Σελίδες

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

ΣΕ ΛΑΓΚΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΤΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Το κλείσιμο όλων των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, εκτός από αυτά που λειτουργούν στο πρώην στρατόπεδο "Αναγνωστοπούλου" στα Διαβατά και αυτό που λειτουργεί στα Λαγκαδίκια , ανακοίνωσε σήμερα από τα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.
Ειδικότερα ανακοίνωσε πως στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν κλείσει ήδη πέντε καμπ και θα κλείσουν και τα κέντρα φιλοξενίας, στη Softex, το Δερβένι, το Διον, στη Νέα Καβάλα και το Καβαλάρι.
Όπως είπε ο κ. Μουζάλας από τα 44 καμπ που λειτουργούν πανελλαδικά στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2017 και τους δύο πρώτους μήνες του 2018, να μείνουν 20-22. Ο μέγιστος αριθμός προσφύγων που θα διαμένουν στο κάθε ένα από αυτά θα είναι όπως είπε ο υπουργός 500 περίπου άτομα.
"Ο στόχος είναι μέχρι τέλος 2017- δύο μήνες 2018 να έχουμε προσθέσει 10.000 θέσεις σε διαμερίσματα και να έχουμε κλείσει 22 από τα 43 camp. και να έχουμε μείνει με 22 μικρά camp των 500 ατόμων εκτός από 3 που θα έχουν 1000 με 1.500 άτομα", τόνισε ο κ. Μουζάλας.
"Η ΠΕΔ-ΚΜ στηρίζει την προσπάθεια για τακτοποίηση προσφύγων σε σπίτια. Η κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία με τα προβλήματα έχει αποκλιμακωθεί. Οι συνθήκες στο κέντρο φιλοξενίας της Softex είναι απαράδεκτες. Είναι μεταξύ εκείνων που πρέπει να καταργηθούν", τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.
"Ο στόχος είναι να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να ενσωματωθούν στην κοινωνία. Είμαστε υποχρεωμένοι βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από αυτούς τους πρόσφυγες που ήρθαν να κρατήσουμε 50.000-60.000 άτομα. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι για τη δουλειά που πρέπει να βρουν, " ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και πρόσθεσε ότι θα πρέπει τα παιδιά να απασχολούνται τις απογευματινές ώρες, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.
"Τι θα γίνει αν η Τουρκία ανοίξει τις πόρτες;" τόνισε.
Από την πλευρά του ο Βασίλης Μίγκος εκπρόσωπος τύπου της ύπατης αρμοστείας στη Β Ελλάδα δήλωσε:
"Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων  πλέον διαμένουν εκτός των camps. Έχουμε ένα μεγάλο αριθμό διαμερισμάτων, ξενοδοχείων και λοιπών εγκαταστάσεων στα οποία οι άνθρωποι διαμένουν με ασφάλεια".
Συνολικά οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα αιτούντων άσυλο είναι 29. 046 και αφορούν πρόσφυγες που έχουν φιλοξενηθεί ή φιλοξενούνται μέχρι τώρα στην Ελλάδα.
www.thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.