Σελίδες

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Γ.Βαρουφάκης:Γυρίζουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη



Επετεύχθη συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες. Τρεις συνεδριάσεις χρειάστηκαν έτσι ώστε να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την έναρξη της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά την συμφωνία για 4μηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος. Εμφανώς κουρασμένος από τις ασφυκτικές πιέσεις και τις διαρκείς πολύπλευρες διαβουλεύσεις με την αύρα όμως της επιτυχίας από τη σύγκλιση απόψεων και την επίτευξη της συμφωνίας της Ευρωζώνης με την χώρα ο κ.Βαρουφάκης τόνισε ότι «διαπραγμάτευση σημαίνει αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού αλλά και ταυτόχρονα να έχεις τη δυνατότητα να διανοηθείς τη ρήξη. Να πεις όχι όταν σου πουν κάτι που δεν είναι σωστό. Η προσπάθεια εγκλωβισμού της κυβέρνησης στις προθεσμίες που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε».
«Για όσο το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση» δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.


Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «συνδυάσαμε σεβασμό σε κανόνες με σεβασμό στη δημοκρατία. Συνδυάσαμε τη λογική με την ιδεολογία». Πάντως, έσπευσε να επισημάνει ότι η συμφωνία αυτή είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο κ.Βαρουφάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι αποτράπηκαν νέα υφεσιακά μέτρα όπως μειώσεις συντάξεων και αύξηση ΦΠΑ στα νησιά καθώς και αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3%. Και έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνάδει απόλυτα με τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία».
Σχετικά με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική πλευρά τόνισε ότι αφορούν την αποφυγή μονομερών κινήσεων τονίζοντας ότι ήταν επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης αυτές οι δεσμεύσεις καθώς οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση όπως τα «κόκκινα» δάνεια, τα εργασιακά και η ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις δεν θα δημιουργήσουν αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Ο υπουργός είπε ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι για τέσσερα χρόνια, η συμφωνία για τέσσερις μήνες, αλλά σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως για τα κόκκινα δάνεια) δεν έχουν στόχο να δημιουργήσουν νέα ελλείμματα, αλλά να συμβάλουν στην ανάπτυξη».
Είπε ότι «το τετράμηνο που θα ακολουθήσει είναι το διάστημα που χτίζουμε μία νέα σχέση με Ε.Ε. και ΔΝΤ. Στόχος να συζητήσουμε για μία έξυπνη αναδιάρθρωση του χρέους με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ. Σήμερα δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού στις ασφυκτικές προθεσμίες που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, απέτυχε. Συνδυάσαμε σεβασμό σε κανόνες με σεβασμό στη δημοκρατία. Συνδυάσαμε τη λογική με την ιδεολογία» σημείωσε χαρακτηριστικά, αλλά ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην επιστολή που έστειλε η ελληνική πλευρά και της απόφασης που ελήφθη απόψε.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τη ρευστότητα των τραπεζών, επικαλούμενος και τη σαφή αναφορά στην απόφαση του Eurogroup για τη διάθεση των 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Για τα βασικά σημεία που θα περιλαμβάνει η λίστα που θα παραδώσει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να έρθουν σε επαφή με την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να μπουν σε αυτή τη λίστα.
«Θα πάρουμε και τις απόψεις των θεσμών, γιατί και εκείνοι έχουν ιδέες. Αλλά εμείς θα γράψουμε τη λίστα. Και μετά -εκεί είναι η μεγάλη μας αγωνία- να υλοποιήσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε.
Σε ερώτηση για το ποια είναι η διαφορά με τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης, είπε: «εμείς δεν έχουμε δεσμευθεί να μειώσουμε τις συντάξεις, να αυξήσουμε το ΦΠΑ και εμείς θα είμαστε οι 'συν-συγγραφείς' των μεταρρυθμίσεων. Το ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι εμείς δεν έχουμε υπογράψει το παλιό πρόγραμμα».
Σε ερώτηση γερμανού δημοσιογράφου, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως προσηλωμένη και αποφασισμένη να πατάξει τη φοροδιαφυγή, απέφυγε όμως να πει συγκεκριμένο νούμερο για το ύψος της φοροδιαφυγής. 
Ο υπουργός διευκρίνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν είναι γενικώς αντίθετη στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, είπε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της, ενώ σχολίασε και τις αναφορές που του έκαναν συνάδελφοί του από φτωχότερες της Ελλάδας χώρες (πχ Σλοβακία). «Εσείς έχετε χαμηλότερο μισθό, αλλά εσείς έχετε και χαμηλότερες τιμές».

Αποτίμηση από την κυβέρνηση και διευκρινίσεις για τις μονομερείς ενέργειες

Αναλυτικά η αποτίμηση των εξελίξεων και οι στόχοι της κυβέρνησης στο εξής είναι οι εξής:
1. Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα. Διαπραγμάτευση είναι να δίνεις μάχες χωρίς να κάνεις πίσω από τη λαϊκή εντολή. Αποδεικνύεται ότι διαπραγμάτευση μπορούσε να γίνει όλα αυτά τα χρόνια και η Ελλάδα ούτε απομονωμένη είναι, ούτε στα βράχια οδηγείται, ούτε συνεχίζει με Μνημόνια.
2. Ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός για χρόνο (4 μήνες), στο πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα μας δώσει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, επετεύχθη.
3. Οι εκβιασμοί των τελευταίων 24ωρων έπεσαν στο κενό. Η αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης έγινε τελικά δεκτή επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων καθώς και των επόμενων εξελίξεων.
4. Απετράπησαν τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση (mail Χαρδούβελη για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κ.λπ.), καθώς και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.
5. Τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικας που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία.
6. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, προτάσσοντας αυτές που αποτελούν κοινό έδαφος. Δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
7. Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη παίρνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
8. Η ελληνική κυβέρνηση με νηφαλιότητα θα προχωρήσει το κυβερνητικό της έργο, έχοντας στο πλευρό της την ελληνική κοινωνία, και θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση μέχρι την οριστική συμφωνία του καλοκαιριού.
«Η αναφορά στις μονομερείς ενέργειες δεν σχετίζεται με το σύνολο της πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά μόνο με δράσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος, ενώ η αναφορά σε κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, ανάλογα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σημαίνει τέλος στο στόχο του 3,0% του ΑΕΠ ή 5, 5 δισ. ευρώ για το 2015», επισημαίνει η κυβέρνηση.

www.rthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.