Σελίδες

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

«Μάνδρα» κινδυνεύει να γίνει η δυτική Θεσσαλονίκη δηλώσεις του κ. Κυρίζογλου









«Καμπανάκι» από Κυρίζογλου για το ρέμα Δενδροποτάμου. 

Σοβαρός είναι ο κίνδυνος εκτεταμένων πλημμυρών στη δυτική Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης, καθώς δεν έχει καθαριστεί ακόμα το ρέμα του Δενδροποτάμου. Στο ρέμα Δενδροποτάμου όπως είχε αποκαλύψει η Thessnews, εκβάλει ο αγωγός «φάντασμα» της ΕΥΑΘ που ρίχνει στον Θερμαϊκό ανεπεξέργαστα λύματα. 

Ο Λάζαρος Κυρίζογλου έχει αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη με την οποία επισημαίνει τον σοβαρό κίνδυνο πλημμυρών στην περιοχή λόγω του ακαθάριστου ρέματος στη δυτική πλευρά της πόλης. 

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στη σχετική επιστολή, δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση από πλευράς υπουργείου και αρμόδιων υπηρεσιών για το έργο καθαρισμός ρεμάτων και κατασκευή μικρών τεχνικών έργων δυτικής περιοχής αρμοδιότητας ΕΥΔΕ ΥΑΕΛΜΠΘ, όπου όπως επισημαίνει για το συγκεκριμένο έργο έχει ήδη εγκριθεί διάθεση πίστωσης 900.000 ευρώ.  
«Υπάρχει άμεση ανάγκη να υλοποιηθεί ο καθαρισμός των ρεμάτων και χειμάρρων της περιοχής εξαιτίας του γεγονότος ότι περισσότερα από αυτά γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές συνεπώς αποτελούν σοβαρό κίνδυνο σε περίπτωση υπερχειλίσεως», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή. 

Παράλληλα επισημαίνει ότι το ρέμα βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση τους τελευταίους μήνες και επηρεάζεται η ασφαλής λειτουργία του αντλιοστασίου ύδρευσης του Δενδροποτάμου, που αποτελεί και σημαντική υδρευτική εγκατάσταση. 

«Εν όψει των έντονων καιρικών φαινομένων που ενδεχομένως εμφανιστούν τους χειμερινούς μήνες, πολύ πιθανόν να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην ασφαλή λειτουργία του αντλιοστασίου αλλά και στις υπόλοιπες υδρευτικές εγκαταστάσεις που εξαρτώνται από αυτό», αναφέρει ο δήμαρχος της περιοχής και πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας. 

Όπως λέει μάλιστα, στην πιθανή περίπτωση που υπάρχει και επιπλέον και εισροή ακάθαρτου ύδατος στην εγκατάσταση από τη διακοπή των εργασιών συντήρησης του ρέματος οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για την υδροδότηση της πόλης με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει άμεσα η δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής. 

«Δεν είχαμε καμία απάντηση μέχρι στιγμής και το θέμα είναι πολύ σοβαρό», επισημαίνει στην Thessnews ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. 

Όπως λέει χαρακτηριστικά «κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν όλες οι δυτικές συνοικίες», αφού σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχουν δοθεί ακόμα τα χρήματα για να ολοκληρωθεί το έργο του καθαρισμού του ρέματος. 

Επίσης όπως λέει στην περιοχή της Λαχαναγοράς παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα από την υπερχείλιση υδάτων κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων σε οδούς όπως η Μικράς Ασίας, Κρυστάλλη, Βαλαωρίτου, Πόντου κλπ λόγω της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τόσο οι διερχόμενοι οδηγοί όσο και οι παρακείμενες επιχειρήσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κυρίζογλου ζητά από τον κ. Σπίρτζη να ερευνήσει τις προϋποθέσεις ένταξης του έργου της μελέτης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020.

www.rthess.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.