Σελίδες

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ ( VIDEO )



Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ για την εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης και την απελευθέρωση της σιδηροδρομικής γραμμής. 

Αρχικά οι αστυνομικές αρχές απομάκρυναν τους δημοσιογράφους, αφήνοντας στο σημείο μόνο την ΕΡΤ και το ΑΠΕ και στη συνέχεια μεταφέρουν με λεωφορεία τους μετανάστες σε άλλα σημεία της περιοχής.   Όπως ανακοίνωσε και επίσημα η Αστυνομία: "Απολύτως ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων από την περιοχή της Ειδομένης.

Μέχρι στιγμής έχουν αναχωρήσει 340 άτομα με έξι λεωφορεία και προορισμό οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας συνεχίζεται. 

Πλάνα και φωτογραφίες θα δοθούν από την ΕΡΤ και το ΑΠΕ".   Η διαδικασία απομάκρυνσης των προσφύγων ξεκίνησε από τις σκηνές, που βρίσκονται διάσπαρτες σε χωράφια του άτυπου καταυλισμού, προς την πλευρά του οικισμού της Ειδομένης, ενώ σταδιακά θα εξελιχθεί με κατεύθυνση τις σιδηροδρομικές γραμμές. Οι πρόσφυγες και μετανάστες διαχωρίζονται ανάλογα με την εθνικότητά τους.   

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος περίπου 14.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική. Πάνω από την Ειδομένη πετά ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.   

Ήδη από χθες το βράδυ, αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης. Στο σημείο βρίσκονται λεωφορεία στα οποία θα επιβιβαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες.   

Χωρίς βία αλλά με...πειθώ θα γίνει η εκκένωση της Ειδομένης σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν τοπικοί παράγοντες της περιοχής, με 13 πούλμαν να περιμένουν ήδη τους πρόσφυγες και μετανάστες να επιβιβαστούν.   

Στο σημείο σύμφωνα με τα όσα λέει η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Ειδομένης, κ. Ξανθούλα Σουπλή, υπάρχουν 10 τζιπ της ΟΠΚΕ όπως και αρκετές διμοιρίες των ΜΑΤ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η επιχείρηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.   

"Για την ώρα δεν συμβαίνει κάτι. Έχει μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ. Έχει 13 λεωφορεία στην κεντρική πλατεία και 10 τζιπάκια της ΟΠΚΕ. 

Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και ποια μέθοδο θα χρησιμοποιήσουν για να μπορέσουν να τους μεταφέρουν σε άλλα καμπ", λέει χαρακτηριστικά σε διαδικτυακή εφημερίδα, η κ. Ξανθούλα Σουπλή, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Ειδομένης.   "Έχουν απομακρυνθεί οι πάντες από τον καταυλισμό. Ακόμη και εγώ δεν μπορώ να πάω. Οι δημοσιογράφοι είναι 2 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο", προσθέτει. "Έχουμε ενημερωθεί πως δεν θα ασκηθεί βία και θα γίνει κανονικά η διαδικασία με την πειθώ. 

Ας τους αφήσουμε ας δούμε λίγο ας περιμένουμε. Τώρα κατά πόσο θα μπορέσουν να τους πείσουν θα δούμε", συνεχίζει.   

Η επιχείρηση, ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας.Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, δεν προβλέπεται, τουλάχιστον άμεσα, μία επιχείρηση «στρατιωτικού χαρακτήρα» για την εκκένωση της Ειδομένης.   

Ωστόσο, από σήμερα θα ξεκινήσουν πιο αυστηρές και συστηματικές διαδικασίες για την απομάκρυνση των ανθρώπων που παραμένουν στον καταυλισμό και τη μεταφορά τους σε δομές φιλοξενίας που είναι ήδη έτοιμες και συνεχώς επεκτείνονται, κυρίως στη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη.   

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., αρχικά θα δοθεί έμφαση στη μετακίνηση όσων διαβιούν σε μικρές σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες περιφερειακά του άτυπου καταυλισμού (σε χωράφια), αλλά και σε εκείνες που είναι γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και πάνω από δύο μήνες.   

Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. με διερμηνείς θα αναλάβουν να ενημερώσουν τους περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη ότι ο εκεί καταυλισμός δεν είναι οργανωμένη κρατική δομή κι ότι δεν υπάρχει προοπτική να ανοίξουν τα βόρεια σύνορα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη, που είναι ο τελικός τους προορισμός.   

Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει προσπάθεια να πειστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες ότι η καλύτερη επιλογή για τους ίδιους είναι να μεταφερθούν σε κάποια από τις νέες δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα, απ' όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου. 

- See more at: http://www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.