Σελίδες

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ










Στο έλεος του καιρού βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβισθεί εδώ και μήνες στους καταυλισμούς σε όλη τη χώρα.
Στη Βόρεια Ελλάδα οι στρατιωτικές σκηνές βουλιάζουν από το χιόνι, ενώ στα νησιά πλημμυρίζουν από τα νερά της βροχής και παρασύρονται από τους δυνατούς ανέμους αφήνοντας εκτεθειμένα ακόμη και τα μωρά παιδιά.
Την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας προκήρυξαν διαγωνισμό για την προμήθεια δύο συστημάτων θέρμανσης για ισάριθμους καταυλισμούς (στο Δερβένι και το Καβαλάρι Θεσσαλονίκης) που φιλοξενούν συνολικά 884 άτομα. Με τον ίδιο διαγωνισμό (που διεξάγεται με διαδικασίες εξπρές όπως ανέφερε ο Ελεύθερος Τύπος),  θα γίνει και προμήθεια 400 κιλών νάιλον για να σκεπαστούν οι σκηνές με ορίζοντα παράδοσης ως τις 10 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα όμως,  οι εικόνες από τους καταυλισμούς κάνουν το γύρο του κόσμου, εκθέτοντας τη χώρα και ειδικότερα τον υπουργό Γιάννη Μουζάλα που δεν κατάφερε να αξιοποιήσει εγκαίρως τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη δημιουργία καταυλισμών που θα εξασφάλιζαν έστω τις στοιχειώδεις συνθήκες για τη διαβίωση ανθρώπων.

Οι πρόσφυγες από τον καταυλισμό της Πέτρας Ολύμπου μεταφέρθηκαν άρον - άρον από τις λυγισμένες από το βάρος του χιονιού σκηνές τους, και μόνον αφότου οι εικόνες ντροπής που είχαν αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέλη ΜΚΟ είχαν δείξει σε όλο τον κόσμο την αδυναμία ενός οργανωμένου, ευρωπαϊκού κράτους να προνοήσει για τα αυτονόητα: Ότι δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν άνθρωποι σε σκηνές σε πολικές θερμοκρασίες.

Έτσι, μοιράστηκαν στη Νέα Απολλωνία, την Κατερίνη και τη Θεσσαλονίκη. Στη Χίο, πάντως, η προσπάθεια να μετεγκατασταθούν περίπου 200 πρόσφυγες που βρίσκονται πάνω στην παραλία της Σούδας - έξω από τη ΒΙΑΛ δεν έχει ακόμη αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε οι εκκλήσεις του δημάρχου βρήκαν ανταπόκριση από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ούτε το αίτημα του Μητροπολίτη Μάρκου προς τέσσερις ενορίες για να φιλοξενηθούν σε δικές τους αίθουσες οι πρόσφυγες, είχαν αποτέλεσμα. Το δε ρόλο των θερμαντικών σωμάτων θα παίξουν ...βαρέλια μέσα στα οποία θα ανάβονται φωτιές, όταν παραδοθούν και καυσόξυλα...

Ωστόσο, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τους πρόσφυγες, προσθέτουν έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της έντασης που έχει εγκατασταθεί για τα καλά στους καταυλισμούς με κύρια αιτία τον πολύμηνο εγκλωβισμό των ανθρώπων και είχε κορυφωθεί τις προηγούμενες ημέρες με τα επεισόδια που ακολούθησαν τη φονική έκρηξη στη Μόρια. Οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς των νησιών είναι άθλιες και το κλίμα εκρηκτικό: Πώς θα μπορούσε να είναι άλλιώς, άλλωστε, όταν κοιμούνται στις λάσπες και την ίδια ώρα η διαδικασία διαχωρισμού προσφύγων - μεταναστών και όσων δικαιούνται ασύλου κινείται με απίστευτα αργούς ρυθμούς;

Οι εικόνες σαν τις χθεσινές, που δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι θα επαναληφθούν στη διάρκεια του χειμώνα, δικαιώνουν και τις καταγγελίες που είχαν διατυπωθεί εγκαίρως σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το ζήτημα της στέγασης των προσφύγων.

www.pronews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.