Σελίδες

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ : ΒΑΛΤΩΝΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΠΑΡΕΤΗ...ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ...



Εδώ και τρία χρόνια με ερωτήσεις, επερωτήσεις και δημοσιεύματά μας αναφερόμαστε στο θέμα του στρατοπέδου ΜΠΑΡΕΤΗ και ζητούμε να ξεκινήσει επιτέλους κάποια διαδικασία και για την ολοκλήρωση της παράδοσής του από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο από το 2015 με έγγραφό του ρωτά γιατί δεν προχωρεί ο Δήμος τη διαδικασία απόκτησής του. 

Η διαδικασία είναι γνωστή και η υποχρέωση του Δήμου είναι να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που υποδεικνύει το Υπουργείο. Όμως δυστυχώς ο Δήμος Λαγκαδά και ο κ.Καραγιάννης δεν έχουν κάνει καμιά ενέργεια για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ,τη στιγμή που άλλοι Δήμοι έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες και να υποβάλλουν ολοκληρωμένες και πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις. 

Έναντι  αυτών που προτείνει λοιπόν το Υπουργείο, ο Δήμος Λαγκαδά έρχεται και μας παρουσιάζει μια πρόταση μιας ΜΚΟ με τον τίτλο ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ η οποία ζητά την παραχώρηση «ΑΝΕΥ ΑΝΤΑΛΆΓΜΑΤΟς» μιας έκτασης 32 στρεμμάτων για να εγκαταστήσει μια μονάδα ανακύκλωσης στερεών ανακυκλώσιμων υλικών.

Σχετικά με την πρόταση που υποβλήθηκε από την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ  στο χώρο του Στρατοπέδου ΜΠΑΡΕΤΗ έχουμε  να δηλώσουμε  τα εξής:

Ο ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΕΊΝΑΙ από του πρώτους που φωνάζει  και γράφει εδώ και τρία χρόνια για την αξιοποίηση του ΜΠΑΡΕΤΗ και με παρεμβάσεις  στον Δήμο αλλά και με έγγραφα και δημοσιεύματα, όπου προτείνουμε να ξεκινήσει επιτέλους η αξιοποίηση του χώρου και η διαδικασία παραχώρησής του στον Δήμο που είναι το ζητούμενο. 

Πρόσφατα δημοσιεύσαμε το έγγραφο του ΥΠ. ΕΘΝ. ΑΜΗΝΑΣ που προτείνει συγκεκριμένο πλάνο δράσης για την απόκτηση του στρατοπέδου και ζητούμε εδώ και χρόνια να ετοιμάσει ο Δήμος ένα πλάνο-μελέτη αξιοποίησης του όλου χώρου. Δυστυχώς έχουν περάσει αρκετά χρόνια και δεν γίνεται καμιά απολύτως κίνηση

Προ  μηνός στον Δήμο Σερρών υπήρξε ημερίδα ενημέρωσης για την απόκτηση και χρήση αλλά και αξιοποίηση των στρατοπέδων. Στην οποία συμμετείχαν πολλοί Δήμοι της Μακεδονίας και Θράκης. Πρίν από 10 ημέρες έγινε κάτι παρόμοιο στον Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης όπου παρουσιάστηκε  η μελέτη αξιοποίησης  του πρώην στρατοπέδου Π.ΜΕΛΑ. 

Εκεί ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα που δεν έφτασαν στο Λαγκαδά, για να κάνουμε κάτι αντίστοιχο για το ΜΠΑΡΕΤΗ.Και αντί να καθίσουμε  να ασχοληθούμε ως Δήμος με την μελέτη του προβλήματος και την πρόταση αξιοποίησης όπως προτείνει το ΥΠ.ΕΘΝ.ΑΜΥΝΑΣ  μας δίνεται μια πρόταση κάποιας ΜΚΟ που ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά να  παραχωρήσουμε  32 στρέμματα ΑΝΕΥ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ  σε μια εταιρεία, που ναι μεν μπορεί να έχει όλα τα εχέγγυα της νομιμότητας αλλά δεν είναι αυτό που ζητά η πόλη μας δηλ. να παραχωρήσουμε μια τεράστια έκταση-φιλέτο του ΜΠΑΡΕΤΗ προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα ανακυκλώσιμα υλικά του Δήμου μας.(ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΊΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ, το έχουν καταλάβει όλοι, ακόμα και οι ΜΚΟ αλλά δεν λέει να το καταλάβει ο Δήμος Λαγκαδά και ο κ.Δήμαρχος)

1. Το πρώτο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ  κάνει μια πρόταση συνεργασίας χωρίς ένα επίσημο και συγκεκριμένο πλάνο δράσεων  για τον δικό μας χώρο, παρά μόνο παραθέτει φωτογραφίες από αντίστοιχα έργα που έκανε στην ΑΤΤΙΚΉ, που δεν αποκτούμε μια σαφή ιδέα του αποτελέσματος.

