Σελίδες

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ








Σε απόγνωση από τις καταστροφές οι αγρότες του Λαγκαδά, ζητούν να προβλεφθεί αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Η επιστολή Καραγιάννη.
Νέα επιστολή έστειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, για το φλέγον θέμα των αγριογούρουνων στην περιοχή.

Πέρα από το αστικό κομμάτι της Θεσσαλονίκης όπου τα προβλήματα που προκαλεί ο μεγάλος αριθμός αγριογούρουνων είναι γνωστά, υπάρχει και η ύπαιθρος του νομού Θεσσαλονίκης, που είναι αναγκασμένη να ζει με το πρόβλημα εδώ και χρόνια.

Πλέον οι αγρότες της περιοχής επισημαίνουν ότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και πως παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί (είχαν ανακοινωθεί σε σύσκεψη τον προηγούμενο Σεπτέμβριο από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, και ορισμένα άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται), το μείζον ζήτημα της αποζημίωσης των καταστροφών που έχουν υποστεί στις καλλιέργειές τους δεν έχει αντιμετωπιστεί.

Άλλωστε, στην ίδια σύσκεψη του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, ο κ. Καραγιάννης, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Φάνη Παπά, ήταν εκείνοι που σήκωσαν το βάρος του συγκεκριμένου αιτήματος να προβλεφθεί αποζημίωση για τις ζημιές που έχει υποστεί ο αγροτικός πληθυσμός από την τεράστια αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων, που ζουν πλέον ελεύθερα στην επαρχία Λαγκαδά.

«Στη συνάντηση με όλους τους φορείς που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στη Θεσσαλονίκη την 1η Σεπτεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της παρουσίας του αγριόχοιρου σε περιοχές της Θεσσαλονίκης. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ξεκινήσει την υλοποίηση των μέτρων αυτών, μέσω των τοπικών δασικών αρχών, σε συνεργασία με τους δήμους, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς, τα οποία όμως στοχεύουν αποκλειστικά στη σταδιακή μείωση του πληθυσμού των αγριογούρουνων», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Καραγιάννης.

Το σημαντικότερο όμως είναι το κομμάτι της επιστολής, όπου ο δήμαρχος Λαγκαδά αναφέρει ότι «οι παραγωγοί του δήμου μας συνεχίζουν να υφίστανται τις τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειές τους, χωρίς να υπάρχει τρόπος αποζημίωσής τους. Με δεδομένο ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία προτάσσει την έμπρακτη στήριξη του αγροτικού κόσμου και της πρωτογενούς παραγωγής, ζητούμε να προχωρήσετε στην τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από αγριόχοιρους, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, ώστε η ρύθμιση αυτή συνδυαστικά με τα μέτρα που πρόσφατα ανακοινώθηκαν, να ανακουφίσει έμπρακτα τους παραγωγούς της περιοχής μας».

www.lagadas.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.