Σελίδες

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Ο ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Στο επενδυτικό σχήμα όπου συμμετείχε και ο ομογενής επιχειρηματίας κατέληξε το 67% του ΟΛΘ, αντί 231.926.000 ευρώ
Mέσω της σημαντικής βελτίωσης της αρχικής προσφοράς κατά τη δεύτερη φάση της διαδικασίας, η κοινοπραξία στην οποία συμμετείχαν η γερμανική Deutsche Invest Equity Partners GmbH, η Belterra Investments Ltd του ομίλου Ιβάν Σαββίδη και η Terminal Link SAS του γαλλικού ομίλου CMA CGM επικράτησε στον διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Η βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά της κοινοπραξίας προβλέπει την καταβολή τιμήματος ύψους 231.926.000 ευρώ για την απόκτηση του 67% του ΟΛΘ. Κατά την αξιολόγηση της βελτιωτικής οικονομικής προσφοράς το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε υπόψη καθεμία από τις αποτιμήσεις, τις οποίες εκπόνησαν δύο διαφορετικοί αποτιμητές για τον ΟΛΘ Α.Ε. και ανακήρυξε την παραπάνω ένωση ως πλειοδότη. Κατά πληροφορίες, στη δεύτερη θέση βρέθηκε η αραβικών συμφερόντων DP World, που είχε υποβάλει την υψηλότερη προσφορά στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Η συνολική αξία της συμφωνίας, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την ανωτέρω προσφορά των 231.926.000 ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180.000.000 ευρώ την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.), αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των 170.000.000 ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι τη λήξη της παραχώρησης, το 2051.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες Αρχές και την ικανοποίηση ορισμένων περαιτέρω προϋποθέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών. Η Morgan Stanley και η Τράπεζα Πειραιώς ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, οι Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και Αλεξίου - Κοσμόπουλος Εταιρεία Δικηγόρων ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι, ενώ οι Hamburg Port Consulting (HPC) και Marnet ενήργησαν ως τεχνικοί σύμβουλοι για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ.
www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.