Σελίδες

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ & ΑΝΕΛ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ν.Δ.



Οι διαδικασίες εκλογής του νέου προέδρου της ΝΔ έχουν ξεκινήσει, τις άνοιξε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά τη νέα βαριά ήττα του κόμματος στις εκλογές, με τους διεκδικητές να λαμβάνουν θέση, τα «μαχαιρώματα» να έχουν αρχίσει, όπως και η αναζήτηση συμμαχιών. Μήπως όμως, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι υπολογίζουν χωρίς τον… ξενοδόχο; Τι εννοούμε; Η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου προβλέπεται από το καταστατικό να γίνει από τη βάση. 

Πολλά όμως μέλη της ΝΔ, δεν είναι σήμερα και ψηφοφόροι του κόμματος, καθώς υποστηρίζουν τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αυτό συμβαίνει ιδίως μετά την ανάδειξη του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος. Μπορούν λοιπόν να χρησιμοποιήσουν την «ταυτότητα» της ΝΔ και να ψηφίσουν στις εκλογές ανάδειξης του νέου αρχηγού. 

Επίσης, πολλοί που ψήφισαν στις εκλογές των τελευταίων ετών Χρυσή Αυγή και ΑΝΕΛ, ως «καθαροί δεξιοί», που προέρχονται από τη ΝΔ, μπορούν να καταβάλουν το αντίτιμο, να γίνουν μέλη και να ψηφίσουν για νέο αρχηγό. 

Υπάρχουν επίσης πολλοί ψηφοφόροι οι οποίοι είναι πολύ κοντά στην Εκκλησία και στις Ένοπλες Δυνάμεις, απομακρύνθηκαν επί εποχής του Αντώνη Σαμαρά και τώρα πιθανόν να γραφτούν μέλη του κόμματος ή να ενεργοποιήσουν την «ταυτότητα» τους και να ψηφίσουν στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές. 

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πώς οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα είναι αυτοί που θα κρίνουν το αποτέλεσμα και τελικώς θα εκλέξουν το νέο πρόεδρο της ΝΔ. Ένα άλλο δε στοιχείο είναι πώς δεν έχει τύχη καμία υποψηφιότητα που εκφράζει το λεγόμενο κεντρώο ή κεντροδεξιό χώρο. 

Κι αυτό γιατί όπως εξηγήσαμε, οι 530.000 ψηφοφόροι από τους 800.000 που ψήφισαν στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές είναι δεξιοί και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να δουν το κόμμα να πηγαίνει προς το κέντρο, εκεί που ούτως ή άλλως έχουν μαζευτεί αρκετά κόμματα. 

Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν φαίνεται πώς πολλοί υποψήφιοι δεν τα έχουν λάβει υπόψη τους πριν θέσουν την υποψηφιότητα τους ή πριν ξεκινήσουν να χτίζουν τις συμμαχίες τους. Μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον για την αρχηγία έχουν εκφράσει είτε επισήμως είτε ανεπισήμως οι, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάκης Βορίδης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Πέτρος Τατούλης. Είναι όμως δεδομένο πώς θα προκύψουν και άλλες υποψηφιότητες, όπως αυτές του Νίκου Δένδια ή της Όλγας Κεφαλογιάννη. 

Με μέλη ωστόσο της ΝΔ ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ οι υποψηφιότητες των κ.κ. Δένδια και Βορίδη συναντούν πολλές δυσκολίες. Να ξεκαθαρίσουμε επίσης πώς, τόσο ο Πέτρος Τατούλης, όσο και ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Κώστας Μπακογιάννης, ονόματα που έχουν ακουστεί, δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι για την αρχηγία της ΝΔ. Κι αυτό γιατί βάσει του Συντάγματος (άρθρο 56) εκλεγμένοι περιφερειάρχες δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για όσο διαρκεί η θητεία τους ακόμη και αν παραιτηθούν. 

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση του (πολλοί λένε ότι θα είναι υποψήφιος), ενώ κάποιοι άλλοι, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, επιμένουν στην επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά, κάτι που θέλει και ο ίδιος, προφανώς για να αποτελειώσουν τη ΝΔ. Η επίθεση στον κ. Γεωργιάδη από τον "καραμανλικό" Ευάγγελο Αντώναρο ήταν ενδεικτική της απέχθειας, πλέον, στη ΝΔ προς το πρόσωπο του κ. Σαμαρά, ο οποίος στη λογική της "αριστερής παρένθεσης" λίγο έλειψε να κάνει τη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. 

Η ΝΔ αν θέλει να επιβιώσει και να αποκτήσει και πάλι δυναμική κόμματος εξουσίας θα πρέπει να επιλέξει ένα νέο-άφθαρτο πρόσωπο, το οποίο θα μπορεί να σταθεί και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Διαφορετικά δεν έχει καμία απολύτως τύχη. Μέχρι στιγμής αυτό το πρόσωπο παραμένει «άγνωστος Χ». Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.