Σελίδες

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Άμεσες Ενέργειες από το Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά για το ΧΥΤΑ Μαυροράχης


Συζητήθηκε χθες Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου σε δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά, το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Στην συνεδρίαση παρέστησαν οι Βουλευτές Β΄ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, Κατερίνα Μάρκου και Ελένη Γερασιμίδου, οι οποίοι συμπορεύτηκαν με τις θέσεις του Δήμου Λαγκαδά, ενώ μήνυμα στήριξης σε κάθε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά απέστειλαν και οι Βουλευτές Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης και Γιώργος Αρβανιτίδης.

Επίσης παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης, οι Αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Θεοφάνης Παπάς και Ιωάννης Ταχματζίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης έθεσε αρχικά το πλαίσιο της σημερινής απαράδεκτης λειτουργίας του ΧΥΤΑ, τονίζοντας τα σημεία που χρήζουν άμεσης επίλυσης καθώς απειλούν ευθέως πια την δημόσια υγεία των Δημοτών: Μη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού εντός του ΧΥΤΑ, έντονη δυσοσμία λόγω της μη συλλογής του βιοαερίου, κορεσμός των κυψελών 1 και 2 απόθεσης των απορριμμάτων και αστοχίες κατασκευής στην κυψέλη 3.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Γεράνη, του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπά, διευκρινιστικές ερωτήσεις των Βουλευτών προς την διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, καθώς και διαπιστώσεις εκπροσώπων των περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής μας.
Τέλος έπειτα από πρόταση της Διοίκησης, αποφασίστηκε να ζητηθεί εγγράφως από την διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κ.Μ. απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του Συνδέσμου, με την οποία θα τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τα παρακάτω ζητήματα που ετέθησαν στο Δ.Σ.
Συγκεκριμένα, ζητείται από την εκτελεστική επιτροπή του ΦΟΔΣΑ να λάβει αποφάσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα παρακάτω ζητήματα άμεσης προτεραιότητας:
1. Να ξεκινήσει άμεσα η λιμενοδεξαμενή για τα διασταλάζοντα υγρά του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
2. Να ξεκινήσει η συλλογή του βιοαερίου, με όποιο πρόσφορο τεχνικό τρόπο.
3. Να δίδονται στον Δήμο Λαγκαδά παραστατικά με τις ποσότητες των υγρών που εισέρχονται και εξέρχονται του βιολογικού καθαρισμού, σε ημερήσια βάση
4. Να μην συνεχιστεί η απόθεση απορριμμάτων στην κυψέλη Α3, μέχρις ότου αποκατασταθεί και ελεγχθεί η σωστή λειτουργία της από ανεξάρτητη αρχή. Ζητήθηκε δε στο παραπάνω θέμα η συνδρομή του αρμόδιου Υπουργείου και η ανάθεση σχετικής πραγματογνωμοσύνης για την Κυψέλη Α3 από την Περιφέρεια σε ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα.
5. Να μην προχωρήσει η υλοποίηση κανενός έργου του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, την στιγμή μάλιστα που κανένα έργο αποσυμφόρησης του ΧΥΤΑ δεν έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα (π.χ. ΧΥΤΑ Αγίου Αντωνίου).
6. Να επιτρέπεται η είσοδος στον ΧΥΤΑ των υπευθύνων του Δήμου Λαγκαδά και της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου, χωρίς ειδική άδεια και προειδοποίηση.
Παράλληλα ζητείται από την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, να αναγνωρισθεί η υποβάθμιση και η μόλυνση που έχει υποστεί η περιοχής μας από την απαράδεκτη λειτουργία του ΧΥΤΑ με παράλληλη ρητή δέσμευση για την μη υλοποίηση ΚΑΝΕΝΟΣ έργου διαχείρισης απορριμμάτων στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ενόψει και του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού.
Σε αυτήν την κατεύθυνση ζητείται και η συνδρομή όλων των Βουλευτών Β΄ Θεσσαλονίκης για την άμεση αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων με βάση τις παραπάνω αδιαπραγμάτευτες αρχές.
Τέλος, αποφασίστηκε ο προειδοποιητικός αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης κατά τις ημέρες Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου και η δημοσιοποίηση του θέματος με κάθε μέσο, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη συμμετοχή των συνδημοτών μας στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις.

Καθώς επίσης και η άμεση κατάθεση Αίτησης Ασφαλιστικών Μέτρων κατά του ΦΟΣΔΑ, για την μη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ και ειδικότερα της κυψέλης Α3.
Δείτε συνημμένα τα σχετικά αρχεία κοινοβουλευτικών ερωτήσεων & επιστολές στήριξης Βουλευτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.