Σελίδες

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ...ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ : «Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε»


Συζητήσαμε διεξοδικά και για αρκετή ώρα -όχι πάντα με συμφωνία- αλλά στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας των δύο χωρών. Συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένη Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Γιάνη Βαρουφάκη, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
«Σε σχέση με τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης, κατανοούμε ότι και οι πλούσιοι πρέπει να συμμετέχουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Επανέλαβα ότι θέλουμε να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Το πρότεινα και σήμερα, και παλαιότερα, όταν δεν είχε γίνει αποδεκτό να στείλουμε εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα να βοηθήσουν», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.
Υπήρξε σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα, αλλά, όπως σημείωσε, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει ακόμα να γίνουν. Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που στηρίζουν το πρόγραμμα διάσωσης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σόιμπλε.
Βασικά σημεία της ομιλίας Σόιμπλε:
-Συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι σε μία ενωμένη Ευρώπη. Δεν είναι απλός ο δρόμος για την Ευρώπη.
-Η Ελλάδα είχε τον πιο δύσκολο δρόμο. Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στις προσπάθειες της. Παρά την πρόοδο, υπάρχουν πολλά που μένει να γίνουν.
-Για το πρόγραμμα στήριξης ειδικότερα, ανέφερε ότι έχει γίνει πρόοδος, κάνοντας ειδική αναφορά στη μείωση της ανεργίας και το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015.
-Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Δεν συμφωνούμε με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ επακριβώς για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.
-Οι δύο άνδρες είχαν μια ανοιχτή συζήτηση και συμφώνησαν πως είναι καθήκον τους να ψάξουν για κοινή λύση.
-Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς, είπε ο Σόιμπλε, επαναφέροντας την τρόικα στο τραπέζι.
-Δεν είναι το θέμα μας να δημιουργήσουμε μια γερμανική Ευρώπη, αλλά να προσαρμοστούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει. Πρέπει να δουλέψουμε για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσουμε.
-Επαναλαμβάνοντας μια θέση που στηρίζεται από πολλούς Γερμανούς αξιωματούχους, ο Σόιμπλε τόνισε την ανάγκη να συνεισφέρουν οι πλούσιοι Έλληνες και να ενισχυθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
-Ο κ. Βαρουφάκης μου είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι έχουμε ένα κοινό νόμισμα και διαφορετικές οικονομικές πολιτικές.
-Σε ότι αφορά το θέμα σταθερότητα μας, η προσφορά έφτασε στο σημείο που δεν πάει παραπέρα. Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται μια συμφωνία που θα αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές που είναι και το σημαντικότερο πράγμα αυτή τη στιγμή. Δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος χρέους αυτή τη στιγμή.
Βαρουφάκης: «Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε»
Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε, ήταν η «απάντηση» του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην προηγούμενη δήλωση του Γερμανού ομολόγου του.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως, αυτό που θέλει η Ελλάδα είναι να σταματήσει αυτή η ταπείνωση, ενώ τόνισε πως ήταν «λάθος» η πρώτη ελληνική διάσωση. Ζήτησε ακόμη χρόνο για να επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει το πρόγραμμά της.
Δήλωσε ακόμη ότι, «μπορείτε να περιμένετε λογικές προτάσεις από την κυβέρνησή μου που είναι προς όφελος όλης της Ευρώπης, όχι μόνο στην Ελλάδα. Το μήνυμά μου στην Γερμανία είναι ότι μπορείτε να περιμένετε από εμάς μια φρενίτιδα λογικής».
Τόνισε ακόμη ότι, «καθώς η Ελλάδα πλήττεται από την αποπληθωριστική κρίση χρέους, καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να μας καταλάβει όσο η Γερμανία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην ύφεση αλά δεκαετίας 1930 να διχάσει την ΕΕ».

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.