Σελίδες

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ , 47 ΝΕΚΡΟΙ & 150 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ...

Ο πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κήρυξε την Αίγυπτο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον τρεις μήνες  μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον δύο κοπτικών εκκλησιών, με τουλάχιστον 47 νεκρούς, 29 στην Τάντα και 18 στην Αλεξάνδρεια (σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου) και τους τραυματίες να φτάνουν συνολικά τους 150.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Αιγύπτου, ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να καταθέσει το σχετικό αίτημα ενώπιον του Κοινοβουλίου εντός μίας εβδομάδας προκειμένου να εγκριθεί.
Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού κράτους παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο, λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
«Υπάρχει μια σειρά διαδικασιών που θα εφαρμοστούν, καταρχάς η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες» επισήμανε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, ενώ σημείωσε ότι έλαβε το συγκεκριμένο μέτρο προκειμένου να «προστατεύσει» και να «διαφυλάξει» την χώρα.

Νωρίτερα, το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι τις επιθέσεις διέπραξαν δύο τζιχαντιστές φορώντας γιλέκα με εκρηκτικά.
Η επίθεση στην Αλεξάνδρεια διαπράχθηκε από τον Άμπου αλ Μπαράα αλ Μάσρι, μαχητή του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η επίθεση στην εκκλησία της Τάντας διαπράχθηκε από τον Άμπου Ίσαακ αλ Μάσρι, σύμφωνα με το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο απειλεί και με νέες επιθέσεις.

Το βίντεο ντοκουμέντο από την έκρηξη στην Αλεξάνδρεια: 


Tο βίντεο από την στιγμή της έκρηξης, την ώρα της Θείας Λειτουργίας στην Τάντα:



Ανάμεσα στους νεκρούς στην Αλεξάνδρεια συμπεριλαμβάνονται και τρεις αστυνομικοί στους οποίους συγκαταλέγεται και ο επικεφαλής του τοπικού αστυνομικού τμήματος της περιοχής Αταρίν. Στην πρώτη χρονικά επίθεση στην Τάντα, σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Δικαστηρίου της Τάντα Σαμουέλ Τζορτζ, όπως γράφει η Αλ Αχράμ.

Το δεύτερο συμβάν σημειώθηκε σε σχετικά μικρή απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, στην περιοχή Μανσέια της Αλεξάνδρειας, όπου βρίσκεται και η έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, έξω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου. Επισημαίνεται ότι η Κυριακή των Βαΐων είναι εθνική αργία για την Αίγυπτο, παρότι πάνω από το 80% του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι.



Το Κέντρο των Μουσουλμάνων της Αιγύπτου κατέκρινε με δριμύτητα την πρώτη επίθεση.

Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του μόλις επέστρεψε από τη λειτουργία που πραγματοποίησε στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια. «Είμαστε στο πλευρό του αιγυπτιακού λαού», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ας ελπίσουμε ότι ο ερχόμενος προς το εκούσιο πάθος Ιησούς Χριστός θα μαλακώσει τον πόνο των οικογενειών που τόσο άδικα έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και θα φέρει την ειρήνη Του στην ευλογημένη Αίγυπτο».

Οι δύο επιθέσεις, που έγιναν λίγο πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στις 28 και 29 Απριλίου στην Αίγυπτο και την ώρα που το αιγυπτιακό παρακλάδι της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» κάλεσε τους οπαδούς του να βάλουν στο στόχαστρο των επιθέσεών τους χριστιανούς.



Τον περασμένο Δεκέμβριο, βομβιστική επίθεση στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της Κοπτικής Εκκλησίας στο Κάιρο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό 49, ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλές γυναίκες και παιδιά. Ήταν η πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον της χριστιανικής μειονότητας της Αιγύπτου μέχρι σήμερα.



Ήδη το Ισραήλ προειδοποίησε τους υπηκόους του να μην επισκέπτονται την χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο και να εγκαταλείψουν «αμέσως» την περιοχή. «Η πολύνεκρη επίθεση αποδεικνύει μία ακόμη φορά την τρομοκρατική ικανότητα του Ισλαμικού Κράτους» αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο καταπολέμησης της τρομοκρατίας της ισραηλινής κυβέρνησης. «Δεδομένου του μεγέθους της απειλής, το γραφείο συστήνει σε όλους τους Ισραηλινούς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Σινά να φύγουν αμέσως και να επιστρέψουν στο Ισραήλ».

Το γραφείο αντιτρομοκρατίας είχε εκδώσει τον περασμένο μήνα προειδοποίηση σχετικά με το Σινά, έναν δημοφιλή προορισμό για τους Ισραηλινούς εν όψει του εβραϊκού Πάσχα. Η νέα οδηγία εκδίδεται «μετά την κλιμάκωση της σοβαρότητας της απειλής εναντίον των Ισραηλινών που επισκέπτονται το Σινά και τα περίχωρά του» προστίθεται στο κείμενο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.