με νερό το συγκεκριμένο έργο η λίμνη θα έχει μια είσοδο υδάτων από τους χειμάρρους αλλά και με την εκβάθυνση θα βγεί νερό από κάτω. Το σημαντικό για την υλοποίηση του έργου είναι να δημιουργηθεί τουλάχιστον 3 μέτρα και παραπάνω εκσκαφή. 

Η τάφρος που θα δημιουργηθεί γύρω γύρω από τη λίμνη θα είναι ουσιαστικά για 3 λόγους.

  • Τα χώματα που θα βγούνε θα οριοθετήσουνε την λίμνη σε ύψος τουλάχιστον 3 μέτρων έτσι ώστε να έχει επιπλέον βάθος η λίμνη 6 μέτρα. 
  • Επάνω στην ειδική τάφρο θα μπορεί κάποιος να κάνει περίπατο , ποδηλασία θα υπάρχουν μέρη για πικ - νικ και φυσικά θα έχει φυτεμένα δένδρα . 
  • Στα 5 μέτρα της τάφρου θα δημιουργηθούν ειδικοί σωλήνες που θα διώχνουν το επιπλέον νερό με το σύστημα του νιπτήρα . Ετσι ώστε να υπάρχει πάντα νερό χωρίς να υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης. 
Ένα από τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν είναι η κάθοδος εκτός των υδάτων από τους χειμάρρους και των φερτών υλικών όπου θα δημιουργήσουν πρόβλημα ξανά στον πυθμένα. Αυτό λύνεται με τον εξής τρόπο.

  • Η κατασκευή της τάφρου θα έχει ουσιαστικά μια είσοδο σε κάθε σημείο χειμάρρου που θα στραγγίζει το νερό. Όλα τα φερτά υλικά θα στέκονται σε ένα σημείο και θα εμποδίζονται ώστε να περάσουν μέσα στην τάφρο. Αυτό θα γίνει και με την ανάπλαση των Δέλτα των χειμάρρων. Ο καθαρισμός των σημείων θα γίνεται από ειδικό συνεργείο που ουσιαστικά θα καθαρίζει το σημείο . Αυτό θα γίνεται μετά από συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μετά από συγκεκριμένες περιπτώσεις που κατεβαίνουν πολλά ποτάμια. 
  • Τα σημεία εισόδου θα είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση. 
  • Σε περιόδους που τα νερά ξεπερνάν κατά πολύ την κατασκευή της τάφρου θα διοχετεύονται στο κομμάτι που παλαιότερα ήταν λίμνη ή τα νερά εφόσον δεν θα μπορούν να εισέρχονται μέσα θα πιάνουν την τάφρο και εξωτερικά.

Άρθρο του Παναγιωτίδη Παναγιώτη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.