Σελίδες

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ




Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου ενημερωτική συνάντηση για το ζήτημα μεταφοράς μαθητών που παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς λύση, με την συμμετοχή εκπροσώπων των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Διευθυντών σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του Δήμου Λαγκαδά, γονέων και μαθητών.

Στην συνάντηση αποτυπώθηκε γλαφυρά το μείζον πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών στις πέντε από τις εφτά Δημοτικές ενότητες του Δήμου Λαγκαδά. Ο καθημερινός συνωστισμός μαθητών σε αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα θέματα της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών, οι καθημερινές απουσίες των παιδιών από τα σχολεία που φοιτούν, αλλά και η οικονομική επιβάρυνση των γονέων που επωμίζονται το επιπλέον κόστος της καθημερινής μετακίνησης των παιδιών τους είναι η καθημερινότητα που βιώνουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί.
 Σήμερα ένα μήνα σχεδόν μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς,ξεκίνησαν τα μισά μαθητικά δρομολόγια στις Δημοτικές Ενότητες Ασσήρου και Λαχανά, ενώ στις Δημοτικές Ενότητες Βερτίσκου και Καλινδοίων δεν πραγματοποιείται καμία σχολική μεταφορά (πέραν της εξυπηρέτησης του ΕΠΑΛ Λαγκαδά στην ΔΕ Βερτίσκου). Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Δημοτική Ενότητα Λαγκαδά, με τις περισσότερες μετακινήσεις που σχετίζονται με όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης να μην έχουν ξεκινήσει.
Στην ενημέρωση που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Λαγκαδά επεσήμανε για άλλη μια φορά πως οι Δήμοι καλούνται να διαχειριστούν ένα πραγματικά δύσκολο πρόβλημα χωρίς το υφιστάμενο Νομικό Πλαίσιο να δίνει οποιαδήποτε αρμοδιότητα σε αυτούς να ενεργήσουν ή να συνδράμουν στην επίλυση του αφού η ανάθεση του έργου των σχολικών μεταφορών είναι αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας.
Διευκρίνισε πως στην περίπτωση οργάνωσης των μετακινήσεων με ιδιόκτητα μεταφορικά μέσα (Περιφερειών ή Δήμων) θα πρέπει τα οχήματα τα οποία διατίθενται να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό, δηλαδή να πληρούν τις προδιαγραφές προσβασιμότητας για την ασφαλή επιβίβαση, αποβίβαση και μεταφορά ενώ παράλληλα δεν επιτρέπεται η μεταφορά όρθιων μαθητών και επιβάλλονται κυρώσεις. Τα λεωφορεία τα οποία έχει στην κατοχή του ο Δήμος Λαγκαδά δεν είναι κατάλληλα για την χρησιμοποίησή τους στις σχολικές μεταφορές σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Κάλεσε δε για ακόμη μια φορά τους αρμόδιους φορείς να δώσουν εδώ και τώρα λύση στο μείζον αυτό επαναλαμβανόμενο πρόβλημα, που ταλαιπωρεί παιδιά και γονείς.
Ανακοίνωσε πως αύριο το πρωί θα συμμετέχει σε προγραμματισμένη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και θα καταθέσει πρόταση ώστε η αρμοδιότητα των σχολικών μεταφορών να περιέλθει στην ευθύνη του πρώτου βαθμού Αυτοδιοίκησης.
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος ζήτησε να δημιουργηθεί συντονιστικό όργανο με την συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών από κάθε Δημοτική Ενότητα, ενώ δεσμεύτηκε να συνεχιστεί η καθημερινή ενημέρωση για κάθε νέα εξέλιξη.
Τέλος όλοι συμφώνησαν στις αμέσως προσεχείς ημέρες με βάση τα αποτελέσματα των επαφών να αποφασιστούν οι επόμενες δυναμικές κινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.