2. Η έκταση που αναπτύσσει τις δράσεις της στην Αττική είναι μόλις  3 στρέμματα και όχι 32 που ζητά από εμάς.Και ένα πάση περιπτώσει μια μικρή πισίνα δεν μπορεί να παρουσιάζεται σαν «οικολογική λίμνη»!!!

3. Οι δράσεις της στην ΑΤΤΙΚΗ δεν είναι «άνευ ανταλλάγματος» όπως θέλει σε μας, αλλά  πληροφορούμαστε από το διαδίκτυο ότι επιστρέφει μέρος των εισπράξεών της στην τοπική κοινωνία του Δήμου , της εκκλησίας ή της οργάνωσης ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ.

4. Δεν κατατίθεται συγκεκριμένο masterplanή κάποιος φάκελος μελέτης  της υποτιθέμενης επένδυσης, ούτε το ύψος της επένδυσης, καθώς και τη χρονική διάρκεια χρήσης του χώρου, ενώ στην πρώτη αίτηση συνεργασίας που κατέθεσε μιλούσε για 6 χρόνια.

5. Το κράτος με νόμο επιβάλλει στους Δήμους να οργανώσουν μόνοι τους αυτές τις δράσεις αξιοποίησης των αποβλήτων σε χαρτί, πλαστικό και γυαλί, και να δημιουργήσει ανάλογους χώρους καθώς θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας για τους δημότες τους.Τι επιδιώκει ο Δήμος μας με το να πετάει το μπαλάκι σε μια ΜΚΟ;

6. Η βασική πηγή χρηματοδότησης  των παρόμοιων ΜΚΟ είναι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις κατά τόπους περιοχές  και υποχρεώνονται να καταβάλλουν ένα ποσό για τη ρύπανση που δημιουργούν.(ΜΑΣΟΥΤΗΣ, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, LIDL και άλλα πολυκαταστήματα). Δεν καταλαβαίνουμε γιατί τα χρήματα που πρέπει να πάρει ο Δήμος  τα διαθέτει σε μια ΜΚΟ; Υπάρχουν προγράμματα που μπορεί να ενταχθεί από μόνος του.

7. Ο Δήμος μας από ότι γνωρίζουμε  έχει προχωρήσει σε μελέτη αξιοποίησης αποβλήτων, με βάση το Περιφερειακό πρόγραμμα με τίλτο: ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ, που συζητιέται στην Επιτροπή Διαβούλευσης. Ποιος ο λόγος λοιπόν της συνεργασίας με μια ΜΚΟ;

8. Επίσης, εάν δεν κάνουμε  λάθος, ήδη συνεργάζεται με φορέα της ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ στον τομέα της διαχείρισης και μας προσφέρουν και κάδους δωρεάν. Τι θα γίνει στην προκειμένη περίπτωση; Θα σταματήσει η συνεργασία με το Δημόσιο για να ασχοληθούμε με ΜΚΟ;

Ο ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ λέει:

ΝΑΙ  στην αξιοποίηση του ΜΠΑΡΕΤΗ αλλά να γίνει με σωστές, διαφανείς και αξιόπιστες συνεργασίες που θα ωφελήσουν τον Δήμο και οικονομικά και θα προσφέρουν μια καλή αξιοποίηση και εκμετάλλευση της περιουσίας του Δήμου, που δεν είναι ατομική  περιουσία  μας για να την παραχωρούμε «ΑΝΕΥ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ».

Προτείνουμε να γίνει η διαδικασία που συμβουλεύει το ΥΠ.ΕΘ. Άμυνας, να οριστούν οι δράσεις από κάποιον μελετητή ανάλογων χώρων, να γίνει διαβούλευση στην κοινωνία και τους φορείς της πόλεις, για τις δράσεις θα επιθυμούσαν να γίνουν στο χώρο αυτό, και τέλος πώς μπορεί να συμβάλλει ο επιχειρηματικός κόσμος του Λαγκαδά στο χώρο.

Επίσης υπάρχει παλαιότερη δέσμευση της Δημοτικής αρχής κάποια κτήρια να παραχωρηθούν στους τοπικούς συλλόγους για να δημιουργήσουν υποδομές και δράσεις.
Αυτή όμως η δουλειά είναι έργο ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΜΚΟ που κινούνται με άλλα κριτήρια που μόνο αυτές γνωρίζουν.


Για τον «ΕΝΕΡΓΟ ΔΗΜΟΤΗ»
    Μαρκέλλα Ταυρίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.