Σελίδες

Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

ΟΡΙΑΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΝΟΘΕΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ



«Σουλτάνο» έκανε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 51,4% των πολιτών της χώρας, σε ένα  δημοψήφισμα που -όπως άλλωστε αναμενόταν- κρίθηκε στην «τρίχα». Με την αντιπολίτευση να μιλάει ανοιχτά για νοθεία και τον Ερντογάν να χάνει σημαντικά προπύργια, η ολοκλήρωση της εκλογικής αυτής διαδικασίας αφήνει σαφώς αποδυναμωμένο τον «σουλτάνο».
 
Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων,  το στρατόπεδο του «όχι» συγκέντρωσε 48,6%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό που ανέμενε – και ήλπιζε- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Όπως δείχνουν τα ανεπίσημα στοιχεία, το «ναι» συγκέντρωσε 1,2 εκατ. ψήφους περισσότερες από το «όχι».


Μαζική ήταν η προσέλευση των Τούρκων στις κάλπες, με τουρκικά ΜΜΕ να εκτιμούν ότι ξεπέρασε το 84%.

Παρότι ο «σουλτάνος» προέβλεπε νίκη 55% τις περασμένες ημέρες, στις πρώτες δηλώσεις του προς τους στενούς του συνεργάτες εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Έσπευσε να ισχυριστεί, μάλιστα, ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «ξεκάθαρο». 
Λίγη ώρα αργότερα, σε μια προσπάθεια να φανεί ενωτικός, ευχαριστούσε τον τουρκικό λαό  που έσπευσε να ψηφίσει και έκανε λόγο για μια «ιστορική απόφαση».
 Ευχήθηκε δε, το δημοψήφισμα αυτό να βγει σε «καλό της χώρας». Σε δηλώσεις του ενώπιον υποστηρικτών του, όμως, δήλωσε εμφατικά ότι σκοπεύει να ανοίξει άμεσα τη συζήτηση για επαναφορά της θανατικής ποινής στη χώρα – ενδεχόμενο που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία της Ευρώπης.
Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση 
Ευθέως αμφισβήτησε τη νομιμότητα του χθεσινού δημοψηφίσματος η αντιπολίτευση, με στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος να αντιδρούν έντονα στην απόφαση τις εκλογικές επιτροπής να αποδεχτεί ως έγκυρα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια. 
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του CHP , Κεμάλ Κιλιντζτάρογλου κατηγόρησε την εκλογική επιτροπή ότι με την απόφασή της, άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο στη νοθεία.

Ο Μπουλέντ Τεζτζάν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος CHP κατήγγειλε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk. 
Την ίδια ώρα το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει την επανακαμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα «δύο τρίτα» των καλπών. Αργά το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να κάνει δεκτά τα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια επειδή «δεν έφταιγαν για αυτό οι ψηφοφόροι».
www.ethnos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.