Σελίδες

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2018 - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ - ΜΠΑΜΠΟΕΡΟΙ







Ραντεβού και φέτος ανήμερα Θεοφανείων μετά τoν αγιασμό των υδάτων στην πλατεία του χωριού, για να αναβιώσει μια ακόμα φορά το καρναβάλι του Βερτίσκου με τους μπαμπόερους και την τζαμάλα. 

Την ημέρα που οι παππάδες αγιάζουν τα νερά και φεύγουν σκιαγμένοι οι καλικάντζαροι, οι Βερτισκιώτες έχουνε το καρναβάλι τους.
Οι νέοι του χωριού παραμονή των φώτων συνεχίζουν ένα έθιμο μοναδικό για τον τόπο τους και την ευρύτερη περιοχή. Όπως οι πρόγονοι τους τέτοια ημέρα φορούσαν κάπες με ντουρβάδες, κρατώντας ραβδιά, κουδούνια και με μουντζουρωμένα πρόσωπα, περνούσαν από τα σπίτια του χωριού. Με τα τρόφιμα που μαζεύανε, έστηναν γλέντι την επόμενη μέρα στην πλατεία μετά τον αγιασμό, όπου ήταν καλεσμένο όλο το χωριό.
Κάτω από δύσκολες συνθήκες και χωρίς υποστήριξη φορέων, πραγματοποιούσαν ένα έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων. Συνεχιστές αυτής της μακρινής παράδοσης, οι Βερτισκιώτες διοργανώνουν αυτή την εκδήλωση, ανεξαρτήτως καιρού και δυσκολιών, δηλώνοντας την άρνηση τους να εγκαταλείψουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους.

Σε μια εποχή που αλλοτριώνονται παραδόσεις, αρχές και ηθικές αξίες, δραστηριοποιούνται για να επιβεβαιώσουν ότι ο τόπος τους αν και έχει περάσει από πολλές δύσκολες καταστάσεις καταφέρνει και επιβιώνει πάντα.
Μετά τον αγιασμό θα ακολουθήσει το έθιμο του παραδοσιακού γάμου και γλέντι στην πλατεία
Οργάνωση:

Δημοτική Κοινοφελής Επιχείρηση Λαγκαδά
Τοπική Κοινότητα Βερτίσκου
Σύλλογος Βερτισκιωτών
www.lagadas.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.