Σελίδες

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

ΣΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΚΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΩΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ...


Έντονη κινητικότητα σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας παρατηρείται τις τελευταίες ώρες για τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ο δήμος Πέλλας έχει καταλήξει στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας σε εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό χώρο, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Έδεσσας. Ανάλογες πληροφορίες φτάνουν και από δύο ακόμη δήμους, χωρίς όμως να «συνοδεύονται» από επίσημες ανακοινώσεις.
Ο δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στα Γιαννιτσά επισήμανε ότι μέχρι αύριο μπορεί να είναι εντελώς έτοιμος ο χώρος που «κλείδωσε» με τη συναίνεση του δημοτικού συμβουλίου Πέλλας και βρίσκεται πάνω στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από την πόλη των Γιαννιτσών. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι πρόκειται για εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό χώρο που ανήκει σε δημοτική επιχείρηση. «Υπάρχει άμεσα ενδιαφέρον για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στον εν λόγω χώρο, όμως εκκρεμούν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες για την προετοιμασία του. Αύριο μπορούν να είναι όλα έτοιμα», σημείωσε ο κ. Στάμκος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και ανέφερε ότι μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί 700 με 800 άτομα.
«Αναλαμβάνουμε μεγαλύτερο από το μερίδιο που μας αναλογεί και καλό είναι να το κατανοήσουν όλοι οι δήμοι, γιατί μια "ξερή" τοποθέτηση της μορφής "δεν έχουμε χώρους" δεν λύνει το πρόβλημα. Όλοι μπορούν να πάρουν έστω και εκατό ανθρώπους», τόνισε ο δήμαρχος και υπογράμμισε ότι όλοι οι φορείς της Πέλλας θα συνδράμουν για να λειτουργήσει ο χώρος με την υποστήριξη του στρατού, του δήμου, των πολιτών και της εκκλησίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η εθελοντική ομάδα δράσης νομού Πιερίας, «Ο τόπος μου», γνωστοποίησε ότι εντός της ομάδας έχει ανοίξει συζήτηση για το ενδεχόμενο φιλοξενίας ενός μικρού αριθμού προσφύγων στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης, σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους φορείς.
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων υπάρχουν στους δήμους Αλεξάνδρειας Ημαθίας και Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. «Υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες επιλέχθηκε από την περιοχή μας το στρατόπεδο 722 που βρίσκεται στην άκρη της πόλης, αλλά δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση. Περιμένω να ενημερωθώ και θα κάνουμε αυτό που πρέπει», ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Γκυρίνης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, γνωστοποιεί ότι μετά από ανεπίσημη πληροφόρηση που είχε ο ίδιος σήμερα, επισκέφθηκε χώρο στα Λαγκαδίκια όπου πραγματοποιούσε αυτοψία κλιμάκιο του στρατού. «Πρόκειται για ένα παλιό στρατόπεδο που δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή και βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από το νηπιαγωγείο του χωριού», αναφέρει και προσθέτει: «ο Δήμος Λαγκαδά εξέφρασε πριν από 20 μέρες την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια. Ζητούμε συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς».
Έκκληση για εθελοντική βοήθεια απευθύνει το Συντονιστικό Όργανο που έχει δημιουργηθεί στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Χέρσου Κιλκίς όπου βρίσκονται περίπου 4.000 άνθρωποι. Το Συντονιστικό Όργανο ζητά εθελοντές για τη διαλογή των ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας και την καταγραφή των ελλείψεων που προκύπτουν. Όπως έγινε γνωστό, τα είδη πρώτης ανάγκης θα συγκεντρώνονται στο χώρο της Εργατικής Εστίας (Καραολή και Δημητρίου) καθώς και σε ισόγειο αποθηκευτικό χώρο που διατέθηκε στη διασταύρωση Κιλκίς - Θεσσαλονίκης. Σε επίπεδο υγειονομικής κάλυψης έχει προγραμματιστεί η 24ωρη λειτουργία ιατρείου με τις απαραίτητες ειδικότητες στην προσφυγική δομή του Χέρσου.
Την περασμένη εβδομάδα ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης, και οι δήμαρχοι Κιλκίς, Δημήτρης Σισμανίδης και Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας άμεσα μέτρα, αποσυμφόρηση της περιοχής και ισομερή κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα πλην της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου. Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης ανέφεραν ότι στο νομό Κιλκίς βρίσκονται οι μισοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εισέλθει νομίμως ή παρανόμως στη χώρα μας. Συγκεκριμένα στους δύο οργανωμένους χώρους φιλοξενίας σε Χέρσο και Νέα Καβάλα, φιλοξενούνται συνολικά επτά με οκτώ χιλιάδες άνθρωποι και στον ανεξέλεγκτο καταυλισμό της Ειδομένης πάνω από δώδεκα χιλιάδες.
Επιστολή προς τον υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννη Μπαλάφα, έστειλε σήμερα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) επισημαίνοντας ότι στην περιοχή φιλοξενείται ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των προσφύγων που βρίσκονται σήμερα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι στην Κεντρική Μακεδονία δεν πρέπει να δημιουργηθούν άλλα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και ζητείται τα κέντρα αυτά να γίνουν σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα και η Θεσσαλία.
Στο μεταξύ, στη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες προχωρά ο δήμος Θερμαϊκού. Η συλλογή της ανθρωπιστικής βοήθειας γίνεται στα οκτώ ΚΑΠΗ του δήμου ενώ συγκεντρώνονται φάρμακα, τρόφιμα (γάλα εβαπορέ, μπισκότα, φρυγανιές, ατομικοί χυμοί), βρεφικά είδη(πάνες, βρεφικό γάλα σε σκόνη, βρεφικές τροφές σε βαζάκια, μωρομάντηλα), σκηνές κουβέρτες, αδιάβροχα, παπούτσια.
- See more at: http://www.pronews.gr/portal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.