Σελίδες

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ Δ.Ν.Τ. ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΙΜΒΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΛΗΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ



Την ώρα που οι πρώτοι πλειστηριασμοί ακινήτων δημιουργούν το έδαφος για μία επερχόμενη κοινωνική έκρηξη, όπως διαφαίνεται στα επεισόδια που γίνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες έξω από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, το ΔΝΤ επανέρχεται και πιέζει προς μία άμεση λύση στο τεράστιο θέμα των «κόκκινων» δανείων προειδοποιώντας πρώτα απ' όλα για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα.
 
Σύμφωνα με την έκθεση για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα («Global Financial Stability Report») που δημοσίευσε χθες οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν με κεφαλαιακές απώλειες ύψους 41 δισ ευρώ στην περίπτωση που δεν αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων!
 
Αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες απ' την ΤτΕ πρέπει γρήγορα να πραγματοποιηθούν τέσσερα ακόμα σημαντικά βήματα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
 
Συγκεκριμένα θα πρέπει να θεσμοθετηθούν:
 
1. ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ο οποίος θα επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες, αποφεύγοντας τις περιττές και χρονοβόρες δικαστικές ενέργειες.
 
2. η παροχή νομικής προστασίας στα τραπεζικά στελέχη που θα έχουν την ευθύνη για τις αναδιαρθρώσεις – εξυγιάνσεις εταιρειών. Χωρίς αυτή δύσκολα τα εμπλεκόμενα τραπεζικά στελέχη θα υπογράψουν τα σχετικά σχέδια, διότι θα βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωπα με τον κίνδυνο διώξεων.
 
3. η επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίωξης μετόχων προβληματικών εταιρειών που δεν είναι συνεργάσιμοι. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν νομικές επιπλοκές και μεγάλες καθυστερήσεις.
 
4. Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν διορθωτικές αλλαγές στο νόμο που διέπει τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς το σημερινό πλαίσιο κρίνεται εξαιρετικά γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό.
 
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Πέτερ Ντάτελς, αναπλ. Διευθυντή νομισματικής πολιτικής και αγορών κεφαλαίου του ΔΝΤ, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, ωστόσο θα πρέπει να προχωρήσουν και αυτές σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις ώστε να διατηρήσουν την κεφαλαιακής τους επάρκεια στα επιθυμητά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